Teatru

articolul anterior articolul urmator

Dansul ultimei seri de concurs la Gala HOP 2019

0
6 Sep 2019 09:16:42
Autor: Ionela Roşu
Gala HOP 2019 s-a desfăşurat la Teatrul de Stat Constanţa
Gala HOP 2019 s-a desfăşurat la Teatrul de Stat Constanţa

A treia zi a Galei HOP 2019 (2-5 septembrie) a adus, după probele de concurs individual şi de grup, o nouă Nocturnă la Teatrul de Stat din Constanţa, moderată de jurnalistul cultural Oana Cristea-Grigorescu.

Gigi Căciuleanu, dans-actorul Lari Giorgescu, coregrafa Vava Ştefănescu, coregraful Arcadie Rusu şi alţii au vorbit despre dans-actorie şi despre provocări şi simbioza dintre teatru şi dans.

„Mereu când am început să lucrez cu nişte oameni, la început am ţinut nişte clase de iniţiere, în care le-am transmis nu nişte dansuri anume ci nişte principii de mişcare. Pentru mine principiile sunt mult mai interesante decât mişcarea însăşi. O mişcare se poate rosti în diferite feluri, că şi cuvintele, mai tare, mai încet, dar esenţial este dacă ai principiul mişcării”, spune Gigi Căciuleanu.

Wor(l)ds în progress, Unde?Cum?Cine? şi Vertical Road au fost exerciţiile de grup desfăşurate în ultima seară de concurs a Galei Hop. Grupul ca întreg şi fiecare individ ca parte indispensabilă a acestui întreg este viziunea unitară desprinsă din tema exerciţiului prezentat.

Grupul care a încheiat concursul Galei Hop este Vertical Road, format din doi DansActori ce au scos în evidenţă condiţia unei femei care, îmbracă rochia de mireasă, fără voia ei.

“La proba impusă, fiecare membru din grup se prezintă individual, la mulţi dintre ei s-a observat lipsa grupului, nu au reuşit să capteze întreaga scenă şi să creeze o lume metaforică pe structura impusă. STOP CADRU… căci s-a terminat, concursul ediţiei din acest an a Galei Hop a luat sfârşit”, menţionează Andrada Popa în revista Galei HOP, Thespis.

Printre protagoniştii celei de-a treia zile de concurs, s-a remarcat Roxana-Florina Fanaţă, absolventă în 2015 a Universităţii Babeş-Bolay din Cluj-Napoca. Roxana a prezentat, la secţiunea individual,” In Between”, o compoziţie ce ne duce cu gândul la “Mother” în coregrafia Gabrielei Carrizo şi  ideea de abordare a corpului ca pe un depozit unde sălăşluiesc, se resping, se unesc o multitudine de stări şi senzaţii.

Au mai concurat la individual, proba impusă : Ioana Moldovan, Nicolae Dumitru, Paul Predusel şi Theodora Sandu.

Gala din acest an va aduce în teatrele din România câţiva DansActori talentaţi ale căror mişcări-metaforă vor adăuga valoare actului artistic de pe scenă.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările