Dirijorul Horia Andreescu, la 70 de ani:  „Uneori, simt că Dumnezeu mă ţine în braţe, pentru că am primit atâtea daruri“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Andreescu, în studioul Adevărul Live   FOTOGRAFII: Eduard Enea
Horia Andreescu, în studioul Adevărul Live   FOTOGRAFII: Eduard Enea

Unul dintre cei mai importanţi dirijori români contemporani, Horia Andreescu, care împlineşte marţi 70 de ani, spune că realizarea înregistrărilor cu Integrala Enescu, alături de Orchestra Naţională Radio, a fost  una dintre cele mai importante realizări din cariera sa.

Filarmonica „George Enescu” îl aniversează pe dirijorul Horia Andreescu, care astăzi împlineşte 70 de ani, prin două concerte „Horia Andreescu 70”, susţinute de Orchestra şi Corul Filarmonicii, care vor avea loc, joi şi vineri, pe 20 şi 21 octombrie. La pupitru, de la ora 19.00, se va afla dirijorul aniversat, iar programul va include „Suita nr. 2“, de George  Enescu şi „Simfonia nr. 9“, de Ludwig van Beethoven. Dirijorul corului va fi Iosif Ion Prunner.

„Vârsta de 70 de ani nu înseamnă nimic pentru mine.  Glumesc acum, cartea mea de identitate expiră în 2051. Câteodată uit că e ziua mea. Ma bucur de multe daruri: dirijez, studiez partituri, am o activitate academică, lucrez cu studenţii, călătoresc, mă bucur de muzică, mă bucur de tot ceea ce este bun şi frumos în jurul meu. Ce mi-aş putea dori mai mult?  Muzica e biografia mea. Uneori, simt că Dumnezeu mă ţine în braţe, pentru că am primit atâtea daruri Sunt fericit că voi susţine cele două concerte aniversare la Ateneul Român”, a declarat dirijorul Horia Andreescu, care a fost invitat, luni, la emisiuna Adevărul Live.

Horia Andreescu a înregistrat Integrala Enescu pe 8 CD-uri, ceea ce a  contribuit consistent la cunoşterea muzicii lui George Enescu de la Tokyo până la New York.

„Realizarea Integralei Enescu cu Orchestra Naţională Radio a fost una dintre cele mai importante realizări din carierea mea. Muzica lui Enescu a ajuns pe cinci continente, numele lui Enescu a început să circule în lume“, a punctat artistul.
Horia Andreescu FOTO Eduard Enea

FOTOGRAFII: Eduard Enea

Enescu şi Beethoven, în programul concertelor aniversare

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la prima audiţie a Suitei nr. 2, ce a avut loc la Sala Ateneului, sub bagheta compozitorului Geroege Enescu, în 27 martie/9 aprilie 1916.  „Nu am ales întâmplător programul  concertelor aniversare. Enescu şi Beethoven sunt două jaloane importante în viaţa mea ca muzician, sunt puncte centrale în lumea mea muzicală. M-am raportat la aceşti compozitori pentru a-mi creea o identitate artistică. Mergând mult în străinătate, mi-am dat seama că lumea de afară te asociază cu locul de unde vii ca artist.  Astfel, inevitabil, am ajuns la Enescu, m-am identificat cu el ca artist român”, a declarat Horia Andreescu.

De ce a ales Horia Andreescu să dirijeze şi Beethoven la concertele aniversare, de pe 20 şi 21 octombrie? „Nu aveam cum să-l ocolesc. Te impresionează forţa cu care Beethoven găseşte nişte rezolvări extraordinare din motivele şi temele pe care le foloseşte. Compozitorul ne aduce o lume, o sinteză la care el a ajuns şi de la care s-au deschis drumuri noi. Este imposibil să nu te capteze muzica lui Beethoven. Compozitorul nu-ţi povesteşte o catastrofă, ci chiar o trăieşte la finalul Simfoniei nr. 9”, a subliniat artistul aniversat Horia Andreescu.  

Dedicată regelui Friedrich Wilhelm al III-lea al Prusiei, Simfonia nr. 9 în re minor, op. 125 - „Simfonia cu cor final pe Odă bucuriei de Schiller“, conform titlului ei original şi complet - a avut prima audiţie la 7 mai 1824, la Viena.

Cu mască şi sabia lui Darth Vader

image

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti, sub bagheta dirijorului Andreescu, a susţinut, în decembrie 2015, pe scena Ateneului Român două concerte simfonice a căror temă a fost muzica din filme.
Surprinzător, dirijorul  Horia Andreeascu a decis atunci să intre în pielea lui Darth Vader, celebrul personaj din filmul „Războiul Stelelor“, dirijând la un moment dat, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu“ din postura acestui personaj, cu mască şi sabie în mână. Momentul a fost savurat atât de publicul prezent la Ateneu, cât şi de membrii orchestrei. „Trebuie să te adaptezi publicului tânăr, să ieşi în întâmpinarea acestuia, ca să rămâi un artist viu“, a subliniat dirijorul.

„Maestrul Horia Andreescu  rămâne unul dintre cei mai importanţi dirijori români, care au marcat semnificativ viaţa muzicală  a timpului nostru. Personalitate de anvergură, muzician de vocaţie, maestrul îşi păstrează o tinereţe şi o energie pe care le transmite prin muzica pe care o slujeşte cu fidelitate”, spune Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.

A studiat cu Celibidache

Născut pe 18 octombrie 1946 la Braşov,  Horia Andreescu  şi-a făcut studiile la Universitatea de Muzică din Bucureşti, la Academia de Muzică de  la Viena (cu Hans Swarowski si Karl Osterreicher), urmând şi cursuri cu Sergiu Celibidache. „Celibidache era foarte precis, era un om cald dincolo de miturile despre autoritatea sa exacerbată“, a povestit Horia Andreescu.
Fondator al orchestrei de camera Virtuozii din Bucureşti, profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucuresti, dirijorul Horia Andreescu a fost mulţi ani director al formaţiilor muzicale Radio. Din colaborările lui Horia Andreescu cu orchestre din România şi străinătate, cele mai importante au fost în Germania, unde a fost 13 ani de „dirijor oaspete permanent“ la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin. A ocupat 10 ani  aceeaşi funcţie la Dresdner Philharmonie şi 21 de ani la Staatskapelle Schwerin. A realizay 60 de inregistrări pe piaţa discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa.
A colaborat cu London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig. De asemenea, Horia Andreescu a susţinut turnee individuale, cu Orchestra Naţionala Radio sau cu Filarmonica „George Enescu“ la festivaluri precum Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen, fiind permanent invitat şi la Festivalul Internaţional „George Enescu“ de la Bucureşti.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite