Teatru

articolul anterior articolul urmator

PREMIERĂ Robert Wilson, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru americani, montează „Rinocerii“ lui Ionesco la Craiova

0
25 Jun 2014 16:19:57
Autor: Redacţia Adevărul
Robert Wilson, născut pe 4 octormbrie 1941, este unul dintre cei mai avangardişti regizori americani
Robert Wilson, născut pe 4 octormbrie 1941, este unul dintre cei mai avangardişti regizori americani

Regizorul Robert Wilson, care montează pentru prima oară în România, va monta spectacolul “Rinocerii”, de Eugène Ionesco. Premiera va avea loc la Teatrul Naţional Craiova pe 2 iulie. Pe 3, respectiv 4 iulie vor avea loc încă două reprezentaţii, iar spectacolul va fi reluat în luna octombrie. Biletele pentru spectacole se găsesc la agenţia teatrului şi în reţeaua Eventim.

Rinocerii” în viziunea lui Robert Wilson înseamnă o lume ţesută pe scenă de o minte profundă şi pătimaşă, într-o nouă viziune, autentică şi provocatoare. Cu nesfârşite culori, cuvinte, sunete şi sensuri. Un spectacol prin care Teatrul Naţional “Мarin Sorescu” va scrie o nouă pagină de istorie. Sunt programate cinci avanpremiere, pe 27, 28, 29, 30 iunie şi 1 iulie. Premiera se joacă în data de 2 iulie, iar următoarele două reprezentaţii pot fi văzute pe 3 şi 4 iulie

„Când mi s-a propus să montez această piesă, „Rinocerii", m-am gândit că poate a venit timpul să creez un spectacol în România”, a spus regizorul Robert Wilson.

O montare spectaculoasă, ca de altfel toate spectacolele semnate de Robert Wilson, într-o interpretare cu desăvârşită forţă artistică, a trupei Naţionalului craiovean.

“Fără îndoială, va marca o dată în istoria nu numai a teatrului craiovean, ci în istoria teatrului românesc, pentru că e pentru prima dată când un creator de forţa, originalitatea şi valoarea lui Robert Wilson lucrează în această zonă a Europei, în România, în Oltenia, în municipiul Craiova, la Teatrul Naţional Мarin Sorescu”, a precizat Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu" din Craiova.

În cadrul unei ceremonii care va avea loc joi, 26 iunie, de la ora 11, regizorului şi artistului vizual american Robert Wilson i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova. Evenimentul va avea loc în prezenţa Senatului Universităţii şi a rectorului  Dan Cladiu Dănişor, în aula Facultăţii de Drept

Robert Wilson, care montează pentru prima oară în România, alături de o echipă de colaboratori, va asigura regia şi light-designul spectacolului “Rinocerii”, de Eugène Ionesco. Premiera va avea loc la Teatrul Naţional Craiova pe 2 iulie. Celebrul regizor american a declarat la conferinţa de presă susţinută săptămâna trecută că lucrul cu actorii craioveni a însemnat o remarcabilă experienţă şi a apreciat excelenţa actorilor TNC.

Wilson a mai fost în câteva rânduri oaspete al României, iar la Craiova i s-au jucat două spectacole, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare: „Femeia mării”, de H. Ibsen, 2008 şi „Sonetele lui Shakespeare”, prezentat de „Berliner Ensemble”, Berlin, 2012.

The New York Times l-a descris pe Robert Wilson drept „o figură impozantă într-o lume a teatrului experimental şi un explorator al utilizării timpului şi spaţiului pe scenă.” Născut în Waco, Texas, Wilson este unul din cei mai importanţi artişti vizuali şi de teatru. Opera sa pentru scenă include în mod neconvenţional o varietate largă de medii artistice incluzând dansul, mişcarea, lumina, sculptura, muzica şi textul. Imaginile prezentate de acesta sunt frapante din punct de vedere estetic şi încărcate emoţional, iar spectacolele sale i-au câştigat aprecierea publicului şi criticilor din întreaga lume.

De la teatru la operă şi pictură

După educaţia de la Universitatea din Texas şi Institutul Pratt din Brooklyn, Wilson a fondat pe la mijlocul anilor 1960 colectivul artistic „The Byrd Hoffman School of Byrds” cu sediul în New York, şi acolo a creat primele spectacole de semnătură, printre care Deafman Glance (1970) şi A Letter for Queen Victoria (1974-1975). Împreună cu Philip Glass a scris opera seminală Einstein on the Beach (1976).
Printre colaboratorii artistici ai lui Wilson se găsesc numeroşi scriitori şi muzicieni precum Heiner Müller, Tom Waits, Susan Sontag, Laurie Anderson, William Burroughs, Lou Reed şi Jessye Norman.

Şi-a pus amprenta pe capodopere precum Krapp’s Last Tape de Beckett, Madama Butterfly de Puccini, Pelléas et Melisande de Debussy, Threepenny Opera de Brecht şi Weill, Woyczeck de Büchner, Fabulele lui Jean de la Fontaine şi Odiseea lui Homer.

Desenele, picturile şi sculpturile lui Wilson au fost prezentate peste tot în lume, la sute de expoziţii solo sau de grup, iar parte din operele sale fac parte din colecţii private şi de muzee în întreaga lume.
Wilson a fost onorat cu numeroase premii de excelenţă, printre care o nominalizare la Premiul Pulitzer, două Premii Ubu, Leul de Aur la Bienala din Veneţia, şi un Premiu Olivier. A fost ales in Academia Americană de Arte şi Litere, iar Franţa l-a pronunţat Commandeur des Arts et des Lettres.
Robert Wilson este fondator şi Director Artistic al Watermill Center, un laborator al artelor spectacolului din Watermill, New York.

                                                                                              Foto Robert Wilson: Hsu_Ping

                                                                                 Foto repetiţii din spectacol :Florin Chirea

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările