FOTO VIDEO Cum va arăta noul Teatru Naţional Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MODERNIZARE “Adevărul” vă prezintă în premieră imagini cu stadiul lucrărilor,cu Sala Mare şi cu acoperişul TNB. După aproape patru ani de şantier, renovarea se va încheia, promit constructorii, spre finalul toamnei.

După ce a trecut printr-o transformare majoră, revenind la forma pe care o avea în anii ’70, clădirea Teatrului Naţional din Bucureşti e pe cale să devină un adevărat complex multicultural, cu şapte săli de spectacole, spaţii comerciale, bibliotecă, muzeu, săli multimedia şi legendara Lăptărie. În premieră, “Adevărul” vă prezintă stadiul lucrărilor, dar şi noutăţile care până acum nu au fost accesibile publicului.

Demolări şi reconfigurări

După aproape patru ani de şantier, săli închise pentru renovare şi schimbări de repertoriu, Teatrul Naţional din Bucureşti este gata să-şi dezvăluie ultimele secrete, promiţând publicului mai multe surprize. Clădirea a trecut prin mai multe etape, de la demolări şi reconfigurări până la izolaţii fonice, hidrofuge şi termice. Astfel, decopertarea structurii adăugate de Ceauşescu după incendiul din 1978 a adus la lumină vechea formă, de pălărie, a acoperişului. De asemenea, structura, care fusese afectată şi care nu ar fi rezistat unui cutremur cu magnitudine mai mare de 6,5 pe scara Richter, a fost uşurată şi ranforsată, pentru a oferi siguranţă celor care vizitează teatrul.

Sala Mare, care încă este plină de schele şi materiale de construcţii, va ajunge la capacitatea pe care o avea înainte de indicaţiile preţioase ale dictatorului. Aceasta este şi ultima etapă a şantierului interior. Momentan se lucrează la foaier, urmând ca în toamna acestui an să fie definitivate şi ultimele lucrări, conform graficului. În final, Teatrul Naţional va avea şapte săli, din care şase în interior şi una pe acoperiş. 

Spaţii noi, multifuncţionale

Toate sălile au fost complet renovate şi utilate cu aparatură nouă. Spaţiul în care funcţiona atelierul de pictură s-a transformat în sală de spectacole, cu scenă rotativă. La ultimul nivel, Teatrul Naţional va avea o bibliotecă şi o sală de lectură. 

Au fost deja amenajate spaţii pentru expoziţii, iar în curând vor fi gata şi spaţiile comerciale. Şi “Lăptăria lui Enache” îşi va găsi loc în noua clădire. În acest moment, întregul acoperiş este în plin şantier. De altfel, aproape că nu trece o zi fără ca directorul instituţiei, actorul şi regizorul Ion Caramitru, să nu viziteze locurile în care se desfăşoară lucrările. 

Cum arată Teatrul Naţional Bucureşti

Teatru ca-n Londra

"Modelul teatrelor din marile capitale europene ne arată spaţii culturale deschise, unde oamenii îşi pot petrece toată ziua, indiferent dacă apoi merg sau nu la piesa de teatru", spune Romeo Belea, şeful proiectului de renovare, care dă ca exemplu Teatrul Barbican Hall din Londra. Reprezentanţii Teatrului Naţional speră ca, în finalul acestui an, Teatrul Naţional să funcţioneze la capacitate maximă. Astfel, sunt pregătite noi premiere, dar şi un „schimb de experienţă” cu Teatrul Naţional din Chişinău, care va avea câteva reprezentaţii la Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite