Interviurile FNT - George Mihăiţă, „Cel mai mult ne prosteşte sărăcia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul George Mihăiţă este invitat în studioul Adevărul Live de la ora 13:00
Actorul George Mihăiţă este invitat în studioul Adevărul Live de la ora 13:00

Un actor care nu are nevoie de prea multe prezentări, George Mihăiţă, a venit la Adevărul Live să povestească despre spectacolul "Păi despre ce vorbim noi aici, domnule?", de Cătălin Ştefănescu, în care îl are ca partener pe Marcel Iureş.

Unul dintre cele mai discutate spectacole ale ultmei stagiuni, „Păi despre ce vorbim noi aici, domnule?”, pornind de la romanul lui Marin Preda, „Moromeţii”, a fost punctul de pornire a discuţiei cu unul dintre cei mai populari actori ai momentului. George Mihăiţă a povestit cum a început totul:

„Alexandru Dabija a revăzut într-o noapte „Undeva la Palilula” şi atunci s-a hotărât să mă distribuie în acest proiect. Eu am cerut să văd proiectul, textul, pentru că exista în spate un monstru sacru, precum Victor Rebengiuc, care-l jucase pe Ilie Moromete... Când există o capodoperă precum cea a lui Stere Gulea e greu.”

„Iniţial mi s-a spus că eu voi juca Ilie Moromote, dar când am citit mi s-a părut că eu mă duc mai mult spre Cocoşilă şi am cerut să facem schimb. Şi Dabija a acceptat şi s-a dovedit că n-a fost o alegere greşită”, povesteşte George Mihăiţă în deschiderea discuţiei din studioul Adevărul live. Actorul mărturiseşte că la acest rol şi la cel „Revizorzul” ţine cel mai mult, în teatru, şi că se bucură enorm să fie pe scenă alături de Marcel Iureş.

Cheia întâlnirii şi a întâlnirilor din acest spectacol se cheamă Alexandru Dabija. Iar şansa a fost şi Cătălin Ştefănescu, am simţit că e o scriitură excelentă de la care un actor poate pleca la drum. L-am realizat cam în trei săptămâni.

„Lumea nu-l ştie pe adevăratul Marcel Iureş. În viaţa de toate zilele, parcă-l văd pe Ilie Moromote, el e legat de glie, în el se ascunde şi un ţăran adevărat. Numai că el n-a fost folosit pe dimensiunea asta.

Cred că noi pe scenă putem fi foarte convingători. Chiar premiul pe care l-am luat amândoi la Oradea, la Festivalul de Teatru Scurt conformă ce spun eu. E important că putem construi un cuplu pe scenă.

„Pentru rol, eu m-am dus în satul lui Marin Preda să respir aerul. Am găsit casa lui încuiată cu cheia, am văzut casa lui Cocoşilă părăsită, e o tristeţe în acel sat, pentru că au plecat copiii la oraş”, povesteşte George Mihăiţă experienţa pe acre a trăit-o. „Dacă vedeţi cimitirul din Siliştea-Gumeşti e o tristeţe incomensurabilă. Patru cruci, una peste alta... Mi-a dat mai mult decât dimeniunea staului românesc, mi-a dat tristeţea personajului. Această lume a lui Preda exista de altfel în mine. Eu am copilărit lângă pădure, în natură. A fost cea mai frumoasă perioadă pe care am trăit-o, atunci am avut libertate, pe care n-am maui regăsit-o niciodată după”.

Am făcut „Reconstituirea” în 1968, a stat închis o vreme, în 1970 a apărut şi în 2008 un grup de cronicari a alcătuit un top al celor mai bune filme şi „Reconstituirea” a fost pe primul loc. Aveam 19 ani..., îşi aminteşte actorul cum a început drumul lui în lumea cinematografiei.

Cu fiecare rol descoprim ceva, fiecare rol e o întâlnire!

„Acest rol mi-a adus bucuria că încă pot spune ceva în meseria pe care mi-am ales-o şi dacă realizam doar acest rol tot nu mi-ar fi părut rău că am ales actoria”, mărturiseşte actorul George Mihăiţă despre rolul din spectacolul de la Teatrul Act.

„Da, suntem proşti, Cocoşilă recunoaşte asta, am fost făcuţi să rămânem proşti. Şi cel mai mult sărăcia prosteşte. Valorile la noi nu sunt puse unde trebuie. S-a întors lumea invers. Cred că se doreşte să fim lăsaţi într-o prostie generală, ca să fim mai uşor manevraţi.

„Sunt un tânăr cu adolescenţa întârziată şi aşa vreau să rămân. Este motivul pentru care am înţeles fenomenul şi îl iubesc, de-asta am realizat revista Salut, am creat o zi a adolescenţilor. Iar de când am devenit director am realizat un proiect, Comedia ţine la tine(ri). Am creat şi sală pentru ei. Şi avem şi o clasă de actorie la Teatrul de Comedie. Şi participarea la această clasă e gratuită”, îşi explică actorul dragostea pentru tineri...

Dacă nu ne gândim ce se întâmplă cu Teatrul de Comedie peste 20 de ani parcă nu ne-am îndeplinit rolul cum trebuie... Eu cred în tineri!”

Poate că adolesecenţii sunt azi mai superficiali, nu neg, dar superficială e societatea, ar trebui să se facă politici la nivelul întregii ţări. Nu m-a interesat niciodată, pe de altă parte, politica, cred că ceea ce fac eu e felul meu de a face politică..., declară George Mihăiţă în studioul Adevărul live.

Teatrul e a doua mea familie, de multe ori prima. Iniţial n-am acceptat, pentru că ştiam că va fio un rol mai greu decât cele pe scenă, iar când am spus „da” ştiam că mă înham la drum lung şi greu. Aşa că pentru mine acum e relexantă funcţia de director.

„E foarte importantă relaţia pe care o ai cu actorii tăi, în teatru, nu m-am pus pe mine să joc, nu asta a fost intenţia mea”, mărturiseşte directorul Teatrului de Comedie. „Prin ceea ce am făcut şi fac vreau să fac bine Teatrului de Comedie şi teatrului românesc”, spune el în încheierea discuţiei din studioul Adevărul Live.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite