Interviurile FNT. Marius Manole: „La asta ne-a adus sistemul politic din ziua de azi, nici să taci nu mai poţi şi, dacă vorbeşti, sfidezi societatea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Manole - FOTO Eduard Enea
Marius Manole - FOTO Eduard Enea

Binecunoscutul actor Marius Manole joacă, în cadrul FNT, în spectacolele „Demnitate" şi „Copilul lui Noe" despre care a vorbit, de la ora 13.00, la Adevărul Live, în cadrul interviurilor FNT. Actorul a vorbit, de asemenea, despre implicarea sa civică şi despre ce anume s-a schimbat la împlinirea vârstei de 40 de ani.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Marius Manole este unul dintre cei mai prolifici actori ai tinerei generaţii. A ajuns la performanţa de a juca în trei spectacole în aceeaşi zi şi în peste 30 de reprezentaţii într-o lună. Regizorii îl distribuie în diverse roluri, pe care le joacă mereu cu talent şi cu pasiune. Marius Manole se află „pe val", iar la Adevărul Live a vorbit despre spectacolele în care joacă în cadrul FNT, „Demnitate" şi „Copilul lui Noe".

La „Demnitate”, întâia bucurie a actorului Marius Manole a fost că s-a reîntâlnit, după aproape 7 ani, cu Şerban Pavlu, „un actor minunant, eu îl iubesc foarte tare, şi omul, şi actorul”. 

Cei doi protagonişti s-au gândit că spectacolul de la „Avangardia” (teatru privat-n.r.)  va fi ceva uşor, însă lucrurile aveau să devină foarte serioase, din pricina faptului că textul este extrem de actual. 

Am zis că probabil o să iasă o jucărioară, facem şi noi pentru bani şi aia e...Nenorocirea a intervenit acolo unde acest text ne-a reponsabilizat foarte tare, pentru că el vorbeşte fix despre situaţia politică din România...Textul nu e o mare valoare, nu e Shakespeare sau Cehov. Dar s-a întâmplat ..textul e al momentului. Şi atunci, ca să spui toate lucrurile alea care sunt extrem de grave, necesită foarte multă implicare, nu poţi să te duci să-ţi baţi joc, pentru că atunci oamenii vor spune, <<băi, după ce că ne doare, mai vii să-ţi baţi joc>>".

Manole şi Pavlu au emoţii foarte mari de fiecare dată când trebuie să joacă „Demnitate”, căci în ţară este o perioadă care cere un glas mai puternic din interiorul teatrului, pentru că, după cum a explicat Manole, „artiştii şi arta dintotdeauna, au comentate ce se întâmplă în cetate. Noi, prin teatru putem să schimbăm lucrurile, putem să dăm o turnură bună lucrurilor”. 

Suntem într-o perioadă destul de tulbure în ţară şi teatrul, mai mult ca niciodată, ar trebui să aibă un glas mai puternic, nu ca să ridicăm în slăvi sistemul, ci ca să punem lucrurile în ordine, pe un făgaş normal....Sala e tot timpul plină, dar lumea nu vine că suntem noi buni sau că e foarte bun spectacolul, lumea vine că aude de acest mesaj pe care lumea are nevoie să îl audă, au nevoie să vadă”. 

Un an special pentru Manole

De ziua lui, Marius Manole juca în acest spectacol, iar la final, publicul i-a cântat „la mulţi ani”. Totuşi, aniversarea de 40 de ani a fost foarte diferită de cele de până acum, actorul făcând referire la momentele dinaintea Referendumului din 6-7 octombrie.  Actorul a explicat că odată cu această vârstă şi-a propus să nu mai tolereze lucruri şi oameni care nu-i fac plăcere,să nu mai tolereze minciunile din jurul său. 

„A fost un an în care am îndepărtat oameni, pur şi simplu, cu care nu mai puteam să comunic, am adus oameni...m-am implicat civic în foarte multe lucruri...dacă tot eşti o voce importantă, atunci trebuie folosită vocea asta în folosul comunităţii. Eu ştiu în ce cred şi mă chinui să fiu foarte cinstit, cât pot de cinstit cu mine.”

„Eu încerc acum la 40 de ani să pun ordine în tot ce n-a fost în anii ăştia. Oameni pe care i-am iubit care acum mă înjură, oameni cu care am lucrat ani de zile cu care acum nu mai vreau să lucrez pentru că am trăit într-un fals până acum”.

Cineva l-a întrebat dacă nu îi e frică de faptul că astfel, va ajunge să fie izolat. Răspunsul e afirmativ: „probabil că se va întâmpla. Cineva mi-a zis în maşină acum, să ştiţi că sunteţi puţini. Da, ştiucă suntem puţini”.

Demnitatea lui Manole

Cel mai grav  este să taci, consideră actorul, pentru că lucrurile trebuie spuse pe nume. 

„Asta e demnitatea, să te uiţi dimineaţa în oglindă, să te culci seara liniştit că tu ai spus lucrurilor pe nume, că nu încerci să ascunzi, că nu încerci să faci nimic. Da, e greu cuvântul ăsta, demnitate, în România zilelor noastre. Nici nu ştim dacă mai ştim ce înseamnă. E complicat, e greu, e greu de dus”.

„Am senzaţia că discuţiile pe care începem să le purtăm acum sunt ca înainte de 89 şi totuşi au trecut 29 de ani de la revoluţie sau câţi au trecut de la revoluţie. Nu poţi să te întorci, nu poţi. Am 40 de ani, mulţi dintre noi suntem la vârsta asta. Nu mai avem de ce să ne temem, mai rău ca ca moartea nu se poate întâmpla nimic pe lumea asta. Boala şi moartea sunt cele mai rele. Ce se întâmplă? Asta e, nu mai ai nimic de pierdut. Nu mă duc în extremism, dar reclam nişte lucruri care nu mi se par în regulă, atât”

Întrebat dacă aceste diferenţe de opinii afectează relaţiile de scenă, actorul a răspuns vehement că nu, căci el şi colegii săi de breaslă sunt profesionişti. E adevărat, a completat acesta, că acum are câţiva colegi în care nu mai crede deloc, care au nişte opţiuni pe care el chiar le condamnă. O să fie dificil la spectacole, însă facultatea şi pregătirea îşi vor spune cuvântul. 

„Noi nu trebuie să fim prieteni înainte de spectacol, putem sta fiecare la cabina lor liniştiţi. Ne facem treaba cum ştim, că de aia am făcut o facultate şi ne-am pregătit. Sigur că n-o să pot să mai merg să mai salut nişte oameni. Nu mai pot, îmi pare rău, nu mai pot. Cu tot dragul, pentru că i-am iubit, adică pentru mine, alegerile lor, în momentul ăsta, sunt foarte stranii. Dar asta e, o să trecem unul pe lângă altul, o să fim colegi într-un teatru...Toată lumea are un motiv pentru care face lucruri, dar cred că nici ei nu vor să mai discute. Uite, la asta ne-a adus sistemul politic din ziua de azi. Nici să taci nu mai poţi, şi dacă vorbeşti, sfidezi societatea”.

În ţara asta ridicăm în slăvi anaflabeţii şi îngropăm geniile”, a citat Manole o replică din „Demnitate”.

„Copilul lui Noe”, la fel de actual

Spectacolul montat de Chris Simion-Mercurian, după romanul scris de francezul Eric Emmanuel-Schmitt, „Dincolo de chipuri”, este despre un băieţel care, în timpul invaziei naziste, este obligat să îşi ascundă identitatea.  „Iată cât de actual e textul”, a punctat din nou Manole.

„Copilul lui Noe”, a explicat actorul, e ca o spovedanie, ajutându-ne să plecăm de la teatru„ceva mai eliberaţi”. Băieţelului i se pare că ar trebui să renunţe la religia sa pentru că, spre deosebire de evrei, creştinii nu sunt omorâţi, fugăriţi. 

Revenind la subiectul Referendumului, Manole a povestit despre un prieten care a decis să îşi schimbe religia. „Nu mai vrea să fie ortodox, pentru că cu ocazia Referendumului, ortodoxia a devenit în România ceva care a înspăimântat oamenii şi i-a îndepărtat de biserică din ce în ce mai tare, şi şi-a schimbat religia”.

Marius Manole a încheiat explicând că un festival precum FNT este o mare reuşită, căci lumea are nevoie de astfel de evenimente, cu atât mai mult cu cât sunt puţine ocazii pentru oameni să facă turism cultural. „Oamenii au nevoie de cultură. Oricât ar spune ei că nu, avem nevoie de cultură, doar cultura ne ţine vii şi ne face să gândim corect”.  

 

Demnitate
Sambata 27 Octombrie – Ora 21:00
Duminica 28 Octombrie – Ora 19:00
Bucuresti – Sala Rapsodia

Copilul lui Noe

25 şi 26 octombrie | 18:00 – Teatrul Metropolis, Sala „Olga Tudorache”

Biletele sunt  pune in vânzare pe pe www.mystage.ro.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite