Momente din viaţa unui cuplu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe micuţa scenă de la Teatrul Luni de la Green Hours nu se află decât o masă şi două scaune aşezate unul lângă altul. Pe masă, două banale pahare cu apă şi câteva file. Cam aceasta este scenografia montării . O semnează Adeline Andreea Bădescu

Odată ultimele comenzi preluate şi livrate, reprezentaţia  ar trebui să înceapă.

Spectacolul se cheamă, în limba engleză Lungs  este produs de Vanner Collective în colaborare cu sus-menţionatul teatru. Are drept suport dramaturgic o piesă scrisă de dramaturgul american Duncan Macmillan, piesă a cărei premieră absolută a avut loc în stagiunea 2011-2012, din câte se pare într-un teatru din Washington. Piesa se joacă de ceva vreme şi la noi. La Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, în traducerea şi regia lui Adrian Roman şi la Teatrul Ariel din Târgu Mureş unde regizorul Radu-Alexandru Nica a preferat traducerea semnată de Mircea Sorin Rusu.

Intră în scenă doi tineri actori îmbrăcaţi civil. Actori cei de la care aşteptăm să interpreteze Lungs. Poate că ne aşteptăm deja ca interpreţii să aibă trăiri intense, să strige, să tropăie, să se dea cu capul de pereţi, să mimeze disperări maximizate.

dusman

Pentru moment, nimic din toate acestea. După ce s-au aşezat frumuşel pe cele două scaune, Denisa Nicolae şi Liviu Romanescu au luat în mână foile de hârtie şi au început să le citească. Ne-au anunţat ce vor citi- Lungs de Duncan Macmillan în propria lor traducere. Lectura este una albă, oarecare, lipsită de orice fel de implicare. E vorba, pentru moment, despre ceea ce se cheamă în teatru prima lectură, lectura la masă în care viitorii interpreţi se familiarizează cu textul, cu personajele, cu ceea ce se întâmplă.

dusman1

Reuşim să înţelegem că e vorba despre povestea a doi tineri cu preocupări ecologiste, revoltaţi de felul în care contemporanii lor înţeleg să se comporte faţă de mediul înconjurător. Cei doi tineri ecologişti se iubesc şi au planuri pentru viitor. Ceva mai ambiţioase ea- tocmai e înscrisă la un doctorat pe care trebuie obligatoriu trebuie să îl termine - el e un pic mai dezorientat şi mai cu capul în nori - cântă într-o formaţie şi aşteaptă ora consacrării. Cum spuneam, cei doi se iubesc, dar nu au nici cel mai mic gând de căsătorie. Nu sunt pregătiţi deocamdată pentru asta. Nici nu prea cred în instituţia căsătoriei. Pe neaşteptate, unul dintre ei lansează ideea că ar putea avea împreună un copil.

Lectura continuă câteva minute cam la fel. Grăbit şi un pic cam monoton. Mostră de teatru minimalist dus la extrem. Denisa are oarecare ezitări, dă ceva mai multe bâlbe decât Liviu. Încet-încet, pe măsură ce povestea pe care o citesc cei doi dobândeşte semnificative plusuri de dramatism, indiferentismul, neimplicarea specifice primelor lecturi se estompează. Îşi fac loc nuanţele, actorii de pe scenă nu mai sunt doar simpli cititori, încep să intre în roluri. Abandonează foile de hârtie, pun în cui tonul neutru şi joacă foarte bine hopurile, tragediile, despărţirile, regăsirile din viaţa unui cuplu. Care în fine are un copil, care trece prin bunele şi relele vieţii. Până când, cum sună titlul unui film celebru, moartea îi va despărţi. Chiar şi mai departe.

Lungs este regizat de Nicolae Constantin Tânase. Un tânăr, un foarte tânăr regizor de film şi care îşi încearcă acum mâna în teatru. Nicolae Constantin Tănase a riscat enorm, la fel cum au riscat şi cei doi tineri actori când au jucat minute în şir rece, monoton, fără implicare. Când erau pe punctul să ne scape din mână, să ne piardă pe noi, spectatorii, a intervenit schimbarea.

dusman2

Procesul recâştigării nu a fost deloc simplu, cu atât mai mult cu cât Nicolae Constantin Tănase nu a recurs la trucuri de nici un fel. Nu tu sound design, nici light design, nici măcar o simplă ilustraţie muzicală cu fragmente de şlagăre cândva la modă. A lăsat totul în seama puterii de concentrare şi de seducţie a celor doi actori. Care au recuperat totul. Şi care, la final, sunt aplaudaţi minute în şir. Sunt aplaudaţi cinstit. Tot fără suportul unor muzici stimulative.

Bravo, Denisa, bravo, Liviu!

Vanner Collective în colaborarea cu Teatrul Luni  de la Green Hours- LUNGS de Duncan Macmillan- Regia- Nicolae Constantin Tănase-  interpretează-  Denisa Nicolae şi Liviu Romanescu- Data reprezentaţiei- 27 octombrie 2016.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite