FOTO Festivalul de teatru de la Sibiu. Gigi Căciuleanu: „Muzica lui Stravinsky  mă excită prin frumuseţea, dar şi prin complexitatea ei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din spectacolul lui Gigi Căciuleanu, Extaz brazilian              FOTO: Mihaela Marin
Imagine din spectacolul lui Gigi Căciuleanu, Extaz brazilian              FOTO: Mihaela Marin

Gigi Căciuleanu, care a primit sîmbătă o stea pe Aleea Celebrităţilor, a avut în aceeaşi seară două spectacole reprezentate  în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu: „Mozart Steps“ şi „Extaz brazilian&Viitor anterior/ Trama&Revoada“. Coregrafia  celui de-al doilea spectacol a fost realizată pe muzica lui Igor Stravinsky.

Dansatorii brazilieni de la Compania Cisne Negro au dansat în cea de-a doua parte a spectacolului „Extaz brazilian&Viitor anterior/ Trama&Revoada“, sâmbătă seară, pe muzica lui Stravinsky, „Păsarea de foc“ şi „Artificiile“, în coregrafia lui Gigi Căciuleanu.  Spectacolul„Mozart Steps“ a fost realizat cu actorii trupei Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) se desfăşoară în perioada 8-15 iunie.

Ce semnifică Brazilia pentru dumneavostră? Dar extazul brazilian, cu magia, visceralitatea, culoarea şi sexualitatea sa? Când aţi făcut acest spectacol şi de ce aţi ales muzica lui Stravinsky?

Brazilienii mi-s dragi şi mă inspira nu numai cu senzaţia ca dânsul parcă le-ar circula şi pulsa prin corp odată cu sângele ci şi datorită sufletului lor minunat. Consider Compania Cisne Negro ca fiind atât cea mai frumoasă şi performantă din Brazilia, cât şi una dintre cele mai bune din lume. O companie care are darul şi harul de a se se reînnoi cu fiecare piesa. Am avut plăcerea şi privilegiul să lucrez cinci piese cu această companie (ultima fiind "Revoada") şi de fiecare dată, la fiecare creaţie parcă am fost un alt coregraf, atât de diferite şi neasemănătoare una cu alta mi-au ieşit acele lucrări. 

Muzica lui Stravinsky  mă excită prin frumuseţea, dar şi prin complexitatea ei. Aşa cum sunt şi dansatorii din trupa Cisne Negro din Sapo Paolo

Ce înseamnă “revoada" ?

“Revoada” nu se poate traduce asa cum cuvântul “saudade” nu are echivalent într-o altă limbă decât poate în limba română: dor.


                                                                                                             FOTO: Mihaela Marin
Cum s-au simţit brazilienii la Sibiu?

festival de teatru


Minunat... Mai ales că şi publicul a fost minunat cu ei, cu noi!


                                                                                              FOTO: Sebastian Marcovici
Cum priviţi steaua pe care aţi primit-o pe Aleea Celebrităţilor? Vă simţiţi o stea? 

Steaua răsărită pe poteca celebrităţilor din Sibiu (oraş eminamente cultural si european) mi se pare unul din cele mai frumoase lucruri care mi s-au putut întâmpla. Ideea că plimbându-se prin acel “picior de plai” al Sibiului, spectatorii nu numai se vor plimba, dar şi vor alerga din teatru în teatru ca să aplaude şi să se bucure de stelele firmamentului teatral, în cautarea “gurii de rai” pe care o reprezintă fiecare spectacol mă încântă peste măsura! “La steaua care a răsarit”, iată calea lui Eminescu care a devenit accesibilă oricărui îndrăgostit al artelor.

festival de teatru sibiu

Cum aţi lucrat cu actorii de la Sibiu pentru "Mozart Steps"?

Cu foarte multă plăcere. Sunt oameni care m-au inspirat în fiecare moment al lucrului.

festival teatru sibiu

De ce aţi ales să îmbinaţi o muzică orientală  cu muzica lui Mozart? Care e povestea orientală?

Soarele în mersul său  leagă în fiecare zi Răsăritul de Apus. Mozart a legat în muzica sa nu numai Orientul cu Occidentul, dar şi Nordul cu Sudul.

festival de teatru sibiu

                                                                                              FOTO: Sebastian Marcovici

Care e povestea paşilor lui Mozart?

Pasul este prima verigă a coregrafiei aşa cum este şi cea a mersului. Ceea ce ne leagă şi în aseamană pe noi toţi : umanoizii bipezi, dar şi sper, cât de “sapiens” posibil...

Dimensiunea transcedentală a versurilor de mai jos cum aţi transpus-o în dans? Cum aţi făcut din actori dansatori?

Vinovăţii cât munţii cu toţii cărăm sau ispăşim. Poate de aceea s-au ridicat piramidele? Ne uităm cu patimă sau privim cu teamă la cer. Poate tocmai de aceea au fost înălţate!Ne rugăm la idoli pe care i-am plămădit din vise. Ca şi cum ar fi coborât din visul vreunui nebun extraterestru?!

Ce vă inspiră atmosfera de festival? De ce e important ca FITS să existe? 

Acest festival cred este unicul care a înţeles că democratizarea artei se poate face numai prin ridicarea ştachetei, de fiecare datp cât mai mult. Şi nu invers! Bilele albe ale cantitatii se îmbină cu cele luminoase al calităţii!

Ce proiecte pregătiţi în continuare?

Dumnezeule Mare : nenumărate! Prin România, Franta, Italia, Brazilia...

FIŞE SPECTACOLE

EXTAZ BRAZILIAN & VIITOR ANTERIOR / TRAMA & REVOADA

TRAMA,Coregrafie: Rui Moreira

REVOADA, Coregrafie şi costume: Gigi Caciuleanu. Muzică: Igor Stravinsky 

MOZART STEPS

un spectacol de teatru coregrafic de GIGI CĂCIULEANU

SCENOGRAFIE ŞI LUMINI: Gigi Căciuleanu
ASISTENT COREGRAFIE: Adriana Bârză
ASISTENT SCENOGRAFIE: Alin Gavrilă
DISTRIBUŢIA: Veronica Arizancu, Florin Coşuleţ, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Daniel Plier, Iulia Maria Popa, Vlad Robaş, Marius Turdeanu, Ema Veţean, Liviu Vlad, Arina Ioana Trif, Anca Pitaru; STUDENŢII: Vlad Bacalu, Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Iulia Popa, Tudor Răileanu, Maria Soilică, Cristi Timbuş, Maria Tomoiagă, Ana-Maria Vereş.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite