Teatru

articolul anterior articolul urmator

FOTO Ion Caramitru, Mihaela Drăgan şi Eugen Jebeleanu, discursuri-manifest pe scena UNITER: Am învăţat că a fi diferit de normă nu este o ruşine

7
22 Sep 2020 16:28:08
Autor: Adelina Mărăcine
Eugen Jebeleanu şi Ion Caramitru pe scena UNITER FOTO Andrei Gindac
Eugen Jebeleanu şi Ion Caramitru pe scena UNITER FOTO Andrei Gindac

Scena Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) s-a dovedit a fi, luni seară, tribuna pentru câteva discursuri-manifest ale câtorva dintre premianţi. Regizorul Eugen Jebelean, actriţa Mihaela Drăgan şi Ion Caramitru, preşedintele UNITER, au vorbit despre importanţa teatrului independent, despre libertăţi civile, dar şi despre problemele cu care se confruntă actorii şi actriţele de etnie romă în România.

Regizorul Eugen Jebeleanu, în vârstă de 31 de ani, a fost premiat în cadrul galei pentru spectacol „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba“, realizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Compagnie des Ogres. 

Regizorul a dedicat premiul teatrului independent, vorbind şi despre greutăţile pe care le întâmpină. „În primul rând, mulţumesc unui om, căruia i se datorează acest premiu, faptului că sunt regizor, faptului că am pus bazele unei companii de teatru, iar numele lui este Yann Verburgh. Este omul alături de care trăiesc în viaţă şi în muncă, şi alături de el am învăţat că a fi diferit de normă, a fi homosexual în societatea în care trăim nu este o ruşine, ci o mândrie“, a spus tânărul regizor Eugen Jebeleanu, notează Libertatea

Discursul său a fot primit cu aplauze din partea celor prezenţi la aveniment. 
 
„Regret un singur lucru în această seară şi acela că printre cei nominalizaţi, pe care îi felicit nu se află nicio prezenţă feminină. Şi vreau să spun că îmi doresc ca de acum încolo în teatrul românesc să existe mai multe prezenţe feminine, regizoare, ca să fie apreciate şi premiate“, a adăugat regizorul. 
 
Eugen Jebeleanu FOTO Andrei Gindac
 
Mihaela Drăgan, discurs despre rasismul cu care se confruntă actorii de etnie romă 

De asemenea, trupa de teatru Giuvlipen, formată din actori şi actriţe de etnie romă, a primit premiul British Council, iar Mihaela Drăgan a ţinut şi ea un discurs în care a denunţat rasismul din teatrul românesc. 
 
„Mulţumesc pentru acest premiu care sună ca şi cum ar fi fost acordat unei organizaţii pentru drepturile omului, iar asta cu atât mai mult este o onoare pentru noi, pentru că da, suntem mândre pentru că am creat un teatru progresist, care promovează vocile actriţelor şi actorilor romi, care de multe ori nu-şi găsesc un loc în teatrele din România. Din cauza stereotipizării. Şi a rasismului câteodată. Iată că la câteva sute de ani după ce sclavii culturali romi au pus bazele teatrului premodern în ţările române, un teatru rom şi actriţe rome sunt premiate pentru prima dată în istoria premiilor UNITER“, a spus Mihaela Drăgan.
 
Mihaela Drăgan, pe scena UNITER

Ion Caramitru susţine teatrul independent 
 
Şi Ion Caramitru, preşedintele UNITER, a atras atenţia, în discursul său, asupra stării precare în care trăiesc şi creează artiştii independenţi, cei care nu lucrează în teatrele finanţate de stat. „Legile sunt total comuniste. E nevoie de o reformă. E momentul ca acestor oameni care s-au manifestat şi în această seară atât de frumos să li acorde şanse egale cu toţi ceilalţi oameni care sunt angajaţi ai teatrului. Fac un apel public către ei să se îndrepte către UNITER, care din această seară se angajează să le apere interesele“, a spus Caramitru.

Ion Caramitru FOTO Maria Ştefănescu 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Alexis
22.09.2020, 20:08:18

Intrebare: de cati ani e domnul Caramitru presedintele UNITER "care, din aceasta seara se angajeaza sa le apere interesele"?

-8 (16 voturi)
Radu Alexe
22.09.2020, 22:13:36

E o mandrie sa fii homosexual ... ce sa mai zicem , Uniterul cu aceasta editie devine o tribuna a progresismului neomarxist cotropitor . Cat despre Mihaela Dragan , ar trebui sa-i fie rusine , desi banuiesc ca nu stie ce-i aia , ea e o ipocrita de rasista de prim rang , cautati in arhiva ADEVARUL articolele acestei individe , unde efectiv improasca cu venin in poporul roman , dand dovada de un rasism feroce . British Council a premiat-o ca sa ramanem noi cu ea pe cap , ca sa nu se trezeasca cu Dragan si gasca ( șatră , oare e politic corect ?) pe strazile Londrei ... Per ansamblu s- a dovedit ca nu prea avem ce premia , miscarea teatrala romaneasca e tot mai anemica , fara realizari consistente , spectacolele premiate sunt de o valoare indoielnica . E imaginea societatii romanesti...

-5 (15 voturi)
Beta Alfa
22.09.2020, 22:57:57

@RA Si UNITER-ul acolo, cu mica lui ofranda BLMista. Ca intotdeauna Romania exceleaza in forma fara fond si servilism.

-7 (17 voturi)
Radu Alexe
23.09.2020, 08:12:05

Hopa , dar au aparut si trolii progresisti - neobolsevici care au invadat situl de ceva timp , care dau minusuri la greu la comentariile care nu se incadreaza in tiparele sarcinilor lor de servici . Saracii fiind marionete analfabet functionale dau doar clickuri la ordin !

-2 (8 voturi)
Schindler
23.09.2020, 10:01:34

Deci si oamenii care ar trebui sa fie de cultura in tara noastra, preiau ca o maimuta dresata directivele marxiste de la hollywood. Nu mai conteaza ce, cat si cum produci, mult mai important e sa fii gay, transexual, sau sa practici o perversiune sexuala, de orice fel. Asta se premiaza https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările