FNT s-a încheiat cu spectacolul „Livada de vişini“, producţie a Teatrului Maly Drama din Sankt Petersburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Naţional de Teatru s-a desfăşurat timp de zece zile la Bucureşti, prezentând mari spectacole, invitaţi din străinătate şi evenimente diverse: expoziţii, lansări de carte, conferinţe, masterclass-uri. Invitat special al Festivalului, ”Livada de vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorului Lev Dodin, a sosit în Capitală cu actorii săi de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

Producţia a fost distinsă anul trecut cu Premiul naţional al Rusiei ”Masca de aur“ la categoria ”cel mai bun spectacol“, iar cei doi protagonişti, Danila Kozlovsky (Lopahin) şi Ksenya Rappoport (Ranevskaia) au primit Premiul ”Stanislavski” pentru interpretare.

După reprezentaţia de duminică, regizorul Lev Dodin a participat la o întâlnire deschisă cu publicul spectator, organizată în foaierul ”Tapiseriei” (etajul 1) al Sălii Mari a Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti.

„«Livada de vişini» este piesa cea mai tragică a lui Cehov, care s-a impus în timp, însă, ca una dintre cele mai mari comedii, (…) comedia istoriei, în care personaje suntem noi. Şi în care viaţa devine parte a istoriei” - sunt cuvintele regizorului rus Lev Dodin, invitat special al celei de-a 26-a ediţii a Festivalului National de Teatru.

Felix Alexa, Gigi Căciuleanu, Alexandru Darie, Tompa Gábor, Vlad Massaci, Mihai Măniuţiu au fost regizorii care au prezentat spectacole în ultima seară a FNT, în cu producţii invitate din Braşov, Târgu-Mureş, Turda şi Bucureşti. Spectacolele se vor juca în continuare, la teatrele lor, în toată ţara.

Teatrul Naţional Radiofonic a încheiat festivalul cu seria de audiţii on-air difuzate pe frecvenţele Radio România Cultural, inspirate din scrierile lui Federico Fellini şi Samuel Beckett.

Iar ultimele trei semnale editoriale (din cele 16 volume de carte dedicată teatrului lansate în FNT 2016) au fost semnate de Anca-Maria Rusu, Ştefan Oprea şi Gigi Căciuleanu.

Lev Dodin s-a născut în 1944, în Siberia. Tatăl, geolog, şi mama, medic, fuseseseră evacuaţi din Leningradul aflat sub asediu. Viaţa grea din Siberia a continuat şi după întoarcerea familiei în oraşul devastat de război, în care Dodin a descoperit teatrul: "Teatrul a devenit un refugiu în care eram liber… În mintea mea, plăcerea de a fi împreună cu ceilalţi s-a asociat pentru totdeauna cu teatrul", scrie el în cartea sa autobiografică ”Journey without end”.

După absolvirea Institutului deTeatru de la Leningrad, Dodin a montat, timp de aproape 20 de ani, spectacole în diverse teatre sau la invitaţia marilor festivaluri din Rusia şi străinătate, printre care Teatrul Gorki, MHAT, Scala Milano, Festivalul de muzică de la Florenţa, Festivalul de la Salzburg, spectacole care puneau amprenta sensibilităţii ruseşti asupra textelor, iar în cele din urmă i s- a oferit direcţia artistica a Teatrului Maly din Sankt Petersburg. În cei 20 de ani de directorat, Lev Dodin a transformat acest teatru mic într-un centru de forţă al scenei mondiale. Spectacolele companiei pornesc adesea în turnee şi îşi uluiesc spectatorii, prin larga lor respiraţie.

Teatrul Maly are un vast repertoriu curent care, mai degrabă decât o colecţie de spectacole este un vast continuum, o uriaşă tapiserie, reţesută mereu, iar Lev Dodin este extrem de dedicat trupei sale, o familie de actori uniţi în jurul regizorului lor vreme de decenii, uneori chiar pe viaţă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite