INTERVIU George Ivaşcu: „Mă bucur să văd Aleea Celebrităţilor şi la Sibiu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, a reuşit un transfer de senzaţie: din toamnă, Radu Beligan va avea un rol nou, după o pauză de opt ani, chiar pe scena instituţiei. Ivaşcu vorbeşte despre spectacolele sfârşitului de stagiune şi salută iniţiativa lui Constantin Chiriac, de a duce proiectul „Aleea Celebrităţilor“ şi la Sibiu.

Teatrul Metropolis din Bucureşti va închide stagiunea la jumătatea lunii iulie. George Ivaşcu (45 de ani) spune că a prelungit programul instituţiei pentru că vara lipseşte activitatea culturală din Bucureşti.

Adevărul: Ştirea bombă a săptămânii este că Radu Beligan va juca într-un rol nou, după o pauză de opt ani, la Teatrul Metropolis. Cum l-aţi convins pe Radu Beligan să revină pe scenă, ca actor?

George Ivaşcu: Este o mare onoare să-l vezi pe maestrul Radu Beligan (foto) jucând într-o nouă producţie. Nu a trebuit să-l conving în niciun fel. Să nu uităm că Teatrul Metropolis l-a avut alături pe Radu Beligan atunci când a fost tăiată panglica de inaugurare. El este, într-un fel, directorul fondator al teatrului. Dacă prima noastră întâlnire a fost spectacolul montat de maestru, e o minune să ştim că anul acesta, când va împlini 95 de ani, îl vom avea pe scena Teatrului Metropolis.

Asta e cel mai important.

Radu Beligan are o putere de muncă fantastică şi faptul că va avea un rol nou, după ce acum opt ani a avut premiera cu „Egoistul“, e o dovadă a creativităţii continue a acestui mare artist la care noi trebuie să ne uităm cu mare atenţie, pentru că avem multe de învăţat. Noi am avut mai multe gânduri împreună şi cel care a decis este maestrul Beligan.

El va juca alături de Marius Manole, Lamia Beligan şi Rodica Ionescu, într-un spectacol după o piesă de Mona Radu, „Lecţia de violoncel“.

Citiţi un interviu cu Radu Beligan, în Ziarul Metropolis„Nu mi-a fost niciodată ruşine că sunt român!“

Aţi jucat alături de Radu Beligan?

Nu, dar mi-aş dori. Dar tot domnia sa mi-a propus un text minunat, pe care sunt convins că-l vom face, cândva, în viitor.

Teatru ca la cinematograf

Cum a arătat stagiunea 2012-2013 la Teatrul Metropolis?

Am reuşit să scoatem două producţii de mare succes, „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria“, în regia lui Gelu Colceag şi „Bădăranii“, în regia lui Dan Tudor. În ambele spectacole joacă mari actori, alături de tineri. Florin Piersic Jr. îşi continuă parcursul lui special ca regizor şi ca actor cu spectacolul „Tom şi Jerry“.

Vom fi în lucru, tot pentru această stagiune, cu încă două producţii: „Sex“, în regia lui Claudiu Goga, cu Emilia Popescu, Mircea Rusu, Vlad Logigan şi Gelu Niţu şi „O mie şi una de nopţi“, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Pentru această producţie se va organiza un casting. Va fi un spectacol foarte frumos, pentru că oamenii au nevoie de poveşti. Iar „O mie şi una de nopţi“ este o carte pe care mulţi tineri nu au apucat s-o citească, dar pe care vor avea prilejul s-o vadă. Iar noi, cei care am citit-o, ne vom aminti aceste poveşti minunate.

A dat roade strategia dumneavoastră, de a programa un spectacol de trei ori în aceeaşi zi?

Am avut trei reprezentaţii pe zi, cu spectacolele „Gaiţele“, „Bădăranii“ şi cu „Ţarul Ivan“ de la 11.00, de la 15.00 şi de la 19.00. Cererea era atât de mare, încât a trebuit să facem asta. O să reluăm din toamnă acest obicei, pentru că oamenii chiar au adoptat sistemul. Au fost spectatori care mi-au mulţumit că au putut veni la ora 15.00 să vadă spectacolul şi apoi au putut pleca cu prietenii la masă, în oraş.

Deocamdată am rămas doar cu o reprezentaţie pe seară. Într-adevăr, sistemul este inedit. Nu cred că s-a mai întâmplat de multă vreme în teatrul românesc să avem spectacole ca la cinematograf. E de apreciat în primul rând efortul actorilor, să aibă trei reprezentaţii pe zi. Dar lor le face plăcere să stea în teatru, nu în afara lui.

Spectacole reluate

La Teatrul Metropolis se va juca până la jumătatea lunii iulie. De ce aţi luat această decizie managerială, ţinând cont de faptul că multe teatre se pregătesc, deja, să închidă stagiunea, acum, la început de iunie.

Pentru că, fără a ne lăuda, Teatrul Metropolis trebuie să-şi respecte sloganul: „un teatru deschis, cu casa închisă“. Cererea este foarte mare, sunt mulţi oameni care încă nu au apucat să vadă nişte producţii. E neplăcut ca Bucureştiul, timp de trei luni, să nu aibă activităţi artistice.

De obicei, în septembrie, se fac reluările spectacolelor. Am convenit să facem reluările acum, astfel încât, din septembrie, să intrăm direct la scenă şi să lucrăm. Sunt unele spectacole care nu s-au mai jucat din motive triste: a dispărut dintre noi un actor sau un alt actor a avut un accident. Se vor relua „Tarelkin“, „Nevestele vesele din Windsor“ şi „Nebuna din Chaillot“. Vom mai încerca şi varianta de a juca spectacolul „Îngeri în America“ într-o singură seară.

Ce proiecte culturale va mai desfăşura Teatrul Metropolis în vara asta?

Vom fi implicaţi, alături de alte teatre, în proiectul „Bucureştii lui Caragiale“, un eveniment în aer liber. Se va juca în Centrul Istoric şi în alte zone. Vom mai avea o stagiune de vară, împreună cu Godot Cafe Teatru. Două spectacole ale lui Florin Piersic Jr. vor fi jucate şi în acel spaţiu. E o categorie specială de public care n-a apucat să vadă spectacolele la Teatrul Metropolis şi care le poate vedea acolo.

Cum se descurcă un teatru, în condiţiile în care bugetele sunt micşorate de la an la an?

Foarte greu. Asta ca să răspund scurt...

image

„Merită să ne omagiem artiştii“

Recent, Constantin Chiriac, directorul Festivalului de Teatru de la Sibiu, a anunţat că va face o Alee a Celebrităţilor şi la Sibiu. Cum vi se pare acest lucru, având în vedere faptul că Teatrul Metropolis a iniţiat şi a dezvoltat acest proiect, în ultimii ani la Bucureşti?

Pe mine mă bucură că şi Constantin Chiriac intenţionează să ofere unor mari nume această onoare, această distincţie. Până la urmă se dovedeşte că această Alee a Celebrităţilor şi-a căpătat notorietatea şi iată că în peisajul cultural românesc deja devine interesantă.

Aleea Celebrităţilor există de doi ani şi a reuşit să-şi păstreze notorietatea, devenind un reper bucureştean, iar acest lucru mă face să mă uit cu bucurie că şi alţii preiau ideea. Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece, nimeni nu a inventat roata. Constantin Chiriac nu poate să spună decât că e o iniţiativă în continuarea a ceea ce deja se petrece.

Şi îmi doresc ca şi la Iaşi, şi la Cluj-Napoca şi peste tot să se întâmple evenimente de genul ăsta. Până la urmă, merită să ne omagiem artiştii.

Pe Walk of Fame - Aleea Celebrităţilor din Bucureşti au fost puse stelele unor personalităţi precum Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Radu Beligan, Ion Caramitru, Mircea Albulescu ş.a. De ce nu au mai apărut stele noi, de la începutul anului şi până acum?

Pentru că intenţia este ca acest loc să devină turistic. De aceea, se va lansa un concurs de proiecte, prin care acest loc va fi transformat într-un fel de monument central al Bucureştiului. Aici, nume mari vor fi consemnate. Iar cei care ştiu că vor primi stele, şi spun aici, în premieră, mă refer în primul rând la Ion Besoiu, Florina Cercel şi la mulţi alţii, faţă de care suntem restanţieri cu stelele, să ştie că acest lucru se va întâmpla.

Succesul acestui proiect a trecut într-o altă etapă. Dacă până acum a fost ceea ce încearcă şi Constantin Chiriac să facă, adică o expunere pe trotuar a stelelor unor nume mari, de acum înainte vom trece într-o altă etapă, unde acest lucru va deveni un monument turistic al Bucureştiului. Îi doresc şi domnului Chiriac să facă acelaşi lucru, peste doi ani.

Ce se va întâmpla în momentul în care oameni care deja au primit stele pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti vor fi nominalizaţi şi la Sibiu?

Din câte am înţeles, şi meritul este al lui Constantin Chiriac, proiectul de acolo îi va viza pe oamenii care au participat la festivalul de la Sibiu. Este foarte bine că face lucrul acesta şi că au fost artişti care au fost în cadrul festivalului şi care sunt omagiaţi.

Este foarte frumos că şi la Sibiu se întâmplă lucrul acesta, pentru că sunt mândru de toţi marii artişti care au însemnat ceva în istoria teatrului românesc. M-aş bucura să ştiu că această Alee a Celebrităţilor din Bucureşti poate căpăta amploare în toată ţara, pentru că până la urmă vorbim despre artiştii României.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite