Teatru

articolul anterior articolul urmator

FNT „Richard al III-lea“, la puterea a doua în Festivalul Naţional de Teatru

0
22 Oct 2019 14:53:53
Autor: Otilia Andrei
Alfoldi Robert, într-o scenă din "III Richard", spectacol montat de Andrei Şerban la Budapesta
Alfoldi Robert, într-o scenă din "III Richard", spectacol montat de Andrei Şerban la Budapesta

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru sunt prezentate două variante de spectacol, cu două trupe diferite, din Budapesta şi Bucreşti, care prezintă acelaşi concept al regizorului Andrei Şerban despre piesa „Richard al III-lea” de William Shakespeare.

Pentru prima dată într-un festival, în acelaşi decor de la Teatrul Bulandra, sunt prezentate două variante de spectacol, aparţinând aceluiaşi creator, realizate pe scene diferite ale Europei la aproape un an distanţă. Sunt două trupe diferite, care prezintă acelaşi concept al regizorului Andrei Şerban despre piesa „Richard al III-lea” de William Shakespeare. Versiunile scenice aparţin teatrelor„Radnóti Miklós” din Budapesta, Ungaria şi „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti. „Richard al III-lea aduce la lumină o lume pe care autorul aproape a fotografiat-o, ca un document al timpului. Această panoramare minuţioasă şi profundă nu e doar politică şi socială. E o altă oglindă a sufletului şi evidenţiază aspecte noi, şocante ale motivelor care au provocat dezastrul, nu doar pe plan individual, ci al unei ţări ajunse în ruină”, apreciază regizorul Andrei Şerban.

Spectacolul trupei bucureştene a fost programat duminică, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra, Bucureşti. „III Richard” al trupei din Budapesta este programat în FNT marţi, 22 octombrie, de la ora 19.00, în aceeaşi sală de la Bulandra. Cele două spectacole vor fi urmate de o dezbatere provocatoare, plecând de la subiectul şi temele abordate de textul lui Shakespeare şi de regizorul Andrei Şerban, sub numele de „Richard III sau despre putere şi forţa ei de manipulare“, dezbatere care va avea loc miercuri, 23 octombrie, de la ora 11.30, la sala  „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra din Bucureşti. Vor fi prezenţi protagonişti ai celor două companii de teatru (Radnóti şi Bulandra), alături de Andrei Şerban. Scena Teatrului Bulandra a sălii „Liviu Ciulei” va găzdui, astfel, nu doar cele două reprezentaţii „Richard  III”, ci şi un dialog moderat de Marina Constantinescu, ce îi va avea ca invitaţi pe regizorul Andrei Şerban, Daniela Dima, alături de actori ai celor doua trupe: Róbert Alföldi, Eliza Sodró, Adél Kováts, László Zsolt, Marius Manole, Rodica Lazăr, George Ivaşcu.

Andrei Şerban: "O lovitură de teatru unică"

„În 1593 Shakespeare a scris o piesă despre o ţară infectată de corupţie, care ajunge să fie condusă de un monstru pervers. Azi, din America până în China, trecând prin Ungaria şi România, Richard III continuă să reflecte lumea în care trăim.

 
Marina Constantinescu a creat o lovitură de teatru unică, invitând în FNT două companii faimoase, Bulandra din Bucureşti şi Radnóti din Budapesta, să-l joace în acelaşi decor. E oare aceeaşi piesă? Vom vedea. Lucrând la ambele proiecte, am simţit că fac parte din comunitatea fără frontiere a artei. O bucurie adevărată. Şi, deşi aspectul politic e prezent, nu cred că teatrul poate schimba lumea. Dar poate să atingă adânc fibra noastră umană. Cel puţin aşa sper”, punctează  Andrei Şerban.
 

III. RICHARD / RICHARD AL III-LEA de William Shakespeare

Traducerea şi adaptarea: István Vas, Andrei Şerban, Daniela Dima

Regia: Andrei Şerban

Costumele: Nagy Fruzsina

Light design: Baumgartner Sándor

Producător: Teatrul „Radnóti Miklós” Budapesta, Ungaria

Data premierei: 17 februarie 2018

Róbert Alföldi

Bazat pe traducerea lui István Vas, adaptată de Andrei Şerban şi Daniela Dima
 
Distribuţia:
 
Róbert Alföldi

György Gazsó
 
József Kelemen
 
Adél Kováts
 
Zsolt László
 
Márta Martin
 
András Pál
 
Ádám Porogi
 
András Rusznák
 
Zoltán Schneider
 
Eliza Sodró
 
Regia: Andrei Şerban
 
Regizor asociat: Dana Dima
 
Costumele: Fruzsina Nagy
 
Light Design: Andrei Şerban
 
Scenografia: Róbert Menczel
 
Muzica : Marcell Dargay
 
Consultant literar : Péter Závada
 
Manager de scenă : József Kónya
 
Sufleor : Erzsébet Farkas
 
Asistent : Zsófi Ari
 
Asistent de regie : Rémusz Szikszai
 
Dramaturg, interpret: Anikó Szűcs
 
Durata: 3 h 30 min (cu pauză)
 
Teatrul „Radnóti Miklós” Budapesta, Ungaria
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

În 1593 Shakespeare a scris o piesă despre o ţară infectată de corupţie, care ajunge să fie condusă de un monstru pervers. Azi, din America până în China, trecând prin Ungaria şi România, Richard III continuă să reflecte lumea în care trăim.

Marina Constantinescu a creat o lovitură de teatru unică, invitând în FNT două companii faimoase, Bulandra din Bucureşti şi Radnóti din Budapesta, să-l joace în acelaşi decor. E oare aceeaşi piesă? Vom vedea. Lucrând la ambele proiecte, am simţit că fac parte din comunitatea fără frontiere a artei. O bucurie adevărată. Şi, deşi aspectul politic e prezent, nu cred că teatrul poate schimba lumea. Dar poate să atingă adânc fibra noastră umană. Cel puţin aşa sper.” – Andrei Şerban

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii