Festivalul de Teatru „Jean Monnet”- Un alt fel de a comunica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o perioadă în care tehnologia pare să deţină supremaţia în toate domeniile existenţei, implicit în educaţie, Festivalul de Teatru „Jean Monnet” propune o reîntoarcere spre valorile artistice şi culturale care dezvoltă relaţiile interumane,  exprimarea creativă, o amplă activitate de documentare, spirit organizatoric, încredere în sine şi muncă în echipă.

Text de Adina Puhace, profesoară de limba şi literatura română 

Este evidentă dezvoltarea creativităţii elevilor, spiritul de initiativă şi responsabilizarea acestora, iniţierea in munca de realizare a unui spectacol dramatic. Această activitate nu vizează doar dezvoltarea interesului pentru lectura textului dramatic, ci inţelegerea reprezentării fenomenului teatral (scenografie,costume, muzica), ca reflectare a complexitatii vieţii reale.

Festivalul este structurat pe grupe de vârstă. Astfel, in prima parte participă elevii din ciclul primar, iar ulterior cei din ciclul gimnazial si liceal. Trofeul festivalului este luat de o singură trupă indiferent de varstă. De asemenea, se decernează şi alte premii şi mentiuni ( cel mai bun actor/actrita, regizor, scenograf). Se  acordă premii pentru costume si decoruri. Un punct de interes este secţiunea pentru afişe şi programe.

Spectacolele ofera interpretari inedite ale textelor consacrate, puneri in scena originale, dar si crearea de scenarii de catre elevi. Creative sunt si soluţiile privind valorificarea spatiului scenic, realizarea decorurilor, a costumelor, a materialelor de promovare, iar interpretări instrumentale live constituie unele ilustraţii sonore.   

Scopul acestei manifestări este angrenarea elevilor şi a profesorilor intr-un demers de calitate, care să promoveze formarea şi dezvoltarea increderii in propriile abilităţi de comunicare şi a unei atitudini pozitive faţă de comunicarea de tip artistic.

În cei 19 ani de existenţă am constatat sporirea interesului pentru teatru şi exprimare scenică. De trei ediţii la festival participă copii nu numai din Bucureşti ci şi din alte judeţe, festivalul ajungând interjudeţean. Este remarcabilă bucuria copiilor de a juca pe o scenă, alegerea unor texte care să le pună în evidenţă personalitatea.

Premierea elevilor impresionează datorită reacţiilor copiilor care, deşi primesc doar diplomă de participare uneori, au o bucurie imensă şi promit majoritatea ca în anul următor să fie şi mai buni. Jocurile pe calculator, telefoanele sunt uitate, luîndu-le astfel locul reprezentarea lumii reale care presupune socializare, limbaj complex şi diversificat.

Anul acesta trofeul a fost luat de către trupa Comedianţii cu piesa Ce inseamnă să fii Onest? De Oscar Wilde.

Au impresionat de asemenea, la liceu elevii care au jucat în piesa Trei nopţi cu Madox de Matei Vişniec care au luat premiul I . Starea de bună dispoziţie a fost înteţinută de Theo Mănescu, care deşi este clasa a VI-a, a reuşit să joace, alături de Toma Goroneanu în piesa, Fonofobia, 4 roluri, amintind de marea actriţă a teatrului românesc Stela Popescu, modelul de la care a pornit.

Festivalul de Teatru „Jean Monnet”- premiere 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite