Jude o ia pe urmele lui Bergman VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Aferim!“ l-a făcut celebru pe Radu Jude                    FOTO: Silviu Gheţie
„Aferim!“ l-a făcut celebru pe Radu Jude                    FOTO: Silviu Gheţie

Regizorul celebrului „Aferim!“, Radu Jude, a montat la Timişoara un spectacol după un film de Ingmar Bergman, emulându-l probabil pe Andrei Şerban, care a pus mai demult în scenă „Strigăte şi şoapte“, după un alt film al marelui regizor suedez. Spectacolul se cheamă „Scene dintr-o căsnicie“ şi va avea premiera joi, 10 martie.

După nouă ani în care a făcut film – ca scenarist, regizor şi producător –, cunoscutul regizor Radu Jude a provocat Teatrul Naţional din Timişoara, răspunzând, totodată, provocării Naţionalului, şi regizează primul său spectacol de teatru: „Scene dintr-o căsnicie“ de Ingmar Bergman.

O miniserie TV

Nu este vorba despre o „piesă“ scrisă de celebrul regizor suedez, aşa cum în mod naiv cred cei de la Teatrul din Timişoara, într-un comunicat de presă, ci de adaptarea scenariului unui film foarte important regizat de Ingmar Bergman în 1973, „Scener ur ett äktenskap“ (de fapt o miniserie TV de şase episoade, în total 4 ore şi 43 de minute; trei ore durează varianta lansată în cinematografele din SUA), avându-i în rolurile principale pe Liv Ullmann şi Erland Josephson, alături de care mai apar alte două mari actriţe bergmaniene, Bibi Andersson şi Gunnel Lindblom.

Deşi nu a rulat în România, titlul se traducea corect, în filmografiile regizorului, prin „Scene din viaţa conjugală“; din necunoaştere, cei de la Timişoara îi spun acum „Scene dintr-o căsnicie“, calchiind varianta în engleză, „Scenes from a Marriage“. De altfel, moda adaptărilor teatrale ale scenariilor de film bântuie de mai mulţi ani scenele din România, campionul absolut al acestui tip de montări fiind sibianul Radu-Alexandru Nica (spectacole după Lars von Trier, Ettore Scola etc). “Festen” al lui Thomas Vinterberg a fost montat de Vlad Massaci la Teatrul Nottara, iar la un moment dat scenele bucureştene înregistrau câteva montări în acelaşi timp cu piese de teatru după care s-au făcut şi ecranizări de referinţă, cum ar fi “Closer” sau “Le dieu du carnage”.

„Singurătate în doi”

„Piesa celebrului regizor suedez, în traducerea lui Carmen Vioreanu“, susţine Teatrul Naţional din Timişoara, „explorează – alternând umorul cu sarcasmul – disoluţia unei familii, efectele sindromului „singurătate în doi” şi paradoxurile despărţirii“. Premiera spectacolului este programată joi, 10 martie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara.

Radu Jude este, în acest moment, unul dintre cei mai premiaţi regizori de film din România. Nominalizat, anul trecut, la Ursul de Aur, la unul din cele mai importante festivaluri de film, şi câştigător al unui Urs de Argint la Berlin, Radu Jude are în portofoliu, printre altele, Premiul Confédération Internationale des Cinémas D’Art et Essai (C.I.C.A.E.), Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sundance (SUA) şi alte 10 premii naţionale (între care opt premii Gopo). Cea mai recentă distincţie a sa vine dinspre instituţia prezidenţială, regizorul fiind decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, la propunerea ministrului Culturii.

Scenografia: Iuliana Vîlsan

Teatrul Naţional din Timişoara face, prin montarea spectacolului Scene dintr-o căsnicie, încă un pas în direcţia cercetării noilor forme de expresie artistică de sinteză rezultate din întâlnirea teatrului cu celelalte arte. Este un experiment la care publicul este invitat să participe prin intermediul actorilor Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Alina Ilea. Scenografia spectacolului este semnată de Iuliana Vîlsan, de asemenea un artist important în artele vizuale din România, având în portofoliul său numeroase premii şi nominalizări.

„În toţi aceşti ani, Teatrul Naţional şi-a propus să deschidă drumuri noi în arta teatrală. Faptul că publicul a fost în număr din ce în ce mai mare alături de noi este o dovadă că provocările- nu puţine – prin care am trecut noi, creatorii spectacolului şi producţiei de teatru din Teatrul Naţional, cei din scenă, ca şi cei din spatele scenei, au devenit de fiecare dată oportunităţi pentru spectatori, oportunităti pentru cunoaştere prin artă, ceea ce ne-a motivat să mergem mereu mai departe.

Întâlnirea dintre spectatorii Teatrului Naţional din Timişoara şi Radu Jude, alături de trei dintre actorii importanţi ai Naţionalului timişorean, un scenograf român important şi – last but not least – Ingmar Bergman, este un eveniment original, o cercetare pe artă vizuală vie, nu din peliculă, ci din multă trăire live, din cuvânt, teatru şi o cantitate nemărginită de viaţă.

Sunt foarte bucuroasă că Radu Jude a ales Teatrul Naţional din Timişoara pentru acest experiment valoros la nivel naţional şi european”, declară Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului Naţional din Timişoara.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite