Teatru

articolul anterior articolul urmator

INTERVIURILE FNT Dramaturgul Alina Nelega: „În textele mele vorbesc despre cum ne afectează şi ne transformă criza societăţii contemporane“

0
30 Oct 2014 12:37:17
Autor: Simona Chiţan
Scriitoarea Alina Nelega vine la Adevărul Live, alături de regizorul Tudor Lucanu şi de actriţa Anca Hanu
Scriitoarea Alina Nelega vine la Adevărul Live, alături de regizorul Tudor Lucanu şi de actriţa Anca Hanu

Interviurile FNT au continuat şi astăzi, cu trei nume cunoscute ale scenei de teatru: scriitoarea Alina Nelega, regizorul Tudor Lucanu şi actriţa Anca Hanu au venit la Adevărul Live, într-o discuţie despre teatrul tânăr şi plin de ambiţie, care oferă un aer proaspăt celui mai mare festival de teatru din România.


"În trafic", de Alina Nelega, în regia autoarei, producţie a Teatrului Naţional Târgu-Mureş, se joacă astăzi, de la 20.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. 

Adevarul.ro transmite în direct acest spectacol, care poate fi urmărit doar live de la ora 20.30. "În trafic" a fost  Piesa Anului al Uniunii Teatrale din România (UNITER), fiind considerată „Cea mai bună piesă românească a anului 2013".

Textele noi îşi găsesc regizori în teatrul independent, mai puţin în teatrele instituţionalizate. 

În textele mele vorbesc despre cum ne afectează şi ne transformă criza societăţii contemporane. Pentru noi, teatrul e viaţa noastră. Nu putem trăi fără teatru, a declarat rdramaturgul Alina Nelega.

E un lucru de echipă tot ceea ce fac pe scenă, spune regizorul Tudor Lucanu. 

Dacă ştii să te bazezi pe tine, înveţi să te bazezi şi pe ceilalţi, adaugă el.

Actriţa Anca Hanu o joacă pe  Amalia din piesa "Amalia respiră adânc", în spectacolul lui Tudor Lucanu, de la Teatrul Naţional din Cluj şi o interpretează şi pe Sânziana din "Sânziana şi Pepelea", montat la acelaşi teatru.

A fost minunat să lucrez cu regizorul Alexandru Dabija în Sânziana şi Pepelea, spune Anca Hanu.

Maine, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, Adevarul.ro va transmite spectacolul "Sânziana şi Pepelea" live de la Sala Majestic a Teatrului Odeon.

Spectacolul poate fi urmărit doar în direct de la ora 18.00, pe adevarul.ro.

 Înregistrările spectacolelor nu vor mai fi disponibile pe site, după terminarea reprezentaţielor din cadrul Festivalului Naţional de Teatru,

Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri
Regia: Alexandru Dabija, Teatrul Naţional Cluj-Napoca 

Spectacolul se joacă în cadrul Festivalului Naţional de Teatru la Sala Majestic a Teatrului Odeon.

Cu Sânziana şi Pepelea redescoperim copilăria teatrului românesc, acea naivitate hazlie, jucăuşă, care grăieşte însă multe adevăruri despre firea românească valabile şi astăzi; un text foarte teatral, cu potenţialităţi scenice, de joc… „E jucăuş, da, afirmă regizorul, era şi vremea când se descopereau, cel puţin la noi, efectele scenice, trapa, lumina electrică, schimbatul rapid al decorurilor, coborârea din plafon… şi într-adevăr, ceea ce se vede la Alecsandri, şi o făcea mai mult sau mai puţin calculat, era cunoaşterea folclorului. Iar noi am mers mult pe această cale a folclorului, şi nu la modul superficial, ci mai aprofundat: am ajuns la iele, la vrăjitoare, la blesteme, la legătura cu religia creştină, cu ortodoxismul. Ţinta spectacolului este însă în primul rând să bine-dispună“.
Multe personaje au fost reinventate, regândite, aşa cum spune Alexandru Dabija „după mintea noastră de acum“. „Alecsandri nu a introdus popa ca personaj, noi am folosit până şi rugăciunile de ploaie. Ne jucăm. Din punctul acesta de vedere e foarte bine, pentru că textul este extrem de liber. De-aicea vine poate dimensiunea lui shakespeariană, pentru că este foarte liber în schema pe care o propune. Propune o schemă pe care poţi face multe lucruri. Şi râzi, şi e mult folclor şi multă Moldovă prezentă, chiar şi tipul de haz… care trece de la un comic grosolan la o melancolie foarte prezentă.“
Libertatea incredibilă pe care o lasă piesa se poate vedea şi la nivelul muzicii, creată, reinventată la rândul ei, toate părţile muzicale purtând semnătura Adei Milea. „Textul este un muzical, o «feerie naţională» muzicală, textul original este plin de cântecele, iar profitând de acest lucru ne-am pus şi noi pe cântecele dar… pe ale noastre sau, mai bine zis pe ale Adei Milea... ele ilustrează personaje, situaţii, anumite momente de vârf… Muzica exprimă de obicei mult mai bine decât textul, dacă e şi bună, şi nimerită, iar teatrul este în general prea inundat de cuvinte…“
Extrase din interviul realizat de Ştefana Pop-Curşeu cu regizorul Alexandru Dabija.
Interviul integral poate fi citit în caietul de sală al spectacolului.

SÂNZIANA ŞI PEPELEA

de Vasile Alecsandri

regia: Alexandru Dabija
scenografia: Cristian Rusu
muzica originală: Ada Milea, Anca Hanu
mişcare scenică: Florin Fieroiu
asistent costume: Cătălina Chirilă
asistent de regie: Leta Popescu

Distribuţia:
Sânziana, Baba Catrina, Zână Anca Hanu
Baba Rada, Zâna Lacului Miriam Cuibus
Baba Anghelica, Zână Angelica Nicoară
Baba Marghioala, Zână Irina Wintze
Tândală, Baba Gheorghiţa Romina Merei
Baba Casandra, Zână Adriana Băilescu
Pasărea măiastră, Baba Safta, Zână Patricia Brad
Pepelea Matei Rotaru
Zmeul, Baba Anica Ionuţ Caras
Papură, Baba Domnica Radu Lărgeanu
Codruţa Cristian Grosu
Păcală Adrian Cucu
Lăcustă Cătălin Herlo
Pârlea Dragoş Pop
Popa Parodie Cristian Rigman
Zorilă, Paharnicul Miron Maxim
Murgilă, Statu-Palmă-Barbă-Cot, Stolnicul Silvius Iorga
Cuviosul Mihnea Trompetistul Mihnea Blidariu

PREMII PENTRU SÂNZIANA ŞI PEPELEA

Premiul special pentru muzică, pentru Ada Milea şi Anca Hanu, şi Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru Ionuţ Caras, pentru rolurile „Zmeul“ şi „Baba Anica“, la Festivalul Comediei Româneşti de la Bucureşti, 2014.

Spectacol prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia 21, 2014.

Spectacol prezentat în cadrul Festivalului European al Spectacolului Timişoara - Festival al Dramaturgiei Româneşti, în cadrul secţiunii FDR, 2014.

Spectacol prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad, 2013.

IN TRAFIC

de  Alina Nelega, regia Alina Nelega, Teatrul Naţional Târgu-Mureş 

de Alina Nelega

(spectacol în limba română română cu traducere în limba engleză)

Distribuţia:

6 femei: Elena Purea

O căţea: Elena Purea

Dansatorii: Andrei Chiran, Claudiu Banciu, Mihai Bloj, Simon Kalman Attila


Regia: Alina Nelega

Scenografia: Tiberiu Toitan şi Oana Micu

Coregrafia: Claudiu Ştian

Light design: Csaba Körössy

Piesa premiată de către juriul UNITER drept cea mai bună piesă a anului 2013 va fi montată în premieră la Târgu-Mureş.  Şapte personaje diferite sun blocate în trafic ca urmare a unui accident. Fiecare se găseşte într-un moment de criză al vieţii sale. Ce fel de decizii vor lua?!Dacă vrei să descoperi  diferite stadii de înţelegere ale vieţii, diferite personaje raportându-se la acelaşi evenimet, te aşteptăm În trafic pentru o călătorie inedită! 

AMALIA RESPIRĂ ADÂNC

de Alina Nelega

regia şi scenografia: Tudor Lucanu

Distribuţia:
one-woman show cu Anca Hanu

Monodrama Alinei Nelega prezintă episoade din viaţa Amaliei, care a traversat abulică toată perioada ceauşistă, de la începuturi până la maxima ei întunecime şi a ajuns în epoca nouă a libertăţii, pentru ea, la fel de confuză. Pioniera de la început - bucuroasă că a scăpat de guvernanta nemţoaică, de lecţiile de pian, de orele de franceză - trece de la o vârstă la alta, marcată şi bulversată de pierderile întâmplate în viaţa ei. Traumele nu o aduc, însă, în postura celei ce-şi plânge de milă, ci, dimpotrivă, personajul îşi păstrează de la început până la sfârşit un fantastic curaj şi o fermecătoare candoare. Textul Alinei Nelega nu respinge trecutul, cu tarele lui incontestabile, ci îl pune sub lupa atentă a prezentului, făcând o demonstraţie, cu acest text, a ceea ce ea numeşte deteatralizarea teatrului.

Acest gen de spectacol este „mai direct, mai aproape de hiperrealitatea care se impune tot mai mult în teatru, dar şi în film şi în artele plastice, vizuale, ca şi în literatură. Adică un tip de imagine pornită de la cuvânt, în relaţie mai directă cu acesta, mai puţin oblică şi mai puţin descriptivă, mai dinamică", declara într-un interviu autoarea.

Adevarul.ro  a trasnmis live şi acest spectacol.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările