Medi Dinu, tinereţe fără bătrâneţe. Pictoriţa a fost sărbătorită la 107 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medi Dinu                                                                      FOTO: Loreta Popa
Medi Dinu                                                                      FOTO: Loreta Popa

Uneori oamenii surprind prin viaţa pe care o trăiesc. Nu o dată rămânem fără cuvinte în faţa unora care parcă sfidează timpul şi timpurile atingând o vârstă aproape imposibilă precum cea de 107 ani, aşa cum este şi cazul pictoriţei Medi Dinu, sărbătorită de curând la Centrul Cultural Casa Artelor din sectorul 3.

Text de Loreta Popa

Medi Dinu se numără printre mulţii artişti plastici ai României contemporane. Este ultima supravieţuitoare a unei generaţii strălucite de oameni de cultură, aflată la vârsta unei senectuţi înţelepte, împăcate cu sine, îndelung răbdătoare şi pline de înţelegere şi compasiune faţă de semeni. Medi Wechsler Dinu este nu doar un model artistic, dar şi un model de demnitate şi de umanitate.

Are în spate o genealogie fabuloasă, plină de adevărate personaje de roman, de la străbunici, bunici şi părinţi, până la cel ce i-a fost partener de viaţă: gazetarul Gheorghe Dinu sau poetul avangardist de mare talent Ştefan Roll. Artista s-a format şi a trăit într-o atmosferă de intensă emulaţie culturală. Pe lângă faptul de a fi fost contemporană marilor noştri artişti şi scriitori interbelici, a cunoscut mişcarea de avangardă şi pe exponenţii ei, fără a se fi lăsat însă vreodată ispitită de altceva decât spiritul clasic ce o defineşte şi ca om şi ca pictoriţă. A vrut să devină arhitect. Nu s-a putut, fiindcă n-avea abilităţi pentru matematică. Drept pentru care s-a înscris la belle arte, ca studentă a marilor profesori Jean Al. Steriadi, Strâmbulescu şi Francisc Reiner, urmând în paralel şi cursurile de matematici ale lui Dan Barbilian (poetul Ion Barbu).

A frecventat, de asemenea, cursurile lui Nae Ionescu, despre care mărturiseşte că era un om fermecător, un spirit viu şi cuceritor. Steriadi o considera cea mai talentată studentă a sa. Orgoliul n-a fost însă niciodată trăsătura forte a lui Medi Wechsler Dinu. A avut întotdeauna marea disponibilitate de a se încânta de izbânzile artistice ale altora, pe sine punându-se într-un con de umbră.

versnisaj expozitie

Dragostea pentru oameni se regăseşte în toate genurile şi tehnicile cultivate de-a lungul timpului de artistă. La vârsta primei tinereţi a făcut mult studiu de atelier, folosindu-se de model. Toate studiile ei se remarcă prin forţă a desenului şi ştiinţă a compoziţiei. Dar a lucrat şi portrete de prieteni, rude  sau oameni celebri ai vremii. De la crochiuri şi schiţe fugare, până la pânze în ulei, portretele şi autoportretele ei se remarcă printr-un fin simţ al observaţiei, dar şi prin deplina stăpânire a mijloacelor artistice.

La cei 107 ani ai ei, pe Medi Dinu nu o doare nimic, în afară de piciorul drept. Şi l-a rupt de curând, când medicii i-au promis că în trei zile va putea merge din nou la plimbare. „Două-trei zile au trecut deja. Habar nu aveau”, zâmbeşte artista, dojenindu-i în gând pe cei care au vrut să o păcălească, exact ca pe un copil.

Pe Medi Dinu nu o poţi păcăli. Ştie tot ce se întâmplă în ţară şi în lume. Citeşte ziare, reviste şi cărţi, orice îi pică în mână. Şi-a păstrat capacităţile intelectuale până la această vârstă pentru că tot timpul a interesat-o ce se întâmplă în jurul ei. A citit extrem de mult toată viaţa şi interesul acesta l-a păstrat până în ziua de astăzi.


Absolventă de Belle Arte, dar şi studentă şi la matematici şi la filosofie, a trăit printre avangardiştii care au uluit, între războaie, cultura română. Astăzi, este unica supravieţuitoare a acelei generaţii de intelectuali. Dragostea pentru cifre a învăţat-o de la Ion Barbu, iar pe cea pentru acuarelă de la Jean Steriadi. „Când l-am întrebat: «Ce părere aveţi, merită să vă ocupaţi atât timp cu ce pictez eu, când aveţi atâtea eleve?» Iar el s-a întors spre mine şi a zis: «Cum e asta? Eşti cea mai talentată dintre ale mele şi mă întrebi una ca asta?» Era să cad jos”, îşi aminteşte Medi Dinu. Primul desen l-a făcut pe la 3 - 4 ani,  a pictat păstrăvii din Lotru, pe malul căruia şi-a petrecut copilăria. „Toată ziua cu creionul pe pereţi, pe cărţi, pe cărţile bisericeşti ale mamei, evreică”, se amuză Medi Dinu. În anii ’82-’84, împreună cu o bună prietenă a ei - pictoriţa Marioara Constantin - a fost pe teren la Sulina şi de acolo datează ultimele ei lucrări în acuarelă.

Medi Dinu
 „Toate culorile îmi plac şi acum. Eu pictez ce văd. Dacă văd bine, atunci e bine. Dacă nu văd bine, nu zic că e rău! Bag şi aia în mapă”, mărturisea Medi Dinu.


Găsindu-i lucrările adunate în mape, curatorul Luiza Barcan le-a arătat apoi lumii, care a rămas uluită. Aşa se face că, la 107 ani, Medi Dinu expune din nou, în Sectorul 3 al Capitalei, unde a locuit şi a creat timp de câteva decenii.

vernisaj medi dinu

Expoziţia ”Vârstele Tinereţii” va rămâne deschisă pentru public, la Centrul Cultural Casa Artelor din Sectorul 3, până pe 18 martie şi poate fi vizitată gratuit. Între timp, Medi Dinu va aştepta, la fereastra camerei unde locuieşte acum, să vadă păsările în zbor. Îi place zborul păsărilor. A trăit mult pentru că nu a urât pe nimeni, spune Medi Dinu. Care e secretul fericirii? „Să te uiţi cu multă atenţie la ce a făcut Dumnezeu: natura, copacii, oamenii...”, a răspuns Medi Dinu. 
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite