Regizorul Cornel Mihalache îi răspunde lui Stelian Tănase

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Cornel Mihalache
Regizorul Cornel Mihalache

Cornel Mihalache a scris un Drept la replică cu privire la afirmaţiile lui Stelian Tănase publicate pe blogul său, un atac la adresa lui Valentin Nicolau şi la filmul „Zi că-ţi place”. Mai jos, textul integral.

Drept la replică

Aşa a început Epoca Stelian Tănase în TVR, cu un interviu la Radio România, difuzat înainte cu o zi de a fi numit Preşedinte Director General la TVR :

„- Ştiu că vi s-au oferit şi funcţii importante...

Stelian Tănase: Da, director la ICR, directorul Televiziunii, dar am refuzat. Eu nu vreau, dacă tot e dezbaterea asta in Parlament acum, „funcţionar public”. Eu vreau să fiu o persoană care lucrează în zona liberală, a liber profesioniştilor, a freelancer-ilor, adică îmi câştig pâinea din ceea ce fac, nu din faptul că sunt într-o ierarhie, într-o instituţie... Nu vreau să fiu funcţionar public. Asta e foarte clar. Nu vreau să servesc, între ghilimele, „Statul”. Nu mă interesează. Eu cred că Statul este şi aşa mult prea gras. E obez şi are prea mulţi funcţionari. Pe de altă parte însă, mai e ceva. Eu îmi cunosc foarte bine limitele. Eu nu sunt în stare, din cauza individualismului meu, faptul că trăiesc singur şi nu conectez... Nu sunt în stare să conduc oameni, o instituţie, nu sunt în stare. Nu sunt în stare să gestionez bugete, nu am nicio experienţă, nu sunt în stare să fiu în administraţie... Să fiu în fiecare zi la birou ?! să ţin şedinţe!? Să pedepsesc, să recompensez, asta mi se pare un exerciţiu cumplit la care eu nu vreau să mă dedau, nu că am o vârstă, dar nu vreau să-mi pierd viaţa cu asemenea prostii.”

Epoca Stelian Tănase a continuat cu un gest, cum spune domnia-sa deobicei -„bolşevico-kaghebist”-, de înlăturare a potenţialilor duşmani. Dintr-o trăsătură de condei, scoţând două cuvinte, europeanul preşedinte a eliminat dintr-un regulament pentru alegerile interne pentru Consiliul de Administraţie, posibilitatea oricărui cetăţean (în primul rând Valentin Nicolau – a cărui memorie vrea s-o umple de rahat acum) de a candida la unul dintre cele două locuri din partea salariaţilor TVR.

De fapt, au scos din Regulamentul vechi, din Art.6 (1) trei cuvinte şi au schimbat o dată. Adică:

„Art. 6 (1) Poate candida orice persoană, salariată a SRTv sau nu, pe baza unei solicitări scrise adresate Biroului Electoral Bucureşti sau Birourilor Electorale Teritoriale (pentru Studiourile Teritoriale) însoţită de o scrisoare de motivaţie, un Curriculum Vitae detaliat, o declaratie pe proprie raspundere ca nu a facut politie politica si ca nu a facut parte din structurile de politie politica ale regimului opresiv, comunist si ca nu are cazier judiciar, sub rezerva prezentarii ulterioare a cazierului judiciar, pana la momentul validarii rezultatelor finale, respectiv duminică 19 ianuarie 2014, ora 20.00.

(Am subliniat cuvintele scoase şi înlocuite).

A doua zi după această operaţiune chirurgicală, domnul Stelian Tănase notează în jurnalul său: „Un dans sălbatec în jurul cadavrului TVR. Acum Nicolau vrea neapărat un loc în CA, după ce a eşuat să se facă propus de PSD director TVR. Oricum TVR era al PNL, PSD are radioul prin Miculescu.”

O mică mostră de neimplicare politică, de frondă în faţa PSD-ului care nu l-a vrut pe Nicolau, PSD-ul din USL-ul care l-a vrut pe Rareş Bogdan, apoi l-a acceptat pe domnia-sa Stelian Tănase la propunerea făcută de Crin Antonescu, şeful comisiei noii Constituţii, unde scrie negru pe alb, (noul) Serviciu Naţional de Presă, Radio şi Televiziune...

Vreau să mă refer doar la povestea filmului docuficţionar „Zi că-ţi place”, după un text de Valentin Nicolau.

Când ţii un jurnal şi scrii în fiecare zi în el, nu ai cum să confunzi zilele şi întîmplările. Domnia-sa, Stelian Tănase, scrie despre film cu două zile înainte de a fi difuzat pe postul de televiziune! Cu amănunte! Nu vreau să vorbesc de relaţia dintre cei doi, dezvăluită la 10 luni după ce Valentin Nicolau nu mai este. L-ar fi tăiat în bucăţele micuţî, mititeli, cu vârful peniţei sale. Dar să spui că Nicolau are aere de editor şi de afacerist de succes, când editura Nemira, plecată de la o carte, este prezentă între primele 8 edituri din România, e prea mult.

Să te ridici împotriva unui produs al instituţiei în care lucrezi duce managementul la limita sabotajului. „Campanie deşănţată de promo cum la tvr nu a mai fost alta”, scrie domnul Tănase. Înseamnă că a fost chiar bine făcută. În ianuarie nu sunt premiere şi nu prea e publicitate. Aşa că postul nu a avut ce să difuzeze în minutele de promo. De aceea vi s-a părut o campanie „deşănţată”.

„E prea lungă, fără nerv, fără nimic interesant. O prostie. cam ca o brigadă de agitaţie de pe vremuri, cu ceva sos politic... Desi s-a pompat atît în „Zi că-ţi place” audienţa a fost la piciorul broaştei. În ciuda reclamei nu a stîrnit niciun interes, niciun fior la public. Păcat, pentru că montarea a costat TVR f. scump, avut un super buget. Ca fost director are încă fideli şi complici in TVR – şi a avut toate mijloacele puse la dispoziţie. Buget, studio, decor, actori, promo. De altfel el însuşi şi-a aprobat montarea şi difuzarea piesei fiind membru în fostul Consiliu de adm. care a funcţionat pînă recent, în decembrie. Ce folos? Textul nu a trecut sticla pentru că pur si simplu este slab.”, scrie domnul Stelian Tănase.

Audienţa a fost peste media postului. A stârnit chiar interes, polemici. A avut o premieră excepţională, la Cinema Studio, care a fost munca echipei filmului. Montarea a costat TVR foarte puţin, a avut superbugetul de 6500 de euro, mai puţin decât un salariu jumate de-al Preşedintelui Director General Stelian Tănase. Cu şase actori, pentru că televiziunea, teatrul şi filmul se fac cu actori. Studio? La mine acasă. Fără chirie. O săptămână, de dimineaţă până noaptea. Decor? Mobila din casă. A mea. Ieftină, Ikea. Valentin Nicolau, dramaturgul, a avut un contract de drepturi de autor în valoare de 1(un) leu. Atât. Un leu. Consiliul de administraţie nu aprobă montarea şi difuzarea niciunui program, teatru sau film, domnule Stelian Tănase! Ar fi o ingerinţă în programul editorial, dar dumneavoastră nu ştiţi care sunt atribuţiile conform legii, pentru că nu aţi respectat-o niciodată.

Odată instalat curul pe scaun, aţi devenit brusc foarte competent. Cel mai mare scenarist. V-a supărat faptul că demult, scenariul după cartea „Corpuri de iluminat” nu a interesat pe nimeni, nici pe mine, darămite pe domnul Lucian Pintilie. V-a supărat faptul că Valentin Nicolau nu a reînnoit contractul la „Maşina dumneavoastră de tocat” de la TVR, că erau prea mulţi bani. Aţi devenit brusc cel mai mare om de televiziune, „20 de ani în tranşeele studiourilor, nu în birouri”. Nu aţi ştiut niciodată să moderaţi un talk-show, domnule Tănase. Totdeauna aţi întrerupt invitatul, niciodată o frază nu a fost dusă până la capăt. Vă daţi cel mai mare regizor de documentar cu o serie care pe post era interesantă pentru că avea trei rânduri de informaţii, două curgeau în josul ecranului mai repede şi mai lent. Scoase pe dvd sau pe youtube, fără ştirile aferente, filmuleţele sunt fade, pe genunchi, la colţul străzii. Nu sunt documentare, sunt emisiuni. Doar arhiva e interesantă, presupun că o aveţi toată acasă. Dar funcţia v-a făcut brusc competent. De la Săftoiu 3 puncte de rating au devenit 0,92. După Epoca de aur Stelian Tănase cele 0,92 au devenit 0,6.

Interesant este însă următorul aspect. Curtea de Conturi a României scrie negru pe alb în Raportul de audit din 2014 despre managementul domnului Stelian Tănase care nu a semnat nimic, nici măcar un A4 simplu, o simplă contestaţie la Anaf în termenul legal:

„Deşi asupra Deciziei de plată emisă de ANAF, SRTv putea face contestaţie în termen de 30 de zile de la emitere, aceasta a fost transmisă cu întârziere, SRTv decăzând din acest drept legal.

În acest context, s-a menţinut obligaţia SRTv ca în termen de 90 de zile de la data emiterii de către ANAF a Deciziei de plată a penalităţilor să achite suma de 33.777.571 lei,” (ianuarie – februarie 2014, în plin management de aur Stelian Tănase).

Adică 7 milioane de euro s-au dus pentru că o hârtie a întârziat o lună şi jumătate. Aceasta a fost Epoca Stelian Tănase în TVR.

Cornel Mihalache

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite