Ion Caramitru a împlinit 73 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru este actor, regizor, Preşedinte UNITER şi Director al Teatrului Naţional Bucureşti          FOTO: Florin Ghioca
Ion Caramitru este actor, regizor, Preşedinte UNITER şi Director al Teatrului Naţional Bucureşti          FOTO: Florin Ghioca

Actorul Ion Caramitru, preşedintele UNITER şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a împlinit astăzi 73 de ani. S-a născut la 9 martie 1942, în Bucureşti şi de-a lungul timpului a avut o carieră impresionantă, atât pe scena teatrului, cât şi în lumea filmului.

Este absolvent al Institutului de Artă Teatrala şi Cinematografică I.L.Caragiale, promoţia 1964. A jucat în numeroase filme, precum Pădurea spânzuraţilor, Declaraţie de dragoste, Liceenii, sau în producţii internaţionale precum "Mission: Impossible" sau "Amen", dar şi în numeroase piese de teatru, cum ar fi: Hamlet, Eduard al III-lea, Azilul de noapte, Leonce şi Lena, Macbeth, Uriaşii munţilor, Furtuna, Antigona. 

caramitru tanar

A debutat în spectacolul „Eminescu”, de Mircea Ştefănescu deşi repartiţia a primit-o pentru angajarea în teatrul din Braşov şi a fost detaşat la Teatrul Naţional urmărind să se transfere la Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra” unde era director Liviu Ciulei.

A primit invitaţie oficială în vremea lui Ceauşescu ca să ţină un workshop la Yale University, în SUA, prilej cu care un prieten i-a intermediat întâlnirea cu actorul Robert De Niro. „M-am dus la cafeneaua unde nu era numai De Niro ci şi toată distribuţia din «Taurul furios», celebrul film de Oscar. Am stat de vorbă vreo două ceasuri”, avea să povestească mai târziu actorul român.

Perioada 1985-1990 a rămas în amintirea lui Ion Caramitru printr-o bogată activitate teatrală. În 1985 a avut loc premiera la Hamlet, spectacol care s-a jucat timp de şapte ani pe scena Teatrului Bulandra.

Onorat cu mai multe distincţii, inclusiv cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturală româno-britanică, acordat de Regina Elisabeta a-II-a şi distincţia de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa, Ion Caramitru a întreprins şi o importantă activitate regizorală.

La Teatrul L.S. Bulandra el a montat spectacolele Amintiri de Alexei Arbuzov, Neînsemnaţii de Terry Johnson, A treia ţeapă de Marin Sorescu, Forma mesei de David Edgar, Acasă de David Storey, iar la Theatre du Signe (Japonia), Neguţătorul din Veneţia de William Shakespeare.

caramitru luchian

Cele mai recente montări sunt la Teatrul Naţional din Bucureşti, cu spectacolele "Bârfe, zvonuri şi minciuni", de Neil Simon, "Anonimul veneţian", de Giuseppe Berto şi "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand", de Iulian Margu.

A participat la Revoluţia română din 1989, fiind printre cei care au cucerit Televiziunea Română în 22 decembrie 1989. Alături de Mircea Dinescu a anunţat la televiziune căderea regimului Ceauşescu.

A fost membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, apoi în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, unde a ocupat funcţia de vicepreşedinte. Membru PNŢCD, a fost ministru al Culturii în perioada 12 decembrie 1996 - 28 decembrie 2000, în trei guverne.

Directorul artistic de la Royal Shakespeare Company a declarat în 2006 pentru «The Times«, că Ion Caramitru se numără printre cei mai buni cinci interpreţi ai lui Hamlet din secolul trecut.

Unul dintre spectacolele de succes în care poate fi văzut în această perioadă, pe lângă "Furtuna", de Shakespeare, acolo unde face un Prospero magistral, este "Caramitru - Mălăele, câte-n lună şi în stele" (foto jos), alături de Horaţiu Mălăele şi de violoncelistul Adrian Naidin. 

caramitru-malaele

Sub directoratul său, Teatrul Naţional din Bucureşti a intrat în renovare şi reconsolidare completă, clădirea recăpătându-şi aspectul proiectat iniţial, dar căpătând ş noi spaţii destinate actelor artistice: concerte, expoziţii, happeninguri. 

Sălile vechi au fost dezafectate şi reparate, primind o "faţă" nouă, iar spaţii care au rămas nefolosite în ultimii ani au fost transformate în noi săli de spectacole.

Au apărut, astfel, Sala Pictură (în locul în care au fost atelierele de pictură ale teatrului) şi Sala Media, la parterul clădirii, iar Sala Mică a fost concepută ca un spaţiu al tinerilor actori şi regizori, care au ocazia să monteze şi să joace în spectacole la Teatrul Naţional.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite