Teatru

articolul anterior articolul urmator

Două enunţuri. Despre Radu Beligan

11
20 Jul 2016 18:27:54
Péter Demény

Mereu se înghesuie unii care sunt degrabă vărsători de judecăţi în momente delicate. Pe de altă parte, pe mine mulţi mă numesc prea îngăduitor.

A murit Radu Beligan. A fost un mare actor şi un mare om de cultură cu opţiuni politice discutabile. Dar cred că aceste opţiuni nu acum se cuvin discutate. Avem tot timpul să le analizăm.

Mai ieri, am văzut o postare cum că a fost premiat Ilie Năstase, deşi a spus că rromii ar trebui duşi în judeţul Harghita. Nu sunt fanul unor declaraţii rasiste, dar totuşi vorbim aici despre un mare tenismen - sper că nici preşedintele nu a premiat rasistul, deşi nici măcar el nu poate tăia un om în două. Sau poate, totuşi, de vreme ce pastorului Tőkés i-a retras distincţia.

Într-adevăr, sunt foarte îngăduitor. Faptul că Eugen Barbu a fost un moral insanity nu mă face să admir mai puţin Principele, ba îmi plac şi unele versuri ale lui Adrian Păunescu. Morala şi arta sunt două domenii foarte diferite.

Oricum, ce vreau să spun este că nu mi se pare elegant să distribui afişe despre cum l-a sprijinit Radu Beligan pe Ponta în chiar momentul morţii lui, şi că Beligan a fost un mare actor în pofida acelui sprijin. Nu cred că sunt două enunţuri foarte greu de înţeles.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Menumorut
20.07.2016, 21:06:33

Of..of....Ce vreti sa spuneti a fost spus in cuprinsul articolului..Ma si miram sa fiti atat de ingatuitor incat pana si la moartea lui Beligan sa nu aduceti vorba de...maghiari.. Apropos de ce a zis Nastase...Se zice ca el insusi a zis ca e tigan....Asa ca nu sunteti deloc ingaduitor...! Mama lui de rasism..."antirasist"...ca nu scapati niciun prilej sa fiti rasist !

+2 (8 voturi)
D Demostene
20.07.2016, 21:48:16

Meritele pe care Tokes le-a avut in 1989 nu pot fi retrase si vor fi recunoscute intodeauna. Totusi Iohannis a procedat corect ca i-a retras decoratia Steaua Romaniei lui Tokes din moment ce acesta nu recunoaste Romania in actuala ei forma iar din '89 pana azi nu a facut nimic altceva decat sa arunce cu noroi in Romania si in romani.Lui Tokes i-a fost retrasa decoratia dupa declaratii repetate nu dupa o singura declaratie.

+4 (6 voturi)
Pilar Sanchez
21.07.2016, 08:36:20

tocmai aiaa este, dle demeni, ca beligan NU a fost un mare actor. a fost un ctor bunicel, care nici nu a spurcat pe langa marii actori ai generatiei trecute... iar ca lingau, nimeni nu l-a intrecut

+3 (5 voturi)
Pintilie Ilie
21.07.2016, 10:08:20

Când am citit un alt articol despre Beligan, primul impuls a fost sa caut un articol scris de Dvs. despre același Beligan, dar mai ales marea curiozitate era sa vad puținele reacții a colegilor forumiști. Conform zicalei, 'Nimic nou sub Soare' toate postările își urmează cursul lor normal. Nu ma mira faptul ca reacția forumiști este cea care este având în vedere ca articolul este scris de un maghiar care percepe lucrurile din jurul lui și le judeca ca atare prin vizorul unui minoritar. Daca domnul Demény ar scrie după pofta majorității romane, ar fi considerat " Un maghiar de cinste, un om deosebit!", dar lucrurile nu asa se întâmpla, ca atare este mereu criticat. Ei nu înțeleg un lucru simplu. Menirea lui Péter este tocmai dea prezenta viata de zi cu zi din perspectiva maghiarului minoritar. O reacție diferita dea celui majoritar. Eu va încurajez și va indemn ca sa va urmați menirea Dvs. domnule Demény, asa cum și Pământul are menirea lui de a se învârti în jurul Soarelui. Iar pe colegii forumiști ii rog sa nu se pripească când își aștern aici reflectările asupra articolelor. Ce din pisica se naște, șoareci mănâncă si zicala asta este adevărată pentru toate națiile. Si totuși exista si acest soi de amiciție: Tom si Jerry care nu pot trai unul fără altul!

+2 (6 voturi)
barbu brailoiu
21.07.2016, 11:12:56

pe actor, îl judecă publicul / criticii: cât talent a demonstrat? pe om, îl judecă Dumnezeu: ce caracter a avut? nu cred că talentul și performanța profesională pot anula tarele morale. Dumnezeu să-l ierte - că are ce ierta la el....

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările