PREMIERĂ Opt spectacole din FNT, transmise în exclusivitate pe Adevărul.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din spectacolul „Muzicanţii din Bremen”, care deschide seria transmisiunilor live
Scenă din spectacolul „Muzicanţii din Bremen”, care deschide seria transmisiunilor live

În premieră absolută în România, adevarul.ro transmite teatru online, care se va putea vedea acum şi pe plasma amplasată în Pasajul Universităţii. Veţi putea urmări live în următoarele zece zile, opt spectacole din cadrul Festivalului Naţional de Teatru, transmise din sala de spectacol.

Unele dintre cele mai valoroase spectacole de teatru produse în ultimii ani pe scenele din România vor putea fi urmărite acum în direct site-ul Adevărul. „Sânziana şi Pepelea”, în regia lui Alexandru Dabija, „Revizorul”, în regia lui Horaţiu Mălăele, „Candid”, în regia lui Cristian Pepino sau premianţii Galei HOP din acest an sunt doar câteva dintre montările pe care le veţi descoperi în următoarea perioadă în direct pe adevarul.ro.

Programul transmisiunilor live:


26 octombrie, ora 12.00 – „Muzicanţii din Bremen”, regia: Attila Vizauer, Teatrul Ţăndărică Bucureşti
Spectacolul „Muzicanţii din Bremen” este o dramatizare după Fraţii Grimm, de Ema Stere, cu o muzică originală compusă de Ioan Gyuri Pascu.

Celebra poveste a celor patru animăluţe, scrisă de Fraţii Grimm, a cunoscut de-a lungul timpului diverse ecranizări, s-au creat filme de desene animate şi musicaluri. Versiounea de la Tăndărică păstrează povestea clasică, adăugând o notă de originalitate în primul rând prin muzica pe care Ioan Gyuri Pascu a creat-o special.
Din distribuţia spectacolului fac parte: Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Andreea Ionescu, Marin Fagu, Daniela Ruxandra Mihai, George Simian, Adrian Alexandru Neculcea. Coregrafia spectacolului este semnată de Vava Ştefănescu.


27 octombrie, ora 18.00 – „Şase din 49” de György Spiró, regia: Alexandru Maftei, Teatrul de Artă Bucureşti

 
Un spectacol în două personaje, cu Dana Voicu şi Liviu Cheloiu în cele două roluri, „6 din 49” este o producţie tipică teatrelor independente. Un text bine scris, cu replici vii şi pline de umor, „6 din 49” propune o poveste pe cât de spumoasă, pe atât de incredibilă. Un bărbat câştigă la loto 10 milioane de euro. Vine acasă, în casa lor săracă, de familie de condiţie submedie, şi-i spune soţiei că au scăpat de sărăcie. Ce se întâmplă în următoarea oră de spectacol este, până la un punct, uşor de bănuit. Emoţii, vise, planuri, puţin sex, câteva certuri, discuţii, discuţii şi iar discuţii, toate scoţând la iveală micile şi marile drame din familie, o familie mai mult decât banală, cu doi copii adolescenţi, cu o existenţă modestă, cu datorii, frustrări şi multe vise spulberate. Dar finalul aduce o răsturnare spectaculoasă de situaţie...

dana voicu


28 octombrie, ora 20.30 – „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, regia: Tudor Lucanu, Teatrul Naţional Cluj-Napoca (transmisiune live de la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin”)


Un one-woman show cu Anca Hanu, monodrama Alinei Nelega prezintă episoade din viaţa Amaliei, care a traversat întreaga perioadă ceauşistă, de la începuturi şi până la final, ajungând apoi în epoca nouă a libertăţii – totul într-o confuzie absolută, încercând să înţeleagă şi să se înţeleagă, de la prima scenă în care se descoperă pionieră şi până la ultimă, când în faţă i se deschide uşa către eternitate.

amalia respira adanc


29 octombrie, ora 17.00 – „Candid”, după Voltaire, scenariu, regia artistică, păpuşi şi animaţie digitală: Cristian Pepino, Teatrul Ţăndărică Bucureşti


„Candid”, spectacolul lui Cristian Pepino, se joacă de câţiva ani buni, fiind premiat la diverse manifestări interne şi internaţionale, dar a rămas la fel de viu ca la premieră. Povestea începe aşa... „Era odată în Westfalia, în castelul domnului baron de Thunder-ten-tronckh, un băiat căruia natura îi dăduse apucăturile cele mai blânde. Îi citeai sufletul pe faţă. Judeca lucrurile destul de bine, deşi avea o minte foarte simplă: cred că din cauza asta îl chema Candid.” Alungat din acest „paradis pământesc” după o inocentă aventură cu tânăra Cunigunda, fiica doamnei baroane, Candid va porni la drum, va fi înrolat cu forţa, va dezerta, paşii îl vor purta apoi spre Olanda, Portugalia şi, mai departe, până în America de Sud, pentru a se întoarce, la sfârşit, tot în bătrâna Europă… Cuningunda va reveni pe traseul lui, ca şi multe din personajele care îl însoţesc temporar: preceptorul Pangloss, Marele Inchizitor, bancherul evreu, guvernatorul spaniol sau bătrâna matroană.
Din distribuţie fac parte Mihai Dumitrescu, Liliana Gavrilescu, Georgiana Dinescu, Petronela Purima/Roxana Vişan şi Marin Fagu.

candid


30 octombrie, ora 20.30, „În Trafic”, un spectacol de Alina Nelega, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” (transmisiune live de la Teatrul Odeon, sala Studio)


Spectacolul se bazează pe o piesă premiată de juriul UNITER drept cea mai bună piesă a anului 2013 şi care a fost pusă în scenă în premieră la Târgu-Mureş. Şapte personaje diferite sunt blocate în trafic în urma unui accident. Fiecare dintre ele se află într-un moment de criză al vieţii sale... Ce fel de decizii vor lua?! Încotro se vor îndrepta? Ce vor descoperi despre ei înşişi? Protagoniştii vă oferă posibilitatea de a pătrunde în diferite stadii de înţelegere ale vieţii, de a observa pe viu felul cum diferite personaje se raportează la acelaşi eveniment. Elena Purea le va interpreta pe cale 6 femei plus... „o căţea”.
Dansatori: Andrei Chiran, Claudiu Banciu, Mihai Bloj, Simon Kalman Attila; Scenografie: Tiberiu Toitan şi Oana Micu; Coregrafie: Claudiu Ştian; Light design: Csaba Körössy

image


31 octombrie, ora 18.00 – „Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, Teatrul Naţional Cluj-Napoca (transmisiune live de la Teatrul Odeon, Sala Majestic)


Un spectacol creat pornind de la textul lui Vasile Alecsandri şi filtrat prin muzica originală a Adei Milea, „Sânziana şi Pepelea” este una dintre cele mai îndrăgite şi mai premiate montări ale lui Alexandru Dabija care declara despre el: „Textul este un muzical, o «feerie naţională» muzicală”. O călătorie plină de umor în povestea lui Alexandri, adusă într-o realitate contemporană, care îl pune într-o nouă lumină şi-i conferă sensuri noi şi o nouă existenţă. O întâlnire cu totul inedită cu Sânziana, Pepelea, zmeul şi multe alte personaje de basm...
Din distribuţie fac parte Anca Hanu, Miriam Cuibus, Angelica Nicoară, Irina Wintze, Romina Merei, Adriana Băilescu, Patricia Brad, Matei Rotaru, Ionuţ Caras, Radu Lărgeanu, Cristian Grosu, Adrian Cucu, Cătălin Herlo.

image


1 noiembrie, ora 20.00 – „HOP (şi noi) în FNT – premianţii Galei Tânărului Actor HOP, ediţia 2014 ... în acţiune”, Teatrul Excelsior


Spectacolul se bazează pe exerciţiile şi improvizaţiile dezvoltate de participanţii la ediţia din acest an a Galei HOP, coordonaţi de Andrea Gavriliu, într-un proiect coordonat de Radu Afrim.
Din distribuţie fac parte Ada Lupu, Ana-Maria Bercu, Andrei Ciopec, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu, Ştefan Huluba, Constantin Apostol, Cătălin Asanache, Andrea Bokor, Andrei Brădean, Răzvan Corneci, Flavia Giurgiu, Dana Marineci, Marian Olteanu, Anca Pascu şi Iulia Verdeş.

hop


2 noiembrie, ora 19.00 – „Revizorul” de N.V. Gogol, regia: Horaţiu Mălăele Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan


Horaţiu Mălăele pune în scenă celebrul text al lui Gogol, în care într-o provincie geografică şi spirituală, un călător venit  din „capitală” împreună cu servitorul său este luat drept un revizor aşteptat să vină în inspecţie. Se dezlănţuie astfel un întreg mecanism al linguşirii şi al corupţiei, care dezvăluie ca într-un tăvălug caracterele tuturor celor implicaţi în acţiune. Regia propune o viziune originală asupra acestui text, în rolul Primarului fiind distruibuit George Mihăiţă.
Din distribuţie fac parte Ştefan Bănică/ Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Virginia Mirea, Delia Seceleanu, Valentin Teodosiu, Ion Chelaru/Vladimir Găitan, Gheorge Dănilă, Şerban Georgevici, Eugen Racoţi, Nicolae Urs, Dragoş Huluba / Bogdan Cotleţ, Florin Dobrovici, Ana Maria Lazăr, Bogdan Ghiţulescu / Alexandru Conovaru.
 

revizorul
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite