VIDEO Legenda blestemului continuă: un actor a fost rănit în timp ce juca în piesa shakespeariană „Macbeth“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un actor de teatru a fost accidentat în timpul unei scene de luptă din spectacolul „Macbeth“, regizat de starul britanic Kenneth Branagh şi pus în scenă la Manchester. Incidentul i-a determinat pe jurnaliştii britanici să vorbească despre „o nouă victimă făcută de blestemul lui Macbeth“.

Actorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost lovit de o sabie din metal, care îi aparţinea lui Kenneth Branagh, în timpul unei scene de luptă din spectacolul realizat după piesa omonimă scrisă de William Shakespeare.

După lovitură, actorul şi-a continuat evoluţia în spectacol, însă la finalul show-ului a fost transportat la spital pentru un control medical. Un purtător de cuvânt al Festivalului Internaţional de Teatru de la Manchester a precizat că un actor a fost accidentat în timpul spectacolului, dar nu a confirmat faptul că sabia folosită de Branagh ar fi fost implicată în acel incident.

„Un actor a fost lovit în timpul unei scene de luptă din spectacolul «Macbeth», în seara de miercuri. Avem medici calificaţi care asistă la fiecare reprezentaţie, iar actorul a fost consultat. Medicii l-au asigurat că este bine şi că poate să continue spectacolul. După aceea, actorul a fost transportat la spital, ca măsură de precauţie.“

După o pauză de zece ani, Kenneth Branagh în rol principal

Spectacolul este pus în scenă în clădirea unei foste biserici, care este atât de mică, încât spectatorii din public sunt avertizaţi la intrare în legătură cu riscul de a fi „acoperiţi cu noroi, sânge şi ploaie“.

Spectacolul „Macbeth“, lăudat de criticii de specialitate, reprezintă prima producţie shakespeariană în care joacă starul Kenneth Branagh după o pauză de peste 10 ani. Celebrul actor britanic, care joacă unul dintre rolurile principale şi asigură regia spectacolului, a recunoscut că scenele de luptă din această piesă de teatru pot fi riscante.

„Există o concentrare enormă. E imposibil să spui că spectacolul este lipsit de pericole. Săbiile din metal se încleştează, iar scânteile zboară pur şi simplu prin aer“, a declarat actorul britanic pentru emisiunea „Today“ difuzată de postul BBC Radio 4.

   

„Macbeth“ este o tragedie scrisă de William Shakespeare în anul 1606. Prima reprezentaţie atestată a avut loc în aprilie 1611, la teatrul Globe din Londra. Personajele reale care au inspirat această piesă sunt regii Macbeth, Duff şi Duncan, menţionaţi în cronicile Holinshed (1587).

Piesa este considerată una dintre dintre cele mai întunecate şi mai puternice tragedii din universul teatrului mondial. Cu o acţiune plasată în Scoţia, „Macbeth“ vorbeşte despre efectele psihologice şi politice corozive care apar atunci când protagonistul ei, lordul scoţian Macbeth, alege calea răului pentru a-şi împlini ambiţiile politice şi pentru a-şi domoli setea pentru putere. El comite regicid pentru a deveni suveran, iar apoi decăderea lui morală continuă cu o domnie marcată de teroare şi de crime, comise pentru a rămâne la putere, împingând în cele din urmă ţara spre război civil. La final, Macbeth pierde toate acele lucruri care făceau ca viaţa lui să aibă un sens şi un scop, înainte de a muri el însuşi.

Izvorul superstiţiilor „Macbeth“

image

Actorii superstiţioşi din teatru folosesc eufemismul „Piesa scoţiană“, preferând să nu pronunţe niciodată titlul piesei întrucât ei cred că acest nume este blestemat. De asemenea, actorii evită să rostească pasaje din piesă înaintea unui spectacol, în special incantaţiile vrăjitoarelor. În cazul în care un actor rosteşte numele piesei într-un teatru, înaintea începerii unui spectacol, trebuie să părăsească clădirea, să se învârtă de trei ori, să scuipe şi să blesteme, pentru ca mai apoi să bată la uşă pentru a primi consimţământul de a intra.

 Există câteva explicaţii care ar putea motiva aceste superstiţii. Una dintre ele este presupunerea că melodia care aparţine Surorilor Ciudate este în realitate o vrajă care invocă spiritele rele. Un alt aspect este acela că luptele au loc mult mai des decât în oricare altă piesă a lui Shakespeare, astfel încât cresc şansele ca cineva să fie rănit. 

Circulă şi legende conform cărora în prima reprezentaţie actorul care l-a jucat pe Macbeth a murit la scurt timp. O alta spune că actriţa care a jucat-o pe doamna Macbeth a murit în timpul spectacolului, iar Shakespeare a fost nevoit să-i ia locul. Există mult mai multe legende, dar nimeni nu a reuşit să aducă dovezi pentru a demonstra că măcar una dintre ele este adevărată.

Cu toate acestea,  în 1849, peste 30 de persoane care asistau la o reprezentaţie a spectacolului "Macbeth" au fost ucise în urma violenţelor comise în timpul unei revolte populare. Totodată, se spune că Abraham Lincoln a citit această piesă de teatru cu o seară înainte de a fi asasinat, în 1865. Printre starurile care au suferit diverse accidente în timpul sau la scurt timp după reprezentaţii ale piesei "Macbeth" se află nume sonore, precum Orson Welles şi Charlton Heston.

   

Actorul şi regizorul Kenneth Branagh, în vârstă de 52 de ani, este cunoscut în special pentru realizarea unor adaptări după piesele lui William Shakespeare. A fost nominalizat de cinci ori la Oscar, pentru interpretare, regie, cel mai bun scenariu adaptat, dar şi pentru un scurtmetraj. În 2012, Kenneth Branagh a fost înnobilat de regina Elizabeth a II-a şi a primit titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite