Lucian Boia vorbeşte astăzi la Sibiu, în cadrul Festivalului de Teatru, despre români, străini şi minoritari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Boia se află astăzi la Sibiu
Lucian Boia se află astăzi la Sibiu

Programul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă în următoarele trei zile (10 – 11 – 12 iunie) cu o agendă ce face o cronică fascinantă asupra umanităţii şi a particularităţilor omului modern.  Astăzi de la 11.30, la Librăria Habitus, Lucian Boia conferenţiază despre "Români, străini, minoritari: o privire istorică".

Atmosfera festivalului se destinde şi devine un schimb de idei şi prietenie prin conferinţele speciale organizate la Librăria Habitus unde îşi dau întâlnire cu publicul Lucian Boia (marţi, 10 iunie, ora 11:30), Jan Klata în dialog cu Octavian Saiu (miercuri, 11 iunie, ora 11:00) şi Pippo Delbono în dialog cu George Banu (joi, 12 iunie, ora 11:30). 

 Puteţi citi aici programul zilei de astăzi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Polonezii, la înălţime

Sezonul polonez din cele trei zile îi aduce pe scena de la Sibiu pe regizorii Jan Klata, cu spectacolul „Spre Damasc / To Damascus” după Sebastian Majewski (marţi, ora 18:00, la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu), Jarosław Staniek, cu spectacolul „Eroii lui Julian Tuwim / Tu-Wim” de Arkadiusz Wójcik (marţi, ora 23:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) şi Krystian Lupa, cu spectacolul „Fraţi vitregi / Siblings” de Thomas Bernhard (miercuri, ora 20:00, la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu).

În „Spre Damasc”, Jan Klata propune un diagnostic asupra condiţiei spirituale şi religioase a umanităţii moderne într-un spectacol eclectic cu o coloană sonoră psihedelică ce conţine piese semnate printre altele de Nirvana şi Radiohead, în care povestea este afundată complet în cultura pop. Câştigător al unui premiu pentru regie pentru dezvoltarea unui nou limbaj în teatru, în 2004, la Festivalul din Bydgoszcz, Jan Klata se află la a doua sa vizită în Sibiu, după ce anul trecut a prezentat „A piece on the mother and fatherland” al companiei Teatr Polski. Regizorul Arkadiusz Wójcik invită publicul la o călătorie muzicală în lumea poeziei şi a creaţiei muzicale a lui Julian Tuwim, în care teatrul devine un spaţiu magic nu doar pentru spectatori, ci şi pentru actori. Câştigător al Premiului Europa pentru Teatru în 2009, Krystian Lupa aparţine acelui areal al marilor personalităţi ale lumii, în care îi găsim pe Harold Pinter, Peter Brook, Ariane Mnouchkine sau Pina Bausch. Spectacolul semnat de acesta la Sibiu face un studiu rafinat şi percutant asupra mutilaţiilor spirituale ale omului contemporan.

Spectacole de Purcărete şi Delbono

 Imagine din „Călătoriile lui Gulliver“, montarea lui Silviu Purcărete

Silviu Purcărete revine, de asemenea, pe scena Festivalului Internaţional de la Sibiu cu reprezentaţia spectacolului „Călătoriile lui Gulliver” (joi, 12 iunie, ora 18:00, la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu). Seria de exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift a fost prezentată în premieră mondială la Festivalul Internaţional de la Edinburgh. Seria spectacolelor de teatru continuă cu o creaţie de autor ce poartă semnătura regizorului Pippo Delbono.

În „Orhidee / Orchids” (joi, 12 iunie, ora 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea A), scriitorul, actorul şi regizorul italian vorbeşte despre impulsul vital şi de nestăpânit de a scrie şi de a vorbi despre dragoste în pofida tuturor obstacolelor. Câştigător al Premiului Europa pentru teatru şi răsfăţat al criticilor la Festivalul de la Avignon, Pippo Delbono prezintă o estetică a imaginii ce transformă tristeţea din zilele noastre în speranţa zilelor de mâine.

Trilogie: "Contra democraţiei", "Contra iubirii", "Contra progesului"

Secţia Germană a Teatrului Naţional din Sibiu şi Teatrul ECCE din Austria prezintă întreaga trilogie a lui Esteve Soler, dramaturgul catalan premiat cu Serra d'Or pentru cea mai bună piesă a anului: „Contra democraţiei” în regia lui Alexandru Dabija (joi, 12 iunie, ora 17:00, la Casa de Cultură de Sindicatelor – intrarea C), „Contra iubirii” în regia lui Marie Hoppe (joi, 12 iunie, ora 18:30, la Teatrul Gong) şi „Contra progresului” în regia lui Reinhold Tritscher (joi, 12 iunie, ora 20:00, la Teatrul Gong).

Emma Dante revine la Sibiu cu o producţie creată în cadrul Proiectului „Oraşe pe Scenă / Cities on Stage”, la  Teatro Stabile di Napoli. „Surorile Macaluso / Le Sorelle Macaluso” este o creaţie originală ce reuneşte universul teatral şi cinematografic al uneia dintre cele mai marcante şi premiate figuri ale teatrului mondial, într-o montare despre familie şi graniţa dintre viaţă şi moarte.

Cioran, intim

Cu siguranţă că unul dintre cele mai aşteptate momente de pe agenda acestui an este lectura muzicală „Cioran intim” (miercuri, 11 iunie, ora 16:00, Teatrul Gong), un proiect iniţiat de George Banu alături de Francesco Agnello.

Mai mult decât atât, următoarea perioadă propune o călătorie fascinantă în lumea dansului, cu un focus special dedicat companiilor spaniole.

În ritmuri de flamenco

Recunoscută internaţional pentru conceptul estetic unic în arta dansului, Maria Pages, regina flamencoului vine la Sibiu cu un spectacol de flamenco şi poezie: „Flamenco y Poesia” (marţi, 10 iunie, ora 21:00, Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea A).

Probabil că una dintre cele mai senzuale apariţii pe scena festivalului de la Sibiu din acest an va fi reprezentaţia spaniolilor de la Rojas y Rodriguez (Nuevo Ballet Español), cu spectacolul „Cambio de Tercio/ În ritm de flamenco” (miercuri, 11 iunie, ora 21:00, Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea A).

Câştigător al trofeului pentru cea mai bună coregrafie la Certamen Coreografico de Madrid în 2011, Jesús Carmona aduce la Sibiu „Lebădă şi Albă / Cuna Negra & Blanca” (marţi, 10 iunie, ora 20:00, la Sala Thalia), un studiu emoţionant al naturii umane realizat prin muzică şi dans.  Sezonul de dans din această perioadă continuă cu Olivier Dubois (Franţa), unul dintre cei mai buni 25 de dansatori ai momentului conform unui top realizat în 2011 de Revista „Dance Europe”, aduce la Sibiu spectacolul „Pentru tot aurul din lume / Pour Tout L'Or du Monde” (miercuri, 11 iunie, ora 23:00, Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C). 

Afrim, în festival

image

„Hai Iu Iu Nu Hey You You” (miercuri, 11 iunie, ora 20:00, la Sala Thalia) completează seria concertelor de muzică din acest an ca un semn al excelenţei oferit de noua generaţie de actori români. Radu Afrim şi Vlaicu Golcea au transformat omagiul, adus de o parte dintre concurenţii de la HOP singurei artiste care a valorificat cântul românesc popular autentic, într-o aventură muzicală, un adevărat show, un dialog între trecut şi prezent, un remix interesant şi îndrăzneţ pe muzica Mariei Tănase.

Seria acestor concerte va fi completată, printre altele, de o reprezentaţie extraordinară a britanicilor de la Cantabile. Spectacolul acestora – „Sacru şi profan / Sacred and Secular” –  depăşeşte limitele muzicale şi explorează teritorii cu totul noi.  Compania se bucură d eo recunoaştere importantă în Marea Britanie fiind invitată să dezvolte un program independent pentru Royal Albert Hall, anul trecut în decembrie. 

Trupe de acrobaţi, muzicieni, dansatori şi parade de stradă vor invada Pietonala Nicolae Bălcescu, Piaţa Mică, Piaţa Mare şi Curtea Liceului de Artă din Sibiu începând cu ora 16:00 şi până seara târziu după ora 22:00, cu excepţia zilei de joi când prima reprezentaţie are loc începând cu ora 14:30. Printre companiile ce vor transforma strada într-o scenă se numără şi francezii de la Cie Popul'art ce aduc magia circului alături de cinematograful itinerant, lituanienii de la Pom Pom Girls Zvaigzdune ce prezintă o paradă de dans plină de culoare, dar şi slovacii de la The Mirror Family ce aduc în faţa publicului personaje a căror corpuri sunt acoperite cu sute de oglinzi, într-o estetică unică ce îţi taie respiraţia.

Filmele lui Peter Brook

Evenimentele speciale derulate la mijlocul acestei săptămâni promit întâlniri cu mari regizori, piese provocatoare şi filme originale ale unora dintre cei mai bine cotaţi creatori de artele spectacolului. Sala ASTRA FILM va găzdui filme create de Peter Brook – „RegeleLear, fragmente” (marţi, 10 iunie, ora 16:00) şi, respectiv, „Tragedia lui Hamlet” (marţi, 10 iunie, ora 17:00), Pippo Delbono – „Sânge” (miercuri, 11 iunie, ora 16:00) şi, respectiv, „Amore Carne” (miercuri, 11 iunie, ora 18:00) şi Neil LaBute – „Într-o dimineaţă de catifea” (joi, 12 iunie, ora 16:00).

Spectacolele lectură prezentate în timpul Festivalului se constituie ca o serie de întâlniri publice de anvergură ce promovează dramaturgia contemporană, fiind singurul demers longeviv de acest fel din România. Programul următor include o lectură a piesei „Ierusalim / Jerusalem” de Jez Butterworth (marţi, 10 iunie, ora 14:00), „54’5’NORD 10’54’EST” de Alex Adam (miercuri, 11 iunie, ora 14:00) şi „Limbi Frumoase / Lovely Head” de Neil Labute (joi, 12 iunie, ora 14:00).

Evenimentele vor avea loc la Libăria Humanitas din Sibiu şi sunt realizate în co-producţie cu Teatrul Naţional Radiofonic. 

Programul complet de evenimente poate fi urmărit pe sibfest.ro.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se desfăşoară în perioada 6 – 15 iunie 2014. Bilete online prin eventim.ro.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite