Teatru

articolul anterior articolul urmator

INTERVIURILE FNT Maia Morgenstern, despre  spectacolul „La ordin, Führer!“: „Poţi să urăşti la fel de mult, pe cât iubeşti“ VIDEO

0
24 Oct 2016 12:48:55
Autor: Florin Ghioca
Maia Morgenstern a intrat în pielea unei fanatice naziste                FOTO: Florin Şuler
Maia Morgenstern a intrat în pielea unei fanatice naziste                FOTO: Florin Şuler

În viaţa fiecărui actor există un moment al marii provocări, al unui rol mult-aşteptat sau, dimpotrivă, al unuia detestat, dar crucial. Pentru Maia Morgenstern, provocarea vine din rolul Führerin, o austriacă fanatică, adeptă a nazismului.


INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Piesa ”La ordin, Führer!” de Brigitte Schwaiger, descrie mecanismele psihologice care fac posibile ideologiile criminale ale istoriei. Hipnotizată de Führer şi ideologia nazistă, o austriacă se înrolează voluntar ca supraveghetor într-un lagar nazist de exterminare. Fanatismul personajului este indestructibil, în ciuda atrocităţilor la care este martoră. Victimă sigură a propagandei născocite de Goebbels, ea personifică poporul german care s-a lăsat sedus de un monstru. Crede că invazia este eliberare, că lagărele îi învaţă să muncească pe evrei sau că celelalte puteri conspiră pentru dezbinarea poporului german.
 
Orfană adoptată de o familie austriacă, ea citeşte Mein Kampf seară de seară, ca pe o carte de rugăciuni, şi aşteaptă cu nelinişte dovada originii sale ariene, cheia unei relaţii de iubire cu un ofiţer SS. În cele din urmă, documentul îi parvine şi află cu stupoare că este o „corcitură jidănească de gradul doi”.
 
„Nu puteam învăţa textul...Mă încuraja domnul Măniuţiu, până nu am învăţat cu domnul Măniuţiu pas cu pas, silabă cu silabă, nu am reuşit, deşi m-am străduit mult înainte", a spus Maia Morgensterm, la Adevarul Live.
Nevoia de a fi de folos, devotamentul, spiritul de sacrificiu,  dorinţa de a acea un sens, toate acestea se regăsesc în text, a subliniat Maia Morgenstern. Individul e ceva mai mult decât un număr, decât visul de măreţie care te sfâşie. Iubirea poate să te ucidă.
 
Poţi să urăşti, la fel de mult, pe cât iubeşti, a spus Maia Morgenstern.
 
Provocarea este de această dată cu atât mai mare pentru Maia Morgenstern, cu cât bunicul ei a fost victimă directă a nazismului, fiind ucis în lagărul de la Auschwitz.

Invitată în studioul Adevărul Live, de la ora 15.00, la Interviuril FNT, actriţa Maia Morgenstern a vorbit despre provocările la care a fost supusă de montarea lui Mihai Măniuţiu, un spectacol care va fi prezentat în cadrul FNT la Teatrul Odeon, pe 29 octombrie de la ora 19.00 şi pe 30 octombrie de la ora 17.00.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările