Teatru

articolul anterior articolul urmator

„...numai de bine”

6
5 Aug 2016 11:56:42
Dinu Săraru

Există o morală a recunoaşterii faptelor bune şi a meritelor din orice biografie şi – îmi permit eu să adaug – cu atât mai mult şi mai semnificativ în cazul unor personalităţi care s-au şi înscris în istoria unei spiritualităţi, a unei culturi, îmbogăţind un patrimoniu şi, astfel, o anume identitate naţională.

Nu vreau să insist asupra subiectului care priveşte normalitatea sentimentelor şi datoriilor morale într-o societate şi în orice timp al acestei societăţi; însemnarea de faţă mi-a fost însă dictată de unele „comentarii” prilejuite de tableta dedicată, vinerea trecută, unei personalităţi complexe, determinată neapărat şi de veacul întreg al vieţii trăite în prim planul scenei sociale şi culturale, în lumina orbitoare, adesea, a celor mai puternice reflectoare, lumină care a făcut ca şi scăderile să-i fie subliniate cu o rară acuitate. Dar şi în acest caz, cu atât mai revelatoriu, morala recunoaşterii meritelor ne obligă să fim cinstiţi, şi fără să închidem ochii în faţa scăderilor omeneşti de care nu au fost feriţi nici sfinţii credinţei noastre creştine, să adăugăm meritele, dacă ele au prevalat, la amintitul patrimoniu al identităţii spirituale.

La 91 de ani, de curând, marea artistă Carmen Stănescu, din generaţia, se poate spune, a lui Radu Beligan, împreună cu care a şi jucat în ultimul, strălucit spectacol, „Egoistul”, pe prima scenă a ţării, observa cu atâta trist adevăr:

„Ne urâm unii pe alţii, aşa cum niciodată nu s-a întâmplat. Un popor este civilizat când îşi respectă bătrânii”.

Din păcate încă nu ştim să ne bucurăm de fiecare grăunte de har şi de fiecare clipă de înălţare spirituală învestite cu aceea carată de aur care se poate adăuga bogăţiei noastre de învăţătură, de înţelepciune, de plin sufletesc.

Mii de spectatori, zeci de mii, sute de mii l-au însoţit pe Radu Beligan în reprezentaţiile teatrale şi în filmele în care a jucat peste trei sferturi de veac şi au aplaudat frenetic.

Nu putem uita acest fapt de artă şi rezonanţa excepţională a acestui fapt de artă.

Ce să facă aceste sute de mii de spectatori care l-au aplaudat fericiţi în picioare după ce s-au bătut pentru un bilet la reprezentaţiile lui?

Există însă, iată, din păcate, şi această mentalitate, a minimalizării şi denigrării cu orice preţ a oricărei valori, mentalitate a sărăciei de bucurie atunci când meritele prevalează în faţa scăderilor.

Societatea noastră de azi este minată moral şi de această mentalitate păguboasă care ne ţine departe şi străini de solidaritatea nobilă presupusă de identitatea naţională şi de spirit, acea solidaritate ce numai ea ne poate îndreptăţi să fim demni de recunoaştere şi de respect în concertul naţiunilor lumii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Radu Mircea
5.08.2016, 13:30:57

# Dinu Sararu Nu mai plingeti pe mormint strain , ca faceti ulcior la ochi domnu' Sararu . Eu v-am cerut sa faceti o departajare intre actorul Beligan si omul Beligan . Daca citeati mai cu atentie comentariul meu ( bine ca totusi cititi comentariile ) constatati ca dintru inceput imi scot palaria in fata actorului Beligan , lucru pe care nu-l pot face pentru omul Beligan al carui oportunism legendar aproape ca-i egaleaza cariera . Este bine ca macar in ceasul morti sa limpezim apele si sa nu trecem cu vedera lipsurile mortului numai pentru ca nu-i bine sa-l vorbim de rau . Fiti fericit , atit Beligan cit si dvs. nu veti auzi comentariile postmortem , atit necrologurile lesinate cit si criticile indreptatite . Chiar domnu' Sararu , V-ati imaginat vreodata ce vor scrie in necrologurile dvs, ???

-1 (5 voturi)
eu doar constat
6.08.2016, 15:38:00

Ma intreb daca numele Dvs., Radu Mircea, va ramane in istoria culturii romanesti, sau chiar si numai a cititorilor "Adevarul"-ui, pentru ca V-ati expus atat de vehement parerea despre o personalitate a Romaniei. E dreptul Dvs. sa nu Va placa cineva, asa cum e dreptul Dvs. sa Va placa o persoana, fata de care ceilalti sa simta numai dispret si dezgust. Intre Dvs. si Radu Beligan si chiar numai Dinu Sararu, care a fost un adevarat om al culturii socialiste multilateral dezvoltate, sunt convins ca despre Radu Beligan si Dinu Sararu se va mai vorbi.

-2 (2 voturi)
Radu Mircea
6.08.2016, 22:13:40

# eu doar constat Sa stii ca in viata mai sunt si alte scopuri in afara griji despre ce va spune posteritatea . Si daca pretul pentru un renume postum este pupatul si linsul miinii ( si nu numai ) celui sau celor care iti indulcesc viata , mai bine lipsa . E adevarat ca pentru a te putea lipsi de '' dulcele vietii '' de oportunist si pupin****** , ar trebui sa ai onoare si o coloana vertebrala mai putin cauciucata , lucru care nu se poate spune despre idolii tai Coonstatatorule .

+3 (3 voturi)
D Demostene
9.08.2016, 21:20:55

Radu Mircea, Depinde si cum critici.In cazul tau se vede clar ca vrei sa 'lovesti'.Nu te intereseaza conjunctura in care a gresit ci numai faptul ca a gresit si esti foarte fericiti cand constati asta.

0 (2 voturi)
Radu Mircea
10.08.2016, 18:20:02

# D Demostene Stai putin Demostene , adica sunt greseli scuzabile si greseli inpardonabile ??? Sa-ti torni colegii la securitate pe bani si avantaje in ce categorie se inscrie ??? Si totusi au fost unii care n-au pus botul la borcanul de miere si au murit prin puscariile comuniste si nici macar n-au avut parte de o inmormintare . Nicidecum de o inmormintare nationala cu televiziuni , garda de onoare si focuri de arma . Ba , s-ar putea sa gresesc , unii din dizidenti au avut parte si de focuri de arma . In piept .

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările