Interviurile FNT. Ediţie specială: Marina Constantinescu şi Ion Caramitru fac bilanţul Festivalului Naţional de Teatru, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Artistic şi totodată selecţionerul Festivalului Naţional de Teatru, Marina Constantinescu şi Directorul UNITER, Ion Caramitru, sunt invitaţi în studioul Adevărul Live, la Interviurile FNT, într-o ediţie specială care va avea loc la ora 17.00.

Cei doi invitaţi vor discuta despre cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, care a avut loc la Bucureşti, în perioada 23 octombrie - 1 noiembrie.

Festivalul Naţional de Teatru a cuprins în programul său producţii realizate în stagiunea 2014 – 2015, fiind organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. A fost celebrat, în acest an, un sfert de secol de la prima ediţie a Festivalului.

Astfel, a fost prezentat publicului din Bucureşti şi specialiştilor invitaţi un număr de 44 de producţii ale teatrelor din întreaga ţară, precum şi 3 spectacole invitate din străinătate, totalizând 98 de reprezentaţii programate să aiba loc în cele 10 zile-eveniment, alături de numeroase alte manifestări conexe de substanţă: lansări de cărţi, expoziţii de fotografie, ateliere şi workshopuri.


Adevărul a transmis în sistem live streaming zece spectacole din cadrul festivalului, pe adevarul.ro. De asemenea, din 19 octombrie, Interviurile FNT au adus nume importante ale scenei româneşti în faţa publicului, printre actorii şi regizorii invitaţi fiind Oana Pellea, Marius Manole, Alexandru Darie, Marian Râlea, Radu Afrim, Felix Alexa, Victor Ioan Frunză, Gigi Căciuleanu, Teodor Corban, Claudiu Goga, Constantin Chiriac şi alţii.

„Eu la bilanţ nu stau foarte bine. Eu pot să vă povestesc din punct de vedere uman. Am gândit acest festival ca pe o structură de mare anvergură. Am gândit această ediţie foarte amplă şi culturală. E o ediţie complexă pe care i-am dedicat-o lui Lucian Pintilie”, a spus Marina Constantinescu, în deschiderea emisiunii. „Cred că a ieşit festivalul din acest an”, a mai spus ea mulţumind Adevărul Live pentru parteneriat şi transmisiunile în direct.

„S-au întâmplat foarte multe lucruri în acest festival. Şi am avut o premoniţie sau un soi de luciditate, când am hotărât ca tema de anul ăsta să fie cea a conflictului, războiului. Şi ceea ce s-a întâmplat în final mi-a confirmat că asta e vremea în care trăim.”

„Sunt foarte fericită, deşi suntem toţi obosiţi, dar am reuşit un festival aşa cum ni l-am dorit”, a mai spus Marina Constantinescu.

„Eu cred că speranţa care s-a înfiripat în 2005 când am aflat că s-ar putea să obţinem fonduri pentru reconfigurarea Teatrului Naţional din Bucureşti s-a împlinit”, a spus Ion Caramitru vorbind despre sălile folosite în FNT acum. „Sălile noastre sunt cu geometrie variabilă. Şi sperăm ca la un moment dat toate spetacolele dintr-un festival naţional să fie găzduite de TNB. Sălile au fost arhipline. Şi au fost 98 de reprezentaţii.”

„Dincolo de mulţumirile pe care le aduc echipei mele, vreau să se termine cu o legendă. Echipa tehnică este o echipă de top. Mi-au dat lacrimile să văd cum artiştii străini le mulţumeau pentru acest înalt profesionalism. Zeci de tiruri au fost şi totul a mers perfect. Sunt prietenii mei de demult... Am trecut prin momente foarte grele, dar asta nu e interesant, aşa cum nu e interesant ce se întâmplă în culise, dar vreau să fac o reverenţă în faţa lor.”

„Noi am făcut un sistem într-o ţară fără sisteme...”, a mai spus ea.

„Ieri am primit hotărârea din partea ministrului Ionuţ Vulpescu prin care m obţinut 50 de posturi”, a spus Ion Caramitru. „Noi am cerit 100, dar am obţinut 50 şi e bine că am obţinut măcar atât”.

„E o notă bună şi pentru noi şi pentru ministerul Culturii. Ministrul Ionuţ Vulpescu este un om de cultură şi a fost întotdeauna de foarte bună credinţă. Sigur, încorsetat şi el de ceea ce e în jur. Nici eu n-am reuşit şi nici el şi nu ştiu cine ar reuşi în aceste condiţii, până nu se schimbă ceva. Vreau să-i mulţumesc pentru tot ce a făcut. Şi poate nu va pleca, poate va rămâne, cine ştie?”, a mai spus Ion Caramitru declarând că nu ar mai accepta niciodată să fie ministru al Culturii.

„Sunt lucruri foarte emoţionante care ţin de memoria teatrului românesc şi trebuie să le facem ca să ne aducem aminte”, a completat Marina Constantinescu, vorbind de asemenea de licitaţia de la Artmark, de pe urma căreia s-au obţinut fonduri ce vor fi donate artiştilor cu probleme.

„De fapt ce înseamnă teatru. Acest miraol de a fi împreună. Or, atmosfera unui festival asta aduce.  Bucuria de a fi împreună.”

„E impresionat pentru mine, care am umblat zece luni prin ţara şi am încercat să aduc ce mi s-a părut reprezentativ. Aşa arată teatrul românesc cu cel are el reprezentativ. Consider că e o stagiune normală”, a mai spus Marina Constantinescu. „Poate de aici să ţâşnească din nou spectacole ca cele din anii 90.”

„Nuanţa de subiectivitate face parte din joc”, a explicat Marina Constantinescu.

„Există un public foarte bun la Bucureşti, eu m-am amestecat printre ei şi am stat de vorbă cu ei. Receptare se face la un nivel foarte ridicat. Cred că artistul acestui interval de 25 de ani este Silviu Purcărete. M-a emoţionat foarte tare să văd că după 25 de ani de când îl cunosc a rămas la fel de smerit şi de timid”, a mai spus ea vorbind despre expoziţia „Lumea lui Purcărete”.

„Sunt foarte mândră de fiecare om din echipă”, a mai spus Marina Constantinescu.

„Competiţia în artă e importantă”, a spus şi Ion Caramitru, în încheierea emisiunii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite