Teatru

articolul anterior articolul urmator

FOTO Corect şi cam atât

4
2 Jan 2014 12:00:05
Mircea Morariu
Scenă din „O noapte furtunoasă“, după I. L. Caragiale, în regia lui Mihai Manolescu FOTO TVR
Scenă din „O noapte furtunoasă“, după I. L. Caragiale, în regia lui Mihai Manolescu FOTO TVR

„O noapte furtunoasă“, piesă de la a cărei premieră „cu scandal“ se împlinesc în 2014 exact 125 de ani, a fost înscenată la Televiziunea Română de Mihai Manolescu.

Regizor serios şi stăpân pe meserie, bun cunoscător al scrierilor caragialeene, artist cu „antecedente“ deloc nesemnificative în înscenarea acestora.

Din păcate, spectacolul difuzat sub egida Casei de producţie, corect, clasic, pe alocuri chiar riguros, respectuos cu textul, un spectacol ce mai are atuul de a fi reunit pe afişul lui o distribuţie cât se poate de respectabilă, competitivă chiar, nu prea întruneşte condiţiile de a însemna un moment important în „caragialeologie“, aşa cum a fost cazul, bunăoară, al montării lui Mihai Măniuţiu din 1998, pusă în practică prin colaborarea dintre Teatrul „Odeon“ şi Compania SMART ori al celei atât de controversate şi de disputate, cu adversari şi partizani înverşunaţi, propusă de Alexandru Dabija în anul 2010 la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi.

Scenă din „O noapte furtunoasă“, după I. L. Caragiale, în regia lui Mihai Manolescu (Foto TVR)

De „scandal“ nici nu poate fi vorba, montarea de acum fiind una cald-căldicică şi nimic mai mult. Inovaţiile de lectură aduse de Mihai Manolescu sunt destul de puţine. Îndemnat de o zicere a lui Caragiale, dar şi stimulat de specificul teatrului de televiziune, de însuşirea acestuia de a fi încă şi mai centrat pe actori decât teatrul de pe scena de scândură, de a permite prim-planuri şi gros-planuri, Mihai Manolescu le-a cerut interpreţilor să îşi spună toate monologurile dar şi alte replici privind apăsat şi nedezminţit în cameră şi reflectaţi în oglinzi (director de imagine: Emil Stan, regia de montaj: Lucian Bujor) spre a realiza astfel o legătură strânsă cu (tele)spectatorul. Ideea în sine nu e rea numai că a amplificat teatralitatea în exces a jocului lui Florin Zamfirescu (Jupân Dumitrache) şi a evidenţiat diferenţele de stil dintre jocul lui Demeter András (Nae Ipingescu) şi cel al restului distribuţiei. Diferenţe explicabile prin specificul şcolii de actorie al cărei produs este Demeter András.

Scenă din „O noapte furtunoasă“, după I. L. Caragiale, în regia lui Mihai Manolescu (Foto TVR)

Rolul lui Mihai Manolescu consta în armonizarea celor două stiluri de joc. Nu a făcut-o sau nu a făcut-o îndeajuns. Rică Venturiano, interpretat bine dar nu mai mult de Marius Manole, cu valorificarea destul de temperată a disponibilităţilor corporale ieşite din comun ale actorului, e, pentru regizorul spectacolului de la TVR, mai mult decât un „studinte în Drept şi publicist“. E „toboşarul vremurilor noi“, e „republican“ (distruge stema regalităţii în elanul rostirii monologului final, monolog care trece, totuşi, cam fără pregnanţă şi fără efect), e un anarhist, dacă nu chiar stângist de-a binelea, căci infige un ciocan în stema cu pricina.

Scenă din „O noapte furtunoasă“, după I. L. Caragiale, în regia lui Mihai Manolescu (Foto TVR)

Şi cam asta e tot în privinţa noutăţilor aduse de spectacol. Care spectacol se consumă într-un decor ce trimite cu gândul la casa unui om cu stare, aşezat (îl semnează Ovanes Papazian). Problema e că decorul în cauză a fost tare prost executat, încă şi mai precar ancorat, drept pentru care tremura din toate încheieturile în momentul în care îi era dat să suporte vreo scena ceva mai agitată, în care actorilor li se solicita şi chiar trebuia să alerge, ş.a.m.d, ş.a.m.d. Impresia generală e că s-a lucrat pripit, în fugă, fără atenţie la detalii, cu neglijarea acordului fin. Lucru care iarăşi miră dacă luăm în calcul cartea de vizită a regizorului.

Scenă din „O noapte furtunoasă“, după I. L. Caragiale, în regia lui Mihai Manolescu (Foto TVR)

Sunt însă şi câteva lucruri bune în spectacolul de la TVR. Lucruri pe care mă grăbesc să le semnalez. Mai întâi, evoluţia remarcabilă, firească, foarte curgătoare a lui Vlad Zamfirescu, foarte bun în rolul lui Chiriac. În al doilea rând, faptul că se pare că TVR şi Casa de producţie sunt decise să reprezinte punţi de lansare pentru actori tineri şi foarte tineri, cunoscuţi publicului bucureştean, recunoscuţi de critică, dar care merită să fie cunoscuţi şi de iubitorii de teatru din ţară. Ioana Anastasia Anton e excelentă în Veta, o Vetă tânără şi frumoasă care era cum nu se poate mai normal să îşi dorească un bărbat tânăr şi chipeş aşa cum e Chiriac. Ioana Anastasia Anton e, cum zic, excelentă, cu excepţia momentelor de la începutul evoluţiei sale, atunci când Veta e surprinsă, în camera ei, răcnind din cauze amestecate (supărarea produsă de cearta cu Chiriac, nevroza determinată de tiradele cu repetiţie ale lui Jupân Dumitrache). Răcnind, de parcă actriţa s-ar pregătit să o joace pe Katharina din Îmblânzirea scorpiei. Ştefana Samfira e şi ea foarte bună în Ziţa, gata pregătită de măritiş, aşa că şi întâlnirea mediată de micul ecran cu această tânără actriţă e una de salutat. Nici Sorin Şaguna în Spiridon nu e rău. Decizia uciderii personajului nu îi aparţine actorului. Cade tot în sarcina regizorului. Nouă însă nu e defel. Am mai văzut-o în spectacolul lui Alexandru Mâzgăreanu de la Teatrul „Nottara“. Nu am înţeles-o nici atunci, nu o înţeleg nici acum.
 

Televiziunea Română- Casa de producţie- O NOAPTE FURTUNOASĂ de I.L. Caragiale;

Regia: Mihai Manolescu;

Decoruri: Ovanes Papazian;

Costume: Nicoleta Petrovici;

Editor imagine: Cristian Grosu;

Regia de montaj: Lucian Bujor;

Imaginea: Emil Stan;

Manager de proiect: Ruxandra Ţuchel;

Cu: Florin Zamfirescu, Demeter András, Vlad Zamfirescu, Sorin Şaguna, Ioana Anastasia Anton, Ştefana Samfira, Marius Manole;

Data difuzării: 30 decembrie 2013.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

barbu brailoiu
2.01.2014, 14:38:05

imi aduc aminte, cu reala nostalgie, de montarea lui alexa visarion de la odeon (giulesti / majestic) in anii 80. juca tot florin zamfirescu, dar -atunci - un rica venturiano care-l prindea foarte bine.

Radu Mircea
2.01.2014, 14:49:10

Slabuta punere in scena domnule Morariu . Nici nu am avut rabdare sa urmaresc mai mult de o jumatate de ora spectacolul . Mie mie dor de varianta din '43 cu Giugaru , Beligan , Demetru , Miluta Gheorgiu , pe care o consider de referinta .

+1 (1 vot)
florin.
2.01.2014, 16:59:31

Poate am ramas in urma cu cultura, dar nu reusesc sa diger toate "viziunile" astea regizorale si interpretative. Mi se pare o bataie de joc tot ce se intimpla in teatrul de acum. Toti sarjeaza, urla, se sulemenesc cu alb pe fete, se imbraca idiot, parca s-a mutat tot teatrul la casa de nebuni. Noroc ca am pastrat inregistrarile de dinainte de '89, atit cele de "teatru tv", cit si cele de la "radiofonic". Productiile din ultimii ani sint pentru spalat creierul, nu pentru uns la inima. Sper sa nu vad niciodata "Omul care a vazut moartea" cu Bendeac.

popescu alina
3.01.2014, 12:49:13

D-le M. Morariu, sinteti putin aspru cu"inscenarea" "Noptii furtunoase"de catre Casa de productie a TVR. Imi permit sa va reamintesc realitatea ca foarte multi dintre conationalii nostrii isi iau "Portia de cultura" numai de la TV(R) care a transmis pina la epuizare teatru din ARHIVA, ca si cind marea dramaturgie romaneasca ar fi incremenit in puneri in scena de acum zeci de ani. In aceste conditii riscam sa indepartam publicul- atita cit mai este!- si sa inculcam ideea falsa ca peste vechile spectacole n-ar mai fi nimic nou de spus. Ori noi, care reclamam zilnic faptul ca TRAIM ACUM IN LUMEA LUI CARAGIALE avem cred nevoie de spectacole proaspete, facute porivit actualei perceptii a lui Caragiale. Ca spectacolul tv in discutie e doar "corect si cam atit" nu trebuie sa fie un repros fata de PUTINUL care s-a facut pina acum pentru educarea/familiarizarea spectatorilor cu TEATRUL TV; cit priveste putinatatea inovatiilor de lectura", cred ca deocamdata pot fi lasate pieselor din TEATRELE CU SCENA DE SCINDURA... Desigur,ar fi aberrant sa nu recunosti importanta pieselor de arhiva ,daca prezinta valoare, dar sa si salutam actori tineri si roluri exceptional construite, cu talent si inteligenta; ma refer la personajul Chiriac, foarte bine interpretat de VLAD ZAMFIRESCU. De accord cu rezervele privind"perechea" Dumitrache- Ipingescu dar motivul se refera numai la Demeter Andras; Florin Zamfirescu "face" un jupin Dumitrache reusit. In fine , foarte laudabila intentie a TVR- Casa de productie de a lansa actori tineri mi se pare remarcabila; evident ca prin asta inteleg si montari moderne, distributii echilibrate, fara "sindromul Lica Gheorghiu..... Amintesc acest lucru desi stiu bine ca nu o sa fiti de accord deloc cu mine: acest sindrom s-a manifestat prea mult in teatrul romanesc si in forme ciudate; nu numai actrite- fiice/neveste de demnitari ci si actrite cu foste impliniri artistice care n-au observat trecerea timpului si vlaguirea corzii sensibile si joaca roluri de fetiscane/ tinere in loc de bunici. Vreau sa spun ca sint satula de o Veta cu chipul si vesnic umezii ochi ai Valeriei Seciu si apreciez eleganta schimbare de registru a lui Florin Zamfirescu, ajuns,iata, sa-l interpreteze pe jupinul Dumitrache! Foarte buna si Ioana Anastasia Anton. Cu Prietenie si stima, A.P.

Modifică Setările