Victor Rebengiuc şi Oana Pellea îşi exprimă respectul faţă de Maia Morgenstern. Breasla o susţine pe actriţa director, în faţa atacurilor de dinaintea concursului pentru şefia TES

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Atacul ce se desfăşoară impotriva Maiei Morgenstern nu face cinste nimănui", scrie actriţa Oana Pellea pe pagina sa de Facebook, ca urmare a acuzaţiilor publicate împotriva Maiei Morgenstern, cu trei zile înainte de concursul de management pentru directoratul Teatrului Evreiesc de Stat(TES). De asemenea, Victor Rebengiuc scrie: "Respect, Maia Morgenstern".

"Maia Morgenstern este o valoare de necontestat. Iar despre ce a făcut ca director interimar, ar fi doar de aminitit: renovarea Teatrului Evreiesc, numărul mare de spectacole jucate de trupa acestui teatru, numărul mare de spectatori şi succesul acestui teatrum turneele efectuate sau cum trupa teatrului si Maia au jucat în ploaie si frig cand nu aveau scenă. Maia Morgenstern are tot respectul meu", apreciază actriţa Oana Pellea.

De asemenea, Victor Rebengiuc, scrie, în urma scandalului: "Respect, Maia Morgenstern".

"Actriţa Monia Pricopi lansează un atac ignobil la adresa doamnei Maia Morgenstern. Este evident că urmăreşte macularea imaginii fostei directoare cu trei zile înainte de concursul pentru ocuparea postului de director al TES, la care s-au înscris domnul Erwin Simsensohn şi doamna Maia Morgenstern", declară regizorul Victor Ioan Frunză, pe pagina sa de Facebook.

"Teatrul Evreiesc de Stat este o instituţie fundamentală pentru comunitatea evreiască din România, dar este importantă, în egală măsură, şi pentru cultura românească. Astfel de mijloace nu ajută în câştigarea postului", subliniază regizorul Victor Ioan Frunză.

La rândul său, dramaturgul Mona Radu a postat: "Vă iubesc, doamna Maia Morgenstern".

Actriţa Monia Pricopi o acuză pe Maia Morgenstern (55 de ani)  de transformarea Teatrului Evreiesc de Stat într-un mediu ostil, de faptul că şi-a angajat copiii în teatru sau că actorii au jucat, recent, în spectacole îndoielnice, în RATB.

Maia Morgenstern: „Mandatul meu de interimar s-a terminat pe 4 octombrie"

image

Contactată de "Adevărul", actriţa Maia Morgenstern a răspuns că toate acuzaţiile ce i se aduc sunt "o încercare de intimidare şi de mânjire a imaginii sale", înainte de concursul de management pentru directoratul Teatrului  Evreiesc de Stat care va avea loc pe 7 noiembrie 2017.

Repet, toate acuzaţiile care mi se aduc sunt o încercare de mânjire a imaginii. Se ştie ceea ce am făcut pentru Teatrul Evreiesc din 2012, ce am construit aici, ce spectacole s-au pus în scenă, ce premii s-au luat, ce turnee internaţionale am avut, ce festivaluri am făcut, ce premiere importante şi ce spectacole de succes s-au jucat la TES. Vor să mă determine să nu mai particip la concurs, a declarat actriţa Maia Morgenstern, pentru "Adevărul".

În acest sens, al enumerării reuşitelor din mandatul Maiei Morgenstern, Silvia Achitei Andreescu apreciază că fără "Maia Morgenstern Teatrul Evreiesc de Stat ar fi acum în anul de graţie 2017, cel mai probabil, o clădire învechită, degradată, cu acoperişul zburat şi improprie activităţii artistice". "Domnia sa şi-a asumat rolul de manager într-o perioadă extrem de grea şi a dat o nouă viaţă acestui loc. Maia Morgenstern a făcut posibil, prin eforturi şi sacrificii personale importante, ca acest lăcaş cultural să nu intre în paragină, ca trupa de actori să joace, să nu rămînă fără pîine între 2014 - 2016..., căci TES era (de facto) un teatru fără sediu din iarna 2014. Faptul că TES a devenit un teatru dinamic, înfloritor, cu un marketing profesionist şi modern... toate acestea au stat în calităţile şi munca enormă a managerului Maia Morgenstern.

Acum, cert este că TES a avut un beneficiu enorm în urma asumării unui atare rol de către dumneaei. Şi nu avea nici o obligaţie să îşi tulbure liniştea şi sănătatea acceptând un asemenea mandat. Totuşi, l-a acceptat pentru că i-a păsat şi îi pasă, mai ales de oamenii din teatrul acesta. Numai cine este de rea-credinţă poate nega succesul şi buna-credinţă a managerului TES Maia Morgenstern.

Şi tot numai cineva meschin, mistuit de ranchiună şi micime proprie poate rosti faptul că o mare, uriaşă valoare a acestei ţări, a acestei lumi "profită" de pe urma unui post de funcţionar la un teatru, un loc pe care l-a înflorit, l-a ridicat în elita teatrelor naţionale sub mandatul său managerial. Mandat greu de exercitatmdar asta ştie numai cine a dus în spate destinele oamenilor din colectivul TES, iar nu oameni goi, dornici a ţese doar intrigi, iar nu construcţii trainice. Eu sper ca doamna Maia Morgenstern să nu renunţe la a candida şi la a continua să asigure managementul TES, ar fi o mare pierdere pentru această instituţie de cultură şi pentru publicul spectator, pe care l-a fidelizat prin organizarea ireproşabilă a unei activităţi artistice diverse, de înaltă ţinută şi pe care ne-o dorim continuată. Iar acest lucru se poate face la acest nivel - al excelenţei - doar de către domnia sa", spune Silvia Achiţei Andreescu, într-o postare pe Facebook.

Maia Morgenstern ezită de mai multă vreme să ia o decizie, dacă să mai candideze sau nu pentru directoratul la Teatrul Evreiesc de stat.

La începutul lunii mai, "Adevărul" a publicat un articol în care anunţa că Maia Morgenstern „s-a retras în timpul procedurii” concursului de management pentru directoratul teatrului, ceea ce însemna că a renunţat la a continua activitatea de manager al teatrului. Actriţa nu dorea să rămână nici interimar în această funcţie, până la organizarea unui nou concurs.   Maia Morgenstern obţinuse note mari la proiectul de management şi la evaluare, totuşi în cadrul ultimei sesiuni ar fi precizat în faţa comisiei că renunţă la funcţie din motive personale.

Ulterior, a revenit asupra deciziei până pe 4 octombrie, când i s-a terminat mandatul de interimar.

Maia Morgenstern ocupă funcţia de manager al Teatrului Evreiesc de Stat din anul 2012, când a fost într-o poziţie de interimar, ulterior fiind numită în funcţie, în urma unui concurs. Pe parcursul mandatului său teatrul a intrat într-un proces complet de renovare, după ce acoperişul clădirii a fost parţial distrus în urma unei furtuni. De asemenea, repertoriul a avut parte de mai multe premiere importante şi de multe spectacole de succes.

Emilia Maia Ninel Morgenstern s-a născut pe 1 mai 1962, la Bucureşti. A urmat Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985. Printre rolurile sale de referinţă: Doamna T, în teatru şi film, Marguerite în „Dama cu camelii“, Lola Blau, în „Astă-seară, Lola Blau“, Lola Lola în „Îngerul albastru“. A jucat mari roluri de tragiciană: Medeea (în „O trilogie antică“, montată de Andrei Şerban, la Naţional, în 1990), Clitemnestra (în „Orestia“ lui Silviu Purcărete de la Craiova) sau „Electra“, la Atena.

A interpretat-o pe mama lui Iisus în filmul lui Mel Gibson şi pe Arkadina în spectacolul „Pescăruşul“, al lui Andrei Şerban, iar în curând va putea fi văzută în filmul „What about love”, alături de Sharon Stone şi Andy Garcia.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite