Teatru

articolul anterior articolul urmator

Lecţia de Eugen Ionesco, prima premieră a anului la Teatrul Nottara

0
1 Mar 2021 20:51:38
Autor: Otilia Andrei
Gabriel Răuţă şi Catrinel Dumitrescu în „Lecţia”, regia Felix Alexa
Gabriel Răuţă şi Catrinel Dumitrescu în „Lecţia”, regia Felix Alexa

Teatrul Nottara anunţă prima premieră a anului, o montare inedită a celebrei piese Lecţia de Eugène Ionesco, în regia şi light-design-ul lui Felix Alexa. Scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu, iar în distribuţie se găsesc actorii Gabriel Răuţă, Cristina Juncu şi Catrinel Dumitrescu.

Mai actuală ca oricând, Lecţia lui Eugène Ionesco reaminteşte riscul de a ne pierde umanitatea, emoţia, empatia atunci când excesul de putere, oricum şi în orice sferă este exercitată, ajunge să pună stăpânire pe raţiune şi să ducă, treptat, la dezumanizare.
 
Versiunea propusă de Felix Alexa urmăreşte, cu fineţe psihologică şi soluţii regizorale surprinzătoare, raporturile interumane între cele trei personaje – Profesorul, Eleva şi Menajera – care devin simboluri ale unei lumi din care dispar echilibrul, compasiunea, afecţiunea, cu valori răsturnate, în care limbajul însuşi şi-a pierdut sensul. În acestă lume cu valori inversate, Profesorul nu mai este cel care îndrumă, ci tiranul care striveşte ultima urmă de entuziasm şi inocenţă, în timp ce conştiinţa rămâne tăcută şi complice.
 
„Am iubit dintotdeauna Lecţia lui Eugène Ionesco, această piesă aproape perfectă, cu o construcţie şi o dezvoltare dramaturgică ce surprind la fiecare nouă lectură. Dar niciodată nu mi s-a părut mai actuală, mai percutantă, cinică, emoţionantă, dar şi neliniştitoare totodată, ca acum, repetând acest text în plină pandemie. Lumea cea nouă în care trăim, crizată şi răsturnată pe dos în multe privinţe, aflată nu numai în criză sanitară sau economică, dar şi într-una morală şi emoţională, a devenit, suprinzător, cel mai favorabil context pentru reinterpretarea celebrului text ionescian. Căci Lecţia ne vorbeşte, până la urmă, despre o apocalipsă multiplă, a limbajului, a realităţii concrete, imediate, a relaţiilor umane şi a propriei identităţi. O apocalipsă senzuală, violentă şi plină de umor. Pentru mine, absurdul piesei vine din disfuncţionalitatea armonioasă, paradox valabil în cazul Lecţiei, a detaliilor realiste ce compun situaţiile şi personajele. Detalii duse la extrem, puse sub lupă, mărite până la deformare, care alcătuiesc cu precizie matematică, asemenea unui ritual, noua realitate a Profesorului, în care totul devine posibil. O lume în care şi cea mai precisă ştiinţă, aritmetica, o ia complet razna pe muzica unor arii de operă celebre”, declară regizorul Felix Alexa (foto jos).
 
 
Scrisă în 1950 şi montată, pentru prima oară, la Théâtre de Poche Montparnasse din Paris, în 1951, Lecţia se joacă în continuare pe scene din întreaga lume cu acelaşi succes. Indiferent de cheia în care este realizată, piesa lui Eugène Ionesco rămâne un semnal de alarmă cu privire la riscurile perfide ale abuzului de putere, fie că este pe plan politic, social sau personal.
 
Spectacolul este programat joi, 4 martie, şi vineri, 5 martie, în Sala George Constantin, de la ora 19:00.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările