Inedit: Festival de teatru în case şi apartamente

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există, cel puţin în Bucureşti, proiecte culturale de negăsit prin alte ţări, chiar şi cele dezvoltate, la care ne uităm cu jind. Unul dintre ele, care s-a dezvoltat frumos, şi la care am participat ca spectator de vreo câteva ori, este şi TEATRUL DE APARTAMENT, desfăşurat anul acesta într-un adevărat festival urban de teatru - Home Fest.

Teatru de apartament?

Pe Jean Lorin Sterian l-am cunoscut acum vreo şase ani, mai întâi prin cartea lui, Lorgean, pe care am cumpărat-o la plesneală, din Gara de Nord. Am râs mult în tren citind-o, e o carte bună!. Iar când am aflat că am fost şi colegi de liceu – el fiind cu un an mai mare – mi-am dorit să-l cunosc. Aşa am ajuns la o piesă de teatru, jucată în apartamentul lui, de lângă Cişmigiu, în cadrul Lorgean Theatre.

Cum se desfăşoară?

E chiar o piesă de teatru, cu unu-doi actori, cu regie, sonorizare, lumini şi scenografie. Cu spectatori necunoscuţi, îngrămădiţi pe saltele. Apoi, după spectacol, se poate discuta chiar cu actorii, dacă piesa a fost sau nu reuşită, dacă a plăcut sau nu. Se pot lega chiar prietenii. Social, cultural, civilizat, de bun-simţ.

Ei bine, spectacolele sunt un succes, pentru că prin apartamentul lui Lorin au trecut peste 1000 de spectatori (numai eu am fost de vreo patru ori). Şi lucrurile nu s-au oprit aici, cum se obişnuieşte, în mare parte, cu proiectele, prin România noastră.

Ce e HomeFest?

Pentru că, între timp, acestei idei i s-au alăturat şi alte apartamente bucureştene, cu spectacole de teatru şi dans contemporan, anul acesta a apărut HomeFest – un adevărat festival de teatru desfăşurat numai în case şi apartamente private. Între 12 şi 20 aprilie. HomeFest, ce îşi propune să aducă arta în spaţiul domestic, să transforme sufrageriile şi dormitoarele în scene, să ofere un bun prilej pentru oameni de a-şi intâlni vecinii şi în altă parte decât pe scara blocului sau la piaţă.

Festivalul are deja o echipă, are deja o parte din finanţare ce acoperă costurile pentru jumătate din cele peste 20 de evenimente pe care şi le propune, în cât mai multe cartiere.

Cum putem contribui fiecare

Şi poate ajunge în şi mai multe case / apartamente, cu ajutorul oamenilor care doresc să se implice contribuind cu sume de bani, în cadrul campaniei de crowdfunding de pe platforma potsieu.ro. Banii vor fi folosiţi pentru a plăti artiştii, pentru a acoperi costurile de producţie, recuzita a realiza câteva materiale de promovare în cartier (flyere, postere, obiecte domestice inscripţionate). Detalii sunt aici, potsieu.ro, iar sustinatorii vor intra în posesia unor recompense până pe 30 aprilie 2014.  

Eu abia aştept să mai văd câteva piese pe acasă, pe la oameni. Pe lângă românii mişto de lângă mine. 
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite