Teatru

articolul anterior articolul urmator

Cum a iubit Mihail Sebastian

0
5 Aug 2011 21:42:00
Autor: Dan Boicea
Rodica Mandache şi Marius Manole,  pe scena de la Godot Café-Teatru
Rodica Mandache şi Marius Manole, pe scena de la Godot Café-Teatru

„Marea iubire a lui Sebastian“ este numele unui spectacol firesc şi tandru, care se joacă la Godot Café-Teatru, în centrul vechi al Capitalei. Marea iubire a scriitorului Mihail Sebastian a fost Leny Caler, frumoasă actriţă a Naţionalului bucureştean în perioada interbelică.

Spectacolul-lectură bazat pe corespondenţa dintre cei doi, pe file din „Jurnalul" scriitorului şi pe piesa de teatru „Jocul de-a vacanţa", o pune faţă în faţă pe Leny Caler (Rodica Mandache) cu iubitul ei din realitate şi din amintire, Mihail Sebastian (Marius Manole). Fragmentele de memorialistică şi scurtele monologuri melancolice sunt echilibrate de dialoguri vii, sarcastice, care se sting în ritmul muzicii Bucureştiului de altădată.

„Astă-noapte l-am visat pe Mihai. Pe Mihai Sebastian. Tânăr cum era. Uite-l! Ce tânăr e! Eu nu mai sunt. Eu sunt bătr... Eu nu mai sunt tânără. Eu m-am încăpăţânat să trăiesc mult", începe Leny Caler.Cert este că l-a visat trei nopţi la rând. Oare pentru că a citit scrisorile pe care i le-a scris ea lui, în 1936? Le are pe toate.

„Ce faci, Mihai?". „Eu, bine! Tu?". „Eu visez. Te visez!", îi spune Leny. „Totdeauna, momentele mele de visare le-am plătit foarte scump", răspunde Sebastian.Mihail Sebastian e un sentimental. Înainte de a-l cunoaşte personal, Leny era fermecată de scrisul său, de verva poetică, ironia, inteligenţa şi talentul cu care-şi scria cronicile dramatice şi eseurile. „În graba tinereţii mele, aveam un singur gând. Să-l am!". Şi, într-o zi, i-a fost prezentat.

La câteva zile după, Sebastian se aude spunând despre Leny că e frumoasă şi tânără. „Şi mi se pare atât de inexplicabil faptul că ea vine spre mine, eu care sunt cum sunt. Dar prudent nu e şi nici măcar nu ştiu cum o să ies eu de aici", îşi repetă Sebastian. Actorii sunt pe scena de la Godot Café-Teatru, stau pe scaunele lor, cu textele pe care le ştiu pe de rost în faţă, dar în acelaşi timp se plimbă şi prin Cişmigiu. Pentru că asta povesteşte Sebastian, în jurnalul lui, iar Marius Manole e primul care-l crede.

Leny şi Mihail se plimbă ţinându-se de braţ, iar lumea întoarce capul după ei. El e atât de mândru de frumuseţea ei. „Ai putea fi un amor", îi spune, şi Leny ia ultimul cuvânt şi-l transformă în întrebare. „Amor?". Se cunosc doar de zece zile, iar Sebastian începe s-o iubească serios pe capricioasa, cocheta şi frivola actriţă. „Dacă îmi închipui că femeia asta n-are 1.000 de amanţi, atunci sunt un dobitoc sinistru", îşi reproşează scriitorul.

Leny Caler şi jocul ei de-a vacanţa

„O să compun un personaj numai pentru dumneata, Leny", îi spune într-o zi. Mihail Sebastian va scrie „Jocul de-a vacanţa", iar în manuscris va alterna de multe ori numele ei cu cel al Corinei. Iată-l amorezat, gelos pe toţi bărbaţii cu care s-a culcat iubita lui. Preocupat în orice moment de ce face sau de ce-ar putea să facă Leny. Fericit când surâde, nenorocit când e prea veselă, tremurând când îi aude glasul la telefon. Scrie încet, foarte încet şi nu-şi dă seama dacă e leneş sau scrupulos. Dar piesa lui e gata. Pariul cu Leny n-a fost o glumă copilărească. „Îţi fac o lectură a «Jocului de-a vacanţa»?".

Ana Macaria, Rodica Mandache, Marius Manole şi Istvan Teglas


Mihail Sebastian scriitor

Info

- Godot Café-Teatru
- Marea iubire a lui Sebastian
Cu: Rodica Mandache, Marius Manole, Ana Ioana Macaria, Istvan Teglas

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările