VIDEO Interviurile FNT: Claudiu şi Iulia Bleonţ, despre experienţa lucrului cu Robert Wilson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Claudiu Bleonţ. la Adevărul Live FOTO Dorin Constanda
Actorul Claudiu Bleonţ. la Adevărul Live FOTO Dorin Constanda

Vineri seară are loc deschiderea oficială a celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. În studioul Adevărul Live vine actorul Claudiu Bleonţ, care are două roluri în festivalul de anul acesta, în „Rinocerii” (regia Robert Wilson) şi „Revizorul” (regia Felix Alexa).

„În selecţia Marinei Constantinescu se poate radiografia starea de spirit a naţiei în acest moment”, a spus în deschiderea dialogului din studioul Adevărul Live, care se transmite acum şi în Pasajul Universităţii.

 „E benefic faptul că teatrul se poate vedea cum şi pe tabletă, şi pe mobil”, spune Iulia Bleonţ, prezentă alături de soţul ei în studio, deşi este de acord că parte din emoţie se duce.

„Rinocerii”, în regia lui Robert Wilson, în care Claudiu şi Iulia Bleonţ sunt împreună pe scenă, va fi transmis live în ultima seara a festivalului în sala de cinema de la mall Băneasa, din sala Teatrului Naţional din Craiova.

„Cred că Robert Wilson face o punte între toate acumulările şolii de teatru universale şi adaptarea la tehnica mileniului. Am regăsit în lucrul cu noi toate căutările a mii de ani de teatru, a toate şcolile de teatru, la care se adaugă această parte tehnică”, spune Claudiu Bleonţ.

Am lucrat spectacolul în două etape, întâi am lucrat fără nicio vorbă totul, iar când a venit pest trei luni a spus „pentru mine teatru e formă” şi a schimbat tot. Am descoperit cu ocazia întâlnirii cu Robert Wilson de ce am vrut să fac teatru. Am vrut să fiu cu oameni, să mă concentrez împreună cu ei şi să fiu atent împreună cu ei, declară Claudiu Bleonţ în direct.

Una dintre cele mai importante indicaţii era „Nu gândi! Lasă-ţi trupul să reacţioneze!”  Decorul, muzica, actoria, toate se năşteau în acel moment.

Iulia Bleonţ spune despre soţul ei că e un mare căutător şi că este un om şi un actor care lucrează foarte mult cu psihicul lui...

Claudiu Bleonţ la Adevarul Live FOTO Dorin Constanda

Un coleg l-a întrebat pe Peter Brook ce înseamnă un spectacol bun de teatru. Şi el a spus: „Vă place NBA? Vă place baschetul? Nimeni nu ştie când începe meciul unde vor ajunge”. Aşa fac teatru şi Peter Brook, şi Robert Wilson. Nu ştii unde ajung...

Întâlnirea cu Robert Wilson e foarte importantă nu doar din punct de vedere teatral, ci şi uman, a spus Claudiu Bleonţ.

Aflaţi la al doilea spectacol împreună, Iulia şi Caludiu Bleonţ mărturisesc că atunci când merg să joace nu prea au de-a face unul cu altul, au cabine separate şi stau separat. Şi Claudiu Blonţ crede că această formă de liberate e bine oricând: „dacă mă ocup de mine, să fiu în acord cu mine , nu pot să fac rău celuilalt”, mai spune actorul, încercând să explice cum funcţionează relaţiile între oameni.Între „Revizorul” şi „Rinocerii” există o subtilă rezonaţă, spune actorul, care joacă în amebele montări, vorbind despre modernizarea „cu măsură” a textului în montarea lui Felix Alexa şi despre rinocerizare...

Luminile durează 90 de ore ca să se monteze, pentru ca spectatorul să poată simţi vidul, golul, mai povesteşte el despre megaproducţia de la Teatrul din Craiova.

Iulia Lazar Bleont la Adevarul Live FOTO Dorin Constanda

„Nu poţi intui ce vrajă exercită spectacolul asupra celui din sală niciodată”, spune Iulia Bleonţ.

„Nu trebuie să trăim călduţ”, încheie dialogul Claudiu Bleonţ, „trebuie să-ţi asumi decizia şi s-o trăieşti. Vom trăi toţi fenomenul Zorba Grecul, vom părăsi cu toţii această viaţă... Emoţia, experienţa, concentrarea mirarea, rămân însă undeva în univers!”

PROFIL - Actorul Claudiu Bleonţ s-a născut la 27 august 1959, în Bucureşti. 

A absolvit, în 1978, Liceul German din Capitală, apoi a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. A absolvit în 1983, la clasa profesorului Grigore Gonţa.

A fost repartizat la Teatrul din Petroşani şi a debutat cu piesa Un bărbat şi mai multe femei de Leunid Zorin, pe care a şi regizat-o şi care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor. A mai jucat aici în Anonimul Veneţian de Giusepppe Berto, Într-un parc, pe o bancă de Alexander Ghelma.

Din 1990 până în prezent este angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. A jucat în numeroase roluri, precum Sir Andrew – A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, Tasso – Torquato Tasso de Johann Wolfgang von Goethe, pentru care a obţinut premiul pentru cel mai bun actor , Pamfilus / Byrria – Fata din Andros de Terentiu, Scipio – Caligula de Albert Camus, Billy Bibbit – Zbor deasupra unui cuib de cuci după Dale Wasserman, Reverend Hale – Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, Trofimov – Livada de vişini de A. P. Cehov, Nebunul – A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, Pistetairos – Păsările de Aristofan, etc.

A colaborat cu Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Naţional Târgu Mureş, Teatrul Arca.

Debutul în cinematografie a avut loc în 1983, cu filmul "Concurs", regizat de Dan Piţa, care i-a adus la Festivalul de la Costineşti premiul pentru cel mai bun actor. A mai jucat în "Să mori rănit din dragoste de viaţă", "Pas în doi", "Rochia albă de dantelă, "Polul Sud", "O vară de neuitat", "Femeia visurilor", "Ursul". A fost distribuit şi în producţii internaţionale, cum sunt "Catherine the Great", regia Paul Burgess şi John-Paul Davidson, "Dracula III", regia Patrick Lussier, "Dracula Ressurection", regia Patrick Loussier, "Anaconda 4: Trail of Blood, Born to Raise Hell".

În cadrul FNT, Claudiu Bleonţ poate fi văzut în două spectacole: "Rinocerii", în regia lui Robert Wilson (2 noiembrie, ora 19.00, transmisie în direct la Grand Cinema Băneasa, Sala Epika) şi "Revizorul", în regia lui Felix Alexa (31 octombrie, ora 20.00, la Teatrul Naţional Bucureşti).

IMPORTANT: Începând de astăzi, Interviurile FNT la Adevărul Live pot fi văzute în direct şi pe un ecran multimedia de mare dimensiune, amplasat în Pasajul Universităţii, care s-a transformat în "Pasajul FNT" şi va rămâne dedicat celui mai mare festival de teatru din România până pe 2 noiembrie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite