Micro-Folie Sibiu, primul muzeu digital din România a fost inaugurat în cadrul Festivalului de Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea primului muzeu digital din România, în cadrul Sezonului România-Franţa de la Sibiu
Lansarea primului muzeu digital din România, în cadrul Sezonului România-Franţa de la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în ediţia cu numărul XXVI,  are nu mai puţin de 3300 de artişti, invitaţi în cele 75 de spaţii de joc din Sibiu.

Sâmbătă, a fost inaugurarea Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale, o nouă destinaţie a festivalului şi, în acelaşi timp, o amplă ofertă cultural-educativă. Este primul muzeu digital din România care dă acces la 500 de opere de patrimoniu universal ce se găsesc în marile muzee şi instituţii culturale din Franţa, completat cu FabLab şi un spaţiu de realitate virtuală unde se pot viziona filme realizate de canalul ARTE, experienţă facilitată de dARe by Samsung. La Casa Artelor din Piaţa Mică, de anul acesta, Micro-Folie devine un punct de referinţă permanent pe harta culturală a Sibiului.

De asemenea, în cadrul conferinţei de presă dedicată prezenţei Sezonului România-Franţa la FITS, moderată de profesorul şi criticul de teatru Octavian Saiu, invitaţii E.S. Michèle Ramis, ambasadorul Franţei în România, Constantin Chiriac, preşedintele FITS, Andrei Ţărnea, comisarul general al Sezonului România-Franţa 2019 în România, Irina Petrescu, sirectorul Institutului Francez Bucureşti şi François Bloch, directorul General BRD Groupe Société Générale, au vorbit despre prezenţa franceză din festival, despre Franţa contemporană şi despre provocarea de a uita clişeele.

conferinta de presa Sezon Romania Franta


Micro-Folie Sibiu este un loc de intersecţie între era digitală şi ludic. Într-un spaţiu prietenos, copiii de toate vârstele sunt invitaţi să descopere într-o manieră interactivă atât mari opere de artă ale lumii, cât şi avatarele realităţii virtuale. „Micro-Folie Sibiu este un concept inovator, un spaţiu deosebit ce aparţine tuturor vizitatorilor. În acelaşi timp, este şi un instrument ce întruchipează dialogul intercultural. Acest muzeu digital este o uşă deschisă către patrimoniul cultural, o comoară care aşteaptă să fie descoperită,” a declarat E.S. Michèle Ramis.



Micro-Folie (care a fost, până în prezent, implementat în aproape 200 de oraşe din întreaga lume) este conceput de Ministerul Culturii din Franţa şi coordonat de La Villette. Acesta propune publicului trei structuri complementare, fiecare cu propriul său specific: Muzeul digital, Realitatea virtuală şi Fab Lab. „Cultura este un drept dar şi o valoare la care toată lumea trebuie să aibă acces”, a precizat Andrei Ţărnea. „Micro-Folie face un pas mai departe în acest exerciţiu de democratizare a culturii. Ne dorim ca în viitor să vedem cât mai multe Micro-Folii instalate în România, iar Sibiul va avea mereu privilegiul de a fi oraşul cu prima Micro-Folie din Europa, în afară de Franţa.”

Dimensiunea educativă şi de divertisment îşi dau întâlnire pentru prima dată în România, la Sibiu şi aduc viitorul în prezent. Proiectul Micro-Folie va deveni un spaţiu permanent de interacţiune culturală, la Casa Artelor - Muzeul ASTRA din Sibiu (Piaţa Mică nr. 21). „Micro-Folie este cu siguranţă un proiect care va schimba vieţile copiilor, tinerilor, un proiect strategic ce va rămâne pentru totdeauna în România şi astăzi avem şansa să-l inaugurăm oficial. Aici nu ne aflăm la o simplă sărbătoare, ci marcăm un proiect istoric care va reprezenta o muncă asumată şi continuă” a adăugat Constantin Chiriac.

Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale, proiect organizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Muzeul ASTRA – Casa Artelor, La Villette (Paris) şi Ministerul Culturii din Franţa, în cadrul Sezonului România-Franţa.


A doua zi din festival a dăruit comunităţii spectacole de stradă de neuitat. Stilul unic al companiei Chameleon şi-a făcut simţită prezenţa printr-un amalgam bogat de tehnici de dans, un show pus în scenă de cinci dansatori de excepţie. Spre seară, cei care au mers în Piaţa Mare au putut vedea din nou cum arată o răpire cosmică urbană, graţie spectacolului „Singuri în Univers” al companiei franceze Aérosculpture. Trupa pariziană Juniore a încheiat seara cu un concert care a captivat spectatorii prezenţi în număr mare la sărbătoarea artelor spectacolului.

Iubitorii de teatru sunt invitaţi şi azi să ia parte la evenimentele programate – lansări de carte şi noi numere din Jurnalul Artelor Spectacolului şi Jurnalul Român de Management Cultural, vernisajul, de la ora 15.30, al expoziţiei „Cuvinte întrupate. Imagine şi formă în universul teatral al lui Matei Vişniec”, şi, de la ora 17, primul dintre spectacolele-lectură ale acestei ediţii FITS: Teatru fără animale (Opt piese jucăuşe) de Jean-Michel Ribes.  

Spectacolul de teatru „In a forest dark and deep” (ArtEst Foundation & unteatru), de Neil LaBute, în regia Iarinei Demian, cu Tudor Chirilă şi Mihaela Sârbu, va putea fi văzut de la ora 16:00, la Redal Expo, iar de la aceeaşi oră, compania Hungry Sharks invită publicul la Colegiul Naţional „Octavian Goga” la un spectacol de dans ce conţine motive reinterpretate din scurtmetrajul (premiat cu Oscar) „Tango” de Zbigniew Rybczynski.

Adam Naas va urca duminică seara, de la ora 21:45, pe scena din Piaţa Mare, iar muzica lui va face atmosferă, în timp ce versurile sale vor completa scena cu note de electro şi indie.


 

Andrei Tarnea
O fanfara pe biciclete Sibiu
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite