Teatru

articolul anterior articolul urmator

Jandarmii şi teatrul

8
10 Oct 2016 12:33:59
Gabriela Lupu

Ai zice că „organele statului” au o grămadă de treabă. Că nu mai prididesc cu munca şi că nu ştiu cum să îşi apere mai bine cetăţenii. Când colo, ce să vezi? Într-o secvenţă demnă de Kafka, jandarmii din Iaşi au legitimat actorii dintr-un spectacol jucat în Piaţa Unirii.

Spectacolul „Huoooo!” al teatrului independent „Auoleu” din Timişoara era invitat la Festivalul Pentru Publicul Tânăr al Teatrului Luceafărul. În spectacol este vorba despre un protest în care cetăţeni indignaţi îşi manifestă supărarea faţă de diverse autorităţi, organe şi asociaţii ale statului.

Vigilenţi nevoie mare jandarmii s-au prezentat scrufuloşi la datorie să cerceteze cazul.  Erau în mod special supăraţi pe un actor pe care voiau să îl amendeze pentru injurii aduse statului. Li s-a explicat, pe cât e omeneşte posibil cu astfel de oameni, că actorul respectiv interpreta un rol. Şi că una e teatrul şi cu totul altceva realitatea. Dar nu şi nu. „Cum vă numiţi?” „Eu sau personajul?” „Data naşterii”! Moment în care intervine regizorul şi dramaturgul piesei, Ovidiu Mihăiţă, spunând: „S-a născut pe 15 februarie 2016.” „Vă bateţi joc de noi?” „Nu, domnule, atunci am scris piesa. Prin urmare atunci s-a născut şi personajul. Are doar câteva luni.” „Nu aveţi autorizaţie. „Ba da, avem. E un spectacol dintr-un festival sponsorizat de Primărie.” „Da. Aveţi autorizaţie pentru spectacol, dar nu şi pentru protest. „Păi nu înţelegeţi că în spectacol este vorba despre un protest?” „Nu aveţi autorizaţie pentru protest. Punct. Şi ce teatru e ăla care a organizat aşa ceva?” „Teatrul Luceafărul. „Da?”, întreabă jandarmul neîncrezător. „Unde este teatrul ăsta? N-am auzit de el.”

A urmat ceva şi mai spectaculos. Jandarmii au ajuns la teatru unde directoarea Oltiţa Cîntec, cunoscut critic de teatru, le-a ţinut o întreagă prelegere despre diferenţa dintre ficţiune şi realitate. Nu ştim dacă au înţeles ceva. Dar tot e bine. Măcar au aflat unde se află unul dintre teatrele din oraş. Asta e bine de ştiut dat fiind faptul că un teatru colcăie de criminali, spioni, femei adultere şi, în cazul special al Teatrului Luceafărul, de fetiţe care pleacă de nebune singure prin pădure purtând o scufiţă roşie, de capre răzbunătoare, de băieţi mincinoşi cărora le creşte nasul fără autorizaţie şi de puştoaice exploatate care călătoresc noaptea cu bostani transformaţi în caleşti. Toţi nişte infractori nenorociţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Harry Porter
10.10.2016, 13:33:42

Jandarmul acesta va trimite amenzi actorilor ale caror personaje incalca legea in filme,va aresta actori care interpreteaza roluri de criminali,cred ca se apropie sfarsitul actualului mod de a face cinematografie,scenariul si regia trebuie aprobate de jandarmi. Ps. Chiar nu stiu daca piesele cu limbaj obscen sau pornografiile pot fi interpretate pe trotuar,fara avertismentul acela privind minorii,aveau patratel rosu sau altceva ? Ps2 Amenda a fost scrisa pe numele personajului,cu cnp si tot ce trebuie,sau pe numele interpretului ?In primul caz nu trebuie sa o achite :)!. Ps3: Tot vine campania electorala,astfel de scenete improvizate,pamflete cum se zice,in care sunt injurati adversarii politici ar putea deveni uzuale daca nu se iau masuri.

+2 (4 voturi)
Harry Porter
10.10.2016, 14:12:04

Vad ca siteul afiseaza tot "zero" comentarii,al meu de ce nu se pune,e chiar asa lipsit de continut :)?

0 (2 voturi)
Adrian Foangă
10.10.2016, 14:27:56

Le cenzureaza autorii moldoveni...saracii sunt rusinati de intamplare :))

0 (4 voturi)
Radu Mircea
10.10.2016, 20:36:15

# Harry Porter Ho ho ho ho ho .... Nu pot sa cred vrajitorule ca nu este vreun banc de la Camera Ascunsa . Este imposibil ca boul ala in uniforma platita de noi , cu salariu platit de noi , cu pensie pe care o vom plati tot noi sa fie atit de prost sau sa aiba o pila atit de mare . Inca mai rid de-mi dau lacrimile , asa ca scuzati greselile . Nici nu vad prea bine ce scriu . Aferim coane , de mult nu m-am distrat asa de bine .

-1 (3 voturi)
arogantu
11.10.2016, 07:04:59

Deci nu este nici o problema în mintea intelectualilor de Spiru Haret dacă un act artistic degenerează într-o balacarire balcanica de prost gust??? Actul artistic contează nu??? Dar dacă jandarmul ala asa incult, prost, etc proceda și el la un act artistic și rupea careva oase actorasilor??? Bineînțeles de amorul artei.... Apropo chiar as fi curios în momentul în care o sa aveți nevoie de jandarmi or sa ii considerați tot prosti și imbecili??? Telectuali p...uli.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările