Teatru

articolul anterior articolul urmator

Dorina Lazăr: "Nu s-a cerut un control al teatrelor, s-a cerut un control al Teatrului Odeon. Nu am nevoie să fur din banii Statului" (VIDEO)

2
8 Oct 2015 22:31:22
Autor: Florin Ghioca
Dorina Lazăr, încadrată de contabilul-şef al Teatrului Odeon şi de juristul instituţiei   FOTO&VIDEO: Florin Ghioca
Dorina Lazăr, încadrată de contabilul-şef al Teatrului Odeon şi de juristul instituţiei   FOTO&VIDEO: Florin Ghioca

Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, a susţinut o conferinţă de presă, flancată de Geta Andrei, contabil-şef al teatrului şi Adina Alexe, juristul instituţiei. Cele trei au comentat decizia CGMB de a trimite o comisie de control pentru evualuarea economică şi a managerului.

Dorina Lazăr a explicat, pentru început, că structura Primăriei Capitalei este asemănătoare cu cea a ţării. "Această Primărie a noastră este constituită ca structura ţării. Adică, e Consiliul General al Primăriei, care e un fel de Parlament, şi este primarul general al Primăriei, care este un fel de preşedinte al autorităţii locale. Niciodată un primar nu poate să ducă la îndeplinire o sarcină, un obiectiv, fără ca acest obiectiv să nu fie discutat, aprobat de Consiliul General al Primăriei", a spus Dorina Lazăr, care a menţionat că teatrele din Capitală, în afară de Teatrul Naţional din Bucureşti, sunt în subordinea Consiliului General al Primăriei, care este structurat pe comisii.

Dorina Lazăr a menţionat că este în structura de conducere a teatrului din 1996. Până în 2001 a fost director artistic, pe vremea când Alexandru Dabija era director general, iar, din 2002 a venit în funcţia de director general. Aceasta a menţionat că la concurs a participat împreună cu Alexander Hausvater şi ea a câştigat. "Înţeleg că şi domnul Gabriel Fătu a declarat la un moment dat că a dat concurs la Odeon. Nu a dat", a adăugat Dorina Lazăr.

Directoarea Teatrului Odeon a mai spus că pe Gabriel Fătu (foto jos) l-a cunoscut în urmă cu câţiva ani, când venea şi cerea invitaţii pentru Institutul de Teatru, în calitate de PR al acestuia şi, la un moment dat, a refuzat să îi mai dea. "Şi m-a sunat (Florin n.r.) Zamfirescu să îmi spună că le folosesc pentru diverse relaţii, să le mai capete bunăvoinţa", declară directoarea Odeonului. Acelaşi lucru, spune Dorina Lazăr, s-a repetat când Mihai Voicu a devenit preşedintele comisiei de cultură a Primăriei, care, la rândul său, cerea invitaţii de la Teatrul Odeon şi la un moment dat nu a mai primit. "Aici era un spectacol de cereri pentru invitaţii din partea lui", a mai adăugat directoarea. 

Dorina Lazăr, reacţie în conferinţa de presă de la Teatrul Odeon

De asemenea, Dorina Lazăr a mai precizat că un motiv pentru care Mihai Voicu a solicitat controlul comisiei pentru Teatrul Odeon ar putea fi legat de refuzul de a-i angaja acestuia soţia, în urmă cu câţiva ani. "Am primit un telefon de la domnul Videanu, care era primar la acea vreme, care m-a rugat dacă nu pot să o primesc, să o văd. Şi am văzut-o. Şi i-am zis că dacă o invită să joace un regizor, dacă o distribuie şi-un al doilea regizor, aş putea să mă bazez şi eu pe ceva, dar nu am cum să o angajez aşa. Am vorbit atunci şi cu Dabija, dar n-a marşat. A marşat Călinescu. Care nu mai e director acum. (Florin Călinescu, fost director la Teatrul Mic n.r.)".

"Ne-am certat de la invitaţii până mi-a spus că "în pixul meu stă bugetul vostru" şi "sunt teatrele noastre, voi vă plătim. Eu am crezut că se referă la oameni, la public, că ei ne plătesc. Dar nu era aşa. (...) A început să spună că o să ne dea în vileag la DNA pentru licitaţiile pe care le-am făcut pentru renovarea sălii de jos. Niciodată la licitaţiile noastre nu am luat o firmă agreată de primăria capitalei, sau care lucreaza cu cei de acolo.(...) În urma acestei altercaţii s-a făcut un proiect de hotărâre de consiliu prin care se cerea un control economic şi managerial la Teatrul Odeon. Nu s-a cerut un control al teatrelor, s-a cerut un control la Teatrul Odeon. Şi s-a aprobat această hotărâre", a mai precizat Dorina Lazăr.

"Eu am 75 de ani, fac de 55 de ani teatru, nu mai am ambiţii artistice. (...) Atât mi-a fost, ăsta este locul meu. Mai sunt unii în faţa mea, mai sunt unii şi în spatele meu. Oricât aş alerga, eu pe cei din faţa mea nu o să-i pot depăşi. După câţiva ani de când am fost director, a apărut o lege că puteam să ieşim la pensie cu leafa cu care eram atunci încadraţi şi am crezut că îl apucăm pe Dumnezeu de-un picior. Şi am ieşit la pensie (...) şi am fost reangajaţi şi am funcţionat în continuare, vreo doi-trei ani. Vreau să vă povestesc toate astea, pentru că eu am funcţionat ani de zile ca actriţă cu sarcini de director, dar având leafa de actriţă. Când a apărut pensia, am avut şi pensia, deci eu mă ajung cu banii, nu am nevoie să fur din banii statului. Când a apărut criza economică şi mi s-a luat pensia şi am devenit manager, nu mai eram actriţă. Acum, pe mine dacă mă scoate, nu mai sunt actriţă la Teatrul Odeon, sunt pensionară", a declarat Dorina Lazăr.

În ceea ce priveşte controlul care va veni la Teatrul Odeon, Dorina Lazăr a spus că nu este împotrivă.

"Noi nu suntem împotriva controlului la Teatrul Odeon, ba chiar sunt foarte fericită să vină controlul, această comisie pe care a făcut-o Consiliul. (...) Eu aş chema şi Curtea de Conturi să vină, pentru că nu am nimic de ascuns, absolut nimic. (...) Dacă Teatrul Odeon a ajuns acum unde este este pentru că, de 20 de ani, este aceeaşi echipă. Dabija nu mai este directorul teatrului, dar face parte din teatru, el este încă omul la care eu dau telefon, noi ne sfătuim încă", a spus Dorina Lazăr.

În privinţa afirmaţiilor lui Mihai Voicu, conform căruia "teatrele joacă doar vinerea, sâmbăta şi duminica", directoarea Odeonului a precizat că numai anul trecut, în cele două săli s-au desfăşurat 365 de reprezentaţii (practic una pe zi), în timp ce anul acesta au fost până acum 264. De asemenea, numărul spectatorilor a fost de aproximativ 47.000 anul trecut, în timp de anul acesta peste 32.000 de oameni au trecut pragul celor două săli ale instituţiei. "Anul trecut am fost la 28 de festivaluri, fără să cheltuim niciun ban", a adăugat directoarea teatrului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Livia Stanciu
9.10.2015, 12:09:14

http://www.dcnews.ro/razboi-cu-actorii-replica-unui-membru-al-comisiei-care-va-lua-la-puricat-teatrele-exclusiv_486300.html

Camelian Propinatiu
9.10.2015, 16:52:17

Marea Recuperare a istoriei culturale netraite in calea navalirilor barbare http://propinatiu.ro/carti cere ca bugetul Capitalei sa se focuseze mai cu patriotism pe Infrastructura Intelectuala, numarul salilor urmând, la sfârsitul controlului, sa genereze sugestii de a fi mai mare in proiect sau aproape egal cu ce are Budapesta: http://www.budapest.com/city_guide/culture/theaters_concert_halls.en.html

Modifică Setările