La moartea lui Ştefan Sileanu. Cum te-ai dus tu, Ţepeş doamne?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul Vlad Ţepeş a fost filmat în 1979
Filmul Vlad Ţepeş a fost filmat în 1979

Ştefan Sileanu - actorul care l-a interpretat emblematic pe Vlad Ţepeş şi s-a identificat cu acest personaj după filmul regizat de Doru Năstase în 1979 - a murit, sâmbătă, la vârsta de 80 de ani, în urma unui infarct.

Ştefan Sileanu, în vârstă de 80 de ani, care a murit în urma unui infarct sâmbătă dimineaţă, va fi incinerat luni. „A fost dorinţa tatălui meu să fie incinerat“, a declarat, pentru „Adevărul“, fiica sa, actriţa Ana-Maria Sileanu, cu care actorul a jucat, în 2005, în spectacolul „Pădurea“ de Alexander Ostrovski, în regia lui Tudor Mărăscu.

Actor al Teatrului Nottara, cunoscut în film pentru rolul emblematic al lui Vlad Ţepeş, Ştefan Sileanu se retrăsese în ultimii ani la o casă de lângă Bucureşti. Nu avea probleme de sănătate, era doar îngrijorat în ultima vreme de răspândirea COVID-19. Se izolase, alături de soţie, în casa de la ţară. „Eu, vara, stau în Deltă, la Sfântu Gheorghe. Am făcut un film acolo şi mi-a plăcut atât de mult, încât mi-am luat acolo o căsuţă acum nişte ani. Îmi împart existenţa şase luni în Deltă şi şase luni într-o casă aproape de Bucureşti, la Cocioc, comuna Periş“, povestea actorul, în 2012, în revista „Jurnal spiritual“. „Îmi place foarte mult la ţară. Mi-am construit un atelier micuţ, în care mă simt foarte bine, ascult muzică, pictez“, povestea actorul.

„Cu teatrul am terminat demult“

Ştefan Sileanu s-a născut pe 15 noiembrie 1939 în comuna Cislău, judeţul Buzău. În timpul studenţiei la teatru, l-a avut ca profesor pe Dem Loghin, iar asistent i-a fost Dem Rădulescu, despre care îşi amintea că a venit la clasă şi le-a zis: „Copii, scrieţi: «Modestia este haina cea mai de preţ a actorului!»“. A fost o lecţie pe care Ştefan Sileanu nu a uitat-o niciodată.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1965, şi a jucat, la început, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Din 1976, numele său a fost legat de Teatrul Nottara, unde l-am regăsit, de-a lungul timpului, pe afişele unor spectacole importante:,,Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă“, de Horia Lovinescu, ,,Zodia turnătorului“, de Jean-Claude Carriere, ,,Război şi pace“, după Lev Tolstoi, sau ,,Pădurea“, de Alexander Ostrovski.

„Cu teatrul am terminat demult. Am fost solicitat, dar m-am refugiat foarte tare în pictură şi găsesc că e un mod de viaţă mai puţin stresant“, declara actorul.

„Ştefan Sileanu a ilustrat în teatru un paradox. Imaginea de om puternic, cu forţa fizică şi morală, cu puterea de a învinge în orice bătălii şi conflicte pe scenă fiind în fond opusă insului căruia-i place să trăiască mai degrabă retras, fără zgomotul şi publicitatea care împresoară în această lume şi pe cei care vor şi pe cei care nu vor. Talentul lui a produs însă operă, iar acum la despărţire mulţi dintre noi îşi vor da poate seama că n-au făcut tot ce merita pentru el. Să-i păstrăm memoria vie!“, a scris criticul de teatru Doina Papp, pe blogurile „Adevărul“.

 „Ţepeş era un voievod, nu un vampir“

În memoria cinefililor, Ştefan Sileanu rămâne cu rolul titular din filmul istoric ,,Vlad Ţepeş“ (1979), în regia lui Doru Năstase. Personajul Dracula l-a urmărit în carieră. Îl mai jucase la Teatrul din Oradea, într-un spectacol care se numea „Vlad Ţepeş în ianuarie“, în regia Magdei Bordeianu. „Am jucat acest rol vreo doi ani, deci mi-era oarecum apropiat. În 1977, se împlinea un secol de la Războiul de Independenţă. Se realiza un serial de televiziune despre acele evenimente. Filmam pe undeva prin Dobrogea, eram călare pe un cal superb, aveam barbă neagră. Doru Năstase mi-a spus atunci: «Măi, Ştefane, ce-ar fi să încercăm noi o nebunie?! Dar trebuie să-ţi dai jos barba». Mi-a explicat că este vorba de nişte probe la filmul «Vlad Ţepeş», filmul pe care îl pregătea“, a povestit actorul, în interviul din „Jurnal spiritual“, realizat de Loreta Popa.

Stefan Sileanu Teatrul Nottara

„Mi-am dat jos barba, am dat probe grele filmate la Buftea“, îşi amintea cu plăcere Sileanu perioada filmărilor la „Vlad Ţepeş“. În timpul acestora, l-a ajutat mult faptul că ştia să călărească, pentru că exersase şi pentru „Buzduganul cu trei peceţi“ (1977), în regia lui Constantin Vaeni, unde interpretase un personaj formidabil, pe banul Mihalcea.

Filmările la „Vlad Ţepeş“, cu multă figuraţie şi cu armată, s-au întins vreme de doi ani. Regizorul Doru Năstase era foarte priceput în manevrarea acestor mase de figuranţi, pentru că lucrase şi pentru filmele lui Sergiu Nicolaescu mulţi ani.

Ştefan Sileanu s-a apropiat de personajul legendarului „domnitor- vampir“, despre care spunea că avea o cruzime aproape nefirească pentru noi, în zilele noastre, dar firească în timpul lui Ţepeş. Rolul i-a adus, în final, multe satisfacţii, printre care şi obţinerea, în 1979, a unui premiu de interpretare al Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN).

„Ţepeş era un voievod, nu un vampir. Lumea vorbeşte azi, ce bine ar fi dacă ar veni un Vlad Ţepeş, cum a zis şi Eminescu în secolul trecut: «Cum nu vii tu, Ţepeş doamne?!»“, sublinia el.

 „Un actor-pictor“

Stefan Sileanu

Ştefan Sileanu a urmat doi ani cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, pictura fiind pasiunea care l-a însoţit permanent. A participat la numeroase expoziţii colective şi individuale şi a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România în 1994.

„Teatrul Nottara a pierdut un artist de o mare sensibilitate, una dintre cele mai romantice voci ale teatrului românesc, un suflet ales. Un actor-pictor, care vorbea puţin şi asculta mult“, a subliniat sâmbătă, la dispariţia actorului, Marinela Ţepuş, directorul instituţiei.

Criticul de film Valerian Sava a declarat, pentru „Adevărul“, că cea mai importantă calitate a lui Ştefan Sileanu, de neuitat, a fost şi rămâne aceea de a fi fost şi de a fi grav fără a fi retoric, cu profunzimi în reverberaţii cvasi-muzicale, nu prin poză contrafăcută. „Atât prin vocea inconfundabilă, cât şi prin mimică, gestică şi mişcare, a fost şi e de neîntrecut în transmiterea emoţiilor de durată, a sugestiilor care nu se uită, precum ecourile care rămân mult după ce rostirea şi acţiunea s-au încheiat, când personajul a ieşit de mult din cadru“, a explicat Valerian Sava.

De asemenea, criticul de film Irina Margareta Nistor, la rândul ei, a subliniat că Ştefan Sileanu a dublat şi desene animate, fapt despre care s-a ştiut mai puţin. „Aş fi vrut să-l fi sărbătorit pe acest mare actor mai vizibil, pe 15 noiembrie, când împlinise 80 de ani, cât au împlinit şi peliculele celebre «Vrăjitorul din Oz» sau «Pe aripile vântului». Era făurit din praful de stele, la care a urcat acum!“, a conchis Irina Margareta Nistor.

Zeci de roluri în filme

Alături de rolul din „Vlad Ţepeş“ care l-a făcut celebru, Ştefan Sileanu a mai jucat şi în alte filme care poartă unele dintre semnăturile cele mai prestigioase ale filmografiei noastre, precum cele ale regizorilor Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Iulian Mihu, Manole Marcus sau Nae Caranfil. Printre acestea, se numără: „Scopul şi mijloacele“ (regia Dan Marcoci, 1982), „Amurgul fântânilor“ (regia Virgil Calotescu, 1983), „Raliul“ (regia Mircea Drăgan, 1984), „Adela“ (regia Mircea Veroiu, 1985), „Trandafirul şi coroana“ (regia Domniţa Munteanu, 1991), „Şobolanii roşii“ (regia Florin Codre, 1991), „E pericoloso sporgersi“ (regia Nae Caranfil, 1993), „Crucea de piatră“ (regia Andrei Blaier, 1994), „Craii de Curtea Veche“ (regia Mircea Veroiu, 1995), „Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie“ (regia Eugen Todoran, 1997), „Despre morţi numai de bine“ (regia Claudiu Romila, 2005), „Europolis“ (regia Cornel Gheorghiţă, 2010), „Rămâi cu mine“ (serial TV, 2013).

Citiţi şi:

Criticul de teatru Doina Papp: In memoriam Ştefan Sileanu

Criticul de film Irina Margareta Nistor: "Era făurit din praful de stele, la care a urcat acum!"

A murit Ştefan Sileanu. Actorul avea 80 de ani

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite