VIDEO Regizorul Alexander Hausvater, la Adevărul Live: „Teatrul e o căutare. Suntem ca stelele. Ce miracol e când stelele se întâlnesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Alexander Hausvater pregăteşte o premieră la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte. FOTO Aduard Enea
Regizorul Alexander Hausvater pregăteşte o premieră la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte. FOTO Aduard Enea

Unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România, Alexander Hausvater pregăteşte un nou spectacol la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte, "Balcanicele". Cu peste 160 de montări de-a lungul carierei, Hausvater a reuşit permament să-şi surprindă publicul.

 

Evenimentele teatrale nu s-au întâmplat în marile teatre, ci în spaţii-laborator, a mărturisit regizorul.

Teatrul e o căutare, o continuă căutare. Dacă aş avea răspunsuri, nu aş mai face teatru. Întâlnirea cu publicul are un sens. Suntem ca stelele. Ce miracol este când stelele se întâlnesc.

Alexander Hausvater şi cu actorii din distribuţia spectacolului „Balcanicele” vor fi prezenţi, miercuri, 7 Ianuarie, la ora 11.00, în sala Teatrului de Artă din Bucureşti (Str. Sfântul Ştefan Nr. 21, Sector 2, Bucureşti) pentru a prezenta noua producţie a Teatrului Tony Bulandra Târgovişte.

Regizorul îşi va prezenta viziunea, actorii vor vorbi despre rolurile lor şi despre experienţa de muncă alături de Alexander Hausvater şi de echipa Teatrului Tony Bulandra Târgovişte.

Este vorba despre un spectacol cu adevărat neobişnuit, sprijinit pe mai mulţi piloni vizuali şi conceptuali, într-o arhitectură teatrală realmente unică.

Pe de o parte, este textul remarcabil al lui Jules Tasca - un text despre război, despre cum conflictul orbeşte raţiunea şi umanitatea, o tragedie contemporană bazată pe conflictul din Bosnia. Această piesă de teatru, cristalizată scenic de viziunea unică a regizorului Alexander Hausvater, capătă o prezenţă şi o forţă imposibil de ignorat.

Alexander Hausvater s-a născut la Bucureşti, în 1949. Zece ani mai târziu a emigrat împreună cu familia în Israel. După opt ani petrecuţi în Israel, unde a absolvit cursurile Universităţii din Tel Aviv, a urmat cursuri de literatură dramatică la Dublin unde a debutat ca regizor.  A debutat ca regizor cu spectacolul „Năzdrăvanul Occidentului” în 1971, la Teatrul Naţional Irlandez din Dublin. Spectacolul a fost interzis, din cauza pudibonderiei de atunci şi pentru că se juca în limba celtică. 

Între 1969 şi 1972 a fost directorul artistic al Teatrului Peacock din Dublin. Din 1971 locuieşte în Canada. A fondat Montréal Theatre Lab, al cărui director a fost între anii 1973 şi 1979. A condus Teatrul L’Echiquier (1979-1985), iar din 1989 este directorul artistic al Teatrului L’Archipel. Între 1983 şi 1987 a fost directorul Festivalului Quinzaine Internationale du Théâtre din Québec.

alexander hausvater regizor foto eduard enea

       A predat la Universitatea Québec din Montréal, Şcoala Naţională de Teatru, Universitatea McGill, Concordia şi la Cégep de Saint-Hyacinthe, dar şi la: National Theatre School, Montreal, Conservatoire d’Art dramatique, Quebec City, University of Ann Arbour, Ann Arbour Michigan, Polyvalente Baldwin Cartier, Pointe Claire, Quebec; University of Winnipeg, Manitoba, Tel Aviv University, Israel Lunacharski Institute (Gittis) Moscow, Russia, Laval University, Quebec City, University of Ottawa, Ottawa, etc. 

În 1990 a revenit în România şi a avut un succes răsunător cu "...au pus cătuşe florilor" după F. Arrabal. În 1993 a revenit şi a pus în scenă "La Ţigănci" după Mircea Eliade, ambele texte fiind adaptate de poetul Cristian Popescu. De atunci montează periodic în toată România, dar şi în alte ţări, opera sa teatrală însumând peste 160 de spectacole.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite