HEKTOMERON –100 de regizori din 100 de ţări lucrează online pentru un proiect inedit al Teatrului Naţional Craiova.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hektomeron, repeiţii, Muntenegru
Hektomeron, repeiţii, Muntenegru

La Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova se desfăşoară, în această perioadă, un proiect internaţional unic în lume: HEKTOMERONUL, care a pornit de la celebrul „Decameron” scris de Boccaccio acum mai bine de şase secole.  Proiectul cuprinde 100 de poveşti de câte 14 minute.

HEKTOMERON a pornit de la celebrul Decameron scris de Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, însă într-o perioadă asemănătoare cu cea prin care trecem noi astăzi: Florenţa acelor ani fusese lovită de ciumă şi toată lumea trebuia să se izoleze şi să fugă din calea morţii. Izolarea, teama şi moartea erau prezente atunci, în Florenţa anilor în care Decameronul a fost scris, aşa cum sunt prezente şi în lumea de acum.

Decameronul cuprinde 100 de poveşti iar fiecare poveste este transformată, în cadrul HEKTOMERON-ului, într-un spectacol de 14 minute. Aceste micro-spectacole/solo performance se difuzează, câte unul pe zi, în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova.

100 de regizori din 100 de ţări sunt implicaţi în acest proiect, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetiţiile se desfăşoară online, în două etape, respectând “tiparul” unei producţii clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se “fixează” mişcarea etc. Graţie online-ului, regizorul, indiferent de ţara în care se află, poate coordona repetiţiile, ca şi cum ar fi în sală.

Foto: repetiţii Slovenia

Hektomeron_Slovenia

HEKTOMERON a debutat pe 15 ianuarie 2021 şi se va desfăşura până în 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de poveşti vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în “Ziua Hektomeronului”.

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală şi cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii - obiectiv, coerent. O unică temă umană şi culturală care evidenţiază însă acelaşi spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Pâna acum au fost difuzate 13 episoade, puse în scenă de regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croaţia, SUA, Slovenia, Burundi, Muntenegru. Urmează ca regizori din Bulgaria, Camerun, Mexic, Republica Moldova,Danemarca, Finlanda, Nigeria, Indonezia, Grecia, Canada, India, Austria, Africa de Sud etc să îşi prezinte spectacolele.

Toate episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniştii fiind actorii Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova. Excepţie face episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara ţării.

Episoadele se difuzează în regim de live streaming pe platforma www.hektomeron.com, câte unul pe zi, iar orele de difuzare ale episoadelor se regăsesc atât în website-ul evenimentului cât şi în website-ul Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova: www.tncms.ro. Important de reţinut este că toate episoadele vor rămâne online în platformă, în pagina construită pentru fiecare ţară participantă şi se vor putea urmări gratuit.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova este o instituţie culturală românească de prestigiu a cărei lungă şi bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar şi cu imensul succes internaţional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani. Acum, cu o viziune contemporană, Naţionalul craiovean abordează perspectivele prezente şi viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite