Mai marii radioului mondial la Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În perioada 30 septembrie – 5 octombrie are loc la Bucureşti prima ediţie a Festivalului Internaţional de Radio - Grand Prix Nova.
În perioada 30 septembrie – 5 octombrie are loc la Bucureşti prima ediţie a Festivalului Internaţional de Radio - Grand Prix Nova.

În săptămâna 30 septembrie – 5 octombrie are loc la Bucureşti prima ediţie a Festivalului Internaţional de Radio- drama Grand Prix Nova-, organizat de Radio România sub egida Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune (URTI ) şi a Ministerului Culturii în cel de-al 85-lea an de existenţă al radioului românesc ce va fi sărbătorit în curând.

Festivitatea de deschidere a  fost precedată de un moment solemn prin care evenimentul a primit înaltul patronaj al Alteţei sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta, reprezentată de principele Radu care în alocuţiunea sa a evocat momentul semnării  de către regele Ferdinand a actului de naştere a Radioului în anul 1928 subliniind legăturile acestuia cu Casa Regală de-a lungul timpului. Accentuând asupra vocaţiei culturale a Radioului public, preşedintele director general Ovidiu Miculescu a apreciat evenimentul ca pe o nouă provocare, o oportunitate în vederea cooperării mondiale în domeniul audiovizualului. Un audiovizual care înseamnă nu numai informaţie ci şi creaţie şi, mai ales, conţinut, cum sublinia Dl Alain Masse , presedintele URTI, vorbind despre cei trei C obligatorii (conţinut, conţinut,conţinut).

Odată rigorile protocolului fiind îndeplinite cu brio de Serviciile Internaţionale ale Radioului public să lăsăm de- o parte haina festivă şi să ne-o punem pe cea de lucru ca să spunem că acest festival s-a născut mai întâi în Redacţia Teatru a radioului prin truda unor împătimiţi ai meseriei şi a redactorului sef , regizorul Attila Vizauer , dornici să intre în dialog cu restul lumii pe mâna talentului şi voinţei lor de afirmare.  Au muncit toată vara , dar şi în anii anteriori participând la alte festivaluri din alte ţări, lunând premii, învăţând de la alţii şi de la mersul lumii în care tinerii mai ales vor să-şi facă loc cât mai în pas cu timpul. Iar asta pentru radio înseamnă noile tehnologii, evoluţiile în arta sunetului şi a cuvântului rostit , contextualizare în raport cu celelalte arte, de la literatură la film. De aici ideea de a organiza un festival dedicat exclusiv „inovaţiei, un concurs pentru cele mai revoluţionare spectacole radiofonice care valorifică posibilităţile de expresie ale noilor mijloace tehnice  moderne care au determinat o schimbare în abordarea acestui gen artistic” - am citat din argumentul festivalului –concurs Grand Prix Nova. Şi care, nu în ultimul rând, adăugăm aici,  ţin cont de interesul de azi al noilor generaţii de spectatori  ce trăiesc în preajma calculatorului, a internetului, într-un spaţiu sonor muzical şi nu numai, complet diferit de acela în care s-au născut primele spectacole de teatru radiofonic.

Dintre cele circa 100 de producţii primite au fost selectionate 56 din 27 companii şi 22 de ţări care participă la concurs însoţite de realizatorii lor. Zilele sunt pline. Audiţii, discuţii, schimburi de idei şi proiecte între cei care vorbesc aceeaşi limbă: a artei sunetelor şi a noului pe care-l prizează pe toate căile. Sarcina juriului va fi se pare dificilă având în vedere calitatea creaţiilor, iar premiile pe care le va decide acesta vor purta girul unor personalităţi de înalt rang ale lumii artistice şi culturale din  audiovizual şi nu doar. Au fost aşa dar invitaţi în juriu Neals Heyerdahl, preşedintele Academiei norvegiene de  limbă şi literatură, fost director al departamentului Radio Drama  de la Radioteleviziunea din Oslo, Alison Hindell, director departamentul Teatru al BBC, Ljubo Pauzin, director  la Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic de la Hvar, Croaţia, Alexandru Darie, director Teatrul Bulandra (România) şi Ilinca Stihi , regizor, departamentul Teatru, Radio România, multipremiată pentru creaţiile ei în lume de la New York la Barcelona (chiar în aceste zile o producţie a regizoarei e finalistă într-un festival de la Hanoi).

Decernarea premiilor va avea loc la Palatul Elisabeta joi  seara, iar festivalul se va încheia vineri la Teatrul de comedie cu un spectacol regizat de Mihai Lungeanu, după piesa Ce ştia satul de Ion Valjan, primul text înregistrat la radio în 1929. La o distanţă de ani lumină de acele începuturi, revoluţionare şi ele pentru timpul radioului cu galene, noile formule sonore care impun astăzi în lume o nouă  artă a sunetelor primesc o dată în plus consacrarea şi prin acest festival internaţional de teatru radiofonic, Grand Prix Nova, care şi-a înscris în titlu inovaţia. Şi ca o dovadă că e aşa, o nouă creatie audio-video a redactiei Teatru a radioului public românesc e prezentată într-un Workshop în cadrul festivalului: Rebecca, file. Încurajaţi şi sprijiniţi de conducerea Radiolului (spre cinstea şefilor!) tinerii creatori nu se lasă, cum se vede, înotând mai departe pe valurile dificilei competiţii internaţionale de astăzi.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite