Regizorul Horia Suru: „Eu nu caut un conflict între generaţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Suru este unul dintre cei mai prolifici tineri regizori care montează la Teatrul Naţional Bucureşti FOTO Eduard Enea
Horia Suru este unul dintre cei mai prolifici tineri regizori care montează la Teatrul Naţional Bucureşti FOTO Eduard Enea

„Ziua în care nu se cumpără nimic” este titlul celei mai recente premiere a tânărului regizor Horia Suru, un spectacol 9G la TNB.

„Teatrul tânăr nu e mai puţin teatru... E făcut poate cu mai multă vervă, de oameni care caută căi, iar spectacolele lor pot fi cel putin la fel de bune ca ale celor consacraţi.

Eu mă bucur să fac parte dintr-o generaţie, dintr-o generaţie de oameni care au ceva de spus”, a spus Horia Suru în deschiderea discuţiei din studioul Adevărul Live.

„Eu caut dialogul cu cei care fac meseria asta. Dar cred că cel mai important este ca noi să facem, să lucrăm cât de mult, să punem produse pe masă. Şi apoi putem vedea dacă vocea mea artistică seamănă cu a ta. Dacă n-avem produse, atunci degeaba stăm la o o bere şi vorbim despre cum ar fi dacă ar fi”.

”E foarte bine să lucrezi în centru”, spune Horia Suru zâmbind, în legătură cu cele două spectacole care i se joacă acum la TNB.

”Eu nu caut un conflict între generaţii. Îmi doresc să lucrez cu actori consacraţi şi am şi lucrat. Adică nu sunt doar un tânăr care lucrează cu tineri. Dar am văzut, în legătură cu spectacolele de la Naţional, că sunt oameni destul de învârstă care cumpără bilete. Sigur că un spectacol cu tineri atrage tineri. dar, pe de altă parte, sunt şi oameni care vin la teatru să vadă teatru, nu vor neapărat capete de afiş.”

„Mi se pare extrem de greu să faci acum un Moliere sau un Cehov sau un Caragiale, să găsesc ceva care să fie important pentru generaţia mea. În ActOrchestra am încercat să căutăm un nou limbaj. Iar perioada de repetiţii a fost o joacă frumoasă. La început n-am avut un scenariu. Ştiam doar punctul de plecare, adică o încercare de a avea un concert de muzică clasică, un concert care nu mai ajunge să aibă loc. Şi era antrenant şi interesant să vii zilnic la repetiţie...”, explică Horia Suru cum s-a născut unul dintre spectacolele din proiectul 9G. „A fost o creaţie colectivă”.

Horia Suru FOTO Eduard Enea


Horia Suru, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

„Ziua în care nu se cumpără nimic” e făcut cu o echipă extrem de solidă şi cea din spatele a ceea ce se vede pe scenă... E un spectacol care s-ar fi făcut oricum, chiar dacă nu se făcea la TNB, pentru că venea dintr-o nevoie a tuturor de a face acest text, pentru că voiam să spunem nişte lucruri. Şi cred că e o echipă puţin revoltată...

M-am bucurat că împreună cu echipa de actori am găsit nişte lucruri de spus, pentru că e un spectacol care trage nişte concluzii. Şi am găsit oamnei care aveau păreru pertinente despre ceea ce se întâmplă acum la noi, cu sistemul social, politic şi teatral.

Am avut emoţii că acest spectacol nu e unul comod pentru TNB. Nu e un spectacol pe care te-ai aştepta să-l vezi acolo...

„Încerc să fac lucruri cât mai diferite, mă caut pe mine, în mai multe zone estetice. De data asta, următorul proiect, o să fie un fel de reinterpretare a lui Cehov”, a încheiat Horia Suru dialogul din studioul Adevărul.

Horia Suru a absolvit Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie, clasa Lect. Univ. Dr. Bacs Miklos, preparator Camelia Curuţiu. Studii Masterale, UBB - Master Teatru, Film şi Multimedia.

A montat mai multe spectacole, pe scenele teatrelor din România.

2014 - Ziua în care nu se cumpără nimic - Kim Atle Hansen, un spectacol 9G la TNB

2014 - ActOrchestra, un spectacol 9G la TNB

2013 – LSD Theatre Show de Christopher Durang, Producator: Doctor's Studio & Teatrul Godot,

Bucuresti (Premiul pentru cel mai bun actor – Matei Chioariu in UNDERCLOUD – festival de

teatru independent & premiul pentru cel mai bun actor – Matei Chioariu la Maratonul Teatrului

Independent – Bucharest Fringe)

2012 – Povestiri la persoana I, text colectiv. Producator: Asociatia Culturala ArtAct, Cluj Napoca

2012 – We Are Camera de Fritz Kater, traducerea Victor Scoradet. Premiera nationala. Spectacol

independent in parteneriat cu Teatrul Municipal Bacovia, Bacau.

2011 - Domnului profesor cu dragoste, text de Horia Suru dupa o idee de E.R. Braithwaite.

Producator: Teatrul Maria Filotti, Braila.

2010 - A Safe Place, text de Horia Suru dupa o idee de Theo Herghelegiu. Producator: Asociaţia

INgenious Drama, Bacau.

2009 - Tom&Jerry de Rick Cleveland. Producator: Asociatia INgenious Drama, Bacau.

2009 – Hommage a Phillipe Hersant direcţia muzicală Johan Farjot, regia Laurent Festas, Horia

Suru. Producator: Euroculture en Pays Gentiane, Clermont-Ferrand, Franţa.

2008 – Totul va fi bine…Nu? dupa Christopher Durang. Producator: Teatrul National Cluj Napoca

si Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite