Teatru

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Cum arată la inaugurare Teatrul de Operetă din Bucureşti

1
26 Jan 2015 10:43:00
Autor: Florin Ghioca
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, în Bucureşti a fost construit un teatru  FOTOGRAFII: Florin Ghioca
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, în Bucureşti a fost construit un teatru  FOTOGRAFII: Florin Ghioca

Noua sală de spectacole a Teatrului de Operetă şi Musical "Ion Dacian" din Bucureşti, prima clădire destinată artelor spectacolului muzical construită în România după anul 1989 a fost inaugurată cu musicalul "Fantoma de la Operă". Adevărul vă prezintă imagini din interiorul clădirii care a costat peste 8.700.000 de Euro.

La eveniment au participat, printre alţii, soprana Angela Gheorghiu, Elena Dacian, fiica celebrului cântăreţ de operetă Ion Dacian, Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Geogică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură a Senatului,Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, coregraful Johan Kobborg, care conduce Baletul Naţional Român, coregraful şi dansatorul Răzvan Mazilu, actorul Pavel Bartoş şi prezentatorii TV Andi Moisescu, Olivia Steer şi Dan Negru.
   
"Nu inaugurăm o clădire, nu acesta este mesajul pe care vreau să-l transmit, ci inaugurăm un anume fel de fenomen teatral, aşa cum îl credem noi, cei care conducem destinele, temporar, ale acestui edificiu", a declarat Răzvan Ioan Dincă la conferinţa de presă.
Cum arată Opereta din Bucureşti la inaugurare

Cu un sediu demolat în 1986 de regimul Ceauşescu (situat pe Splaiul Unirii), Teatrul de Operetă - inaugurat pe 7 noiembrie 1950, sub denumirea de Teatrul de Stat de Operetă - a funcţionat fără întrerupere până în anul 2005 în clădirea Teatrului Naţional Bucureşti "I. L.Caragiale".


Din cauza incendiului care a afectat grav clădirea Naţionalului bucureştean, spectacolele s-au desfăşurat apoi în sala MAI (Ministerul Afacerilor Interne) timp de doi ani, ulterior revenind în actuala Sală Studio (fosta Sală Mică) a Teatrului Naţional Bucureşti "I. L. Caragiale", unde au avut loc până în anul 2011, când clădirea celui din urmă a devenit obiectul reparaţiilor capitale. Rămas fără sală de spectacole, Teatrul de Operetă a desfăşurat, până de curând, un amplu turneu naţional.

Noua clădire a Teatrului de Operetă şi Musical "Ion Dacian" este amplasată pe Bulevardul Octavian Goga nr. 1, în imediata apropiere a Bibliotecii Naţionale a României şi a Ministerului Culturii. Lucrările la noul sediu au început în anul 2012, clădirea (cu o suprafaţă totală de 6.381,50 mp, distribuită pe trei niveluri) fiind proiectată să corespundă tuturor necesităţilor logistice şi tehnice moderne necesare bunei desfăşurări a activităţii sale, dar şi dezvoltării repertoriului.

 
Sala de spectacole are o capacitate de 550 de locuri, a căror amplasare oferă o vizibilitate foarte bună asupra scenei, şi beneficiază de o acustică adecvată, ceea ce oferă spectatorilor posibilitatea de a urmări în condiţii optime evenimentele artistice desfăşurate pe scenă. Scena are o suprafaţă de 14 metri lăţime, 20 de metri adâncime şi este dotată cu toate echipamentele tehnice moderne destinate realizării unor producţii muzicale de o complexitate ridicată.

 
Foaierul, care poate servi şi ca scenă de spectacol, librăria-magazin, cafeneaua, dar şi studioul destinat celor mai mici spectatori completează seria spaţiilor oferite publicului şi fac din Teatrul de Operetă şi Musical "Ion Dacian" un loc modern, în deplin acord cu cerinţele normale actuale.
 
 
Directorul Operei Române a mai spus că nu a primit încă finanţare pentru amenajarea spaţiului din jurul teatrului, dar îşi doreşte să creeze un loc cultural şi în exterior.
 
"Nici acest spaţiu nu va fi unul pur şi simplu verde, ci va reprezenta un fel de parc tematic al muzicii, în care (...) probabil că vom putea crea şi un spaţiu exterior de joc, cu vedere către Dâmboviţa, în aşa fel încât acest loc să devină un spaţiu cultural atractiv", a spus Răzvan Ioan Dincă.

Bugetul alocat construirii clădirii a fost de aproximativ 8.700.000 de Euro (fara TVA), conform conducerii instituţiei.

Spectacolului "Fantoma de la operă", care a deschis şi stagiunea noului teatru, i-a fost alocat un buget de 400.000 de Euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

valeriu topala
26.01.2015, 11:26:15

stam bine,in 25 de ani un singur teatru!

Modifică Setările