Teatru

articolul anterior articolul urmator

De Ziua Mondială a Teatrului

3
25 Mar 2018 11:49:08
Doina Papp

Mai mult decât alte domenii care şi-au câştigat dreptul de a se omagia în calendarul anual, Teatrul are prin tradiţie misiunea de a transmite lumii de ziua lui - 27 martie - un mesaj cu valoare universală, demn de menirea umanistă, socială a acestei arte.

Din 1961, când Institutul Internaţional de Teatru a instituit acest proiect, cei mai importanţi oameni de teatru ai momentului au fost invitaţi să formuleze un astfel de mesaj preluat şi răspândit în toate comunităţile teatrale de pe glob.

În acest an 2018, ideea de a reuni gândurile unor creatori reprezentativi de pe toate cele cinci continente e cum nu se mai poate de potrivită cu vremurile de dezbinare în care trăim şi în care teatrul, artă a prezentului cu impact major în societate, o amendează, iată, chemând la unitate şi înţelegere.

De pe continentul african ni se adresează cu acest prilej Werewere Liking din Coasta de Fildeş, artist pluridisciplinar, dramaturg, marionetist, cu contribuţii mondiale la dezvoltarea teatrului ritual. Mesajul ei ataşat unei culturi tradiţionale specifice îndeamnă omenirea la mai mult respect, la raţiune şi toleranţă în care „copacul divin“ să-şi poată exercita protecţia. Şi la speranţă într-o lume mai bună pe măsura gândurilor de bine ale tuturor celor care o doresc.

Din India ne vorbeşte un decan de vârstă, Ram Gopal Bajaj, regizor actor, academician, fostul director al Scolii Naţionale de Teatru din Delphi. Să ne emancipăm de furie, lăcomie şi răutate spune el, redând teatrului conţinutul educativ necesar supravieţuirii în umanitate.

Continentul american e reprezentat de artista mexicană Sabina Bergman, fiica unor evrei polonezi, scriitoare, dramaturg tradus în 11 limbi, decorată cu Ordinul Cavalerul Artelor în Franţa, care ne cheamă să ne afirmăm mai clar conştiinţa de sine, hic et nunc, singurul lucru de necontestat în epopeea bulversantă a curgerii timpului.

În fine, europenii sunt reprezentaţi la acest festin mondial de Simon McBurney din Anglia, actor, regizor, scriitor şi cofondator al companiei Théâtre de la Complicite şi, mai înainte de toate, inventatorul unor spectacole ars acustica de succes mondial. El ne vorbeşte despre lipsa de claritate care ne înconjoară, despre ficţiunea predominantă în noua ordine mondială în care teatrul, chiar dacă nu poate schimba lucrurile, poate fi un refugiu pentru oamenii care caută în acest spaţiu sensurile unei comunicări reale.

În România, teatrele sunt pregătite să marcheze fiecare în felul său evenimentul şi, dintre toate ideile aruncate pe piaţă, cea mai specială ni se pare a Teatrului Odeon, care s-a gândit să personalizeze în mod ingenios Ziua Mondială a Teatrului invitând publicul alături de actorii teatrului la o întâlnire en marche prin lumea de poveste a acestei scene. Prin sisteme sofisticate asigurate de tehnologia  Virtual Reality, cu căşti neuronale şi instalaţii interactive care vor pune-n acţiune un adevărat Laborator imaginar, colegii de la Odeon aspiră să-i introducă pe vizitatori în tainele istoriei şi prezentului acestei scene cu multe şi neştiute încă zone în care magia teatrului e la ea acasă. Cunoscutul scenograf Adrian Damian e responsabil de această desfăşurare a tehnologiei de vârf menită să descopere ochiului curios faţa nevăzută şi lumea din spatele scenei.

Întreaga trupă şi serviciile adiacente sunt angajate pe parcursul întregii zile de 27 martie în acest show live care se vrea o punte de comunicare cu publicul şi, dincolo de cortina ce desparte mirajul scenei de sala de spectacol, un alt mod de a stimula comunitatea teatrală la solidaritate .

Un proiect sărbătoresc la cotele anului 2018 marcat de creativitate şi inovaţie, demn de Ziua Teatrului  celebrată pe plan mondial.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Cristian saileanu
25.03.2018, 14:02:51

Si de caragiale tradu in engleza nu se interseaza nimeni?

alexandrovici mihail
28.03.2018, 13:10:45

Nu, mon cher! De ce? Pentru ca nimeni nu ar intelege ironia pe care marele Nenea Iancu a manifestat-o cu privirea la "calitatile" poporului roman! Mai precis nimeni nu-si poate inchipui ca o natie poate fi atat de lasa, laudaroasa, perversa, nestatornica, trandava, astfel incat, toate aceste "calitati", sa devina sursa de inspiratia pentru un autor genial! Ca sa-l priceapa pe Caragiale strainii ar trebui sa se mute toti in Romania cativa ani sa vada cum din masini pe care se arboreaza drapelul tarii bubuie manele si sunt aruncate peturi in buricu' targului!

+1 (1 vot)
Cristian saileanu
28.03.2018, 17:12:00

gresesti, alexandrovici nu romanii au inventat escrocheria, santajul, pusul coarnelor, minciuna,etc caragiale este intai de toate universal. altfel nu e nimic... de altfel actorul Bogdan Voda pune in scena caragiale in australia... traducerea facuta de...mine

Modifică Setările