Sibiul, oraşul stelelor. Cine sunt personalităţile de cinci stele, inaugurate sâmbătă pe Aleea Celebrităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Chiriac, directorul Festivalului, va dezveli încă cinci stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu
Constantin Chiriac, directorul Festivalului, va dezveli încă cinci stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu

Sâmbătă seară, de la ora 18.00, vor fi acordate, pe Alea Celebrităţilor din Sibiu, cinci noi stele unor personalităţi din lumea teatrului: Klaus Maria Brandauer ( Austria/actor, regizor de film), Eimuntas Nekrosius ( Lituania, regizor), Joel Pommerat (Franţa, dramaturg, regizor), Neil LaBute (SUA, regizor, scenarist si dramaturg), Kazuyoshi Kushida (Japonia, dramaturg, regizor si actor).

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS, 12-21 iunie) va fi marcată printr-o ceremonie de gală ce va avea loc sâmbătă, 20 iunie, la Sala Thalia. Evenimentul va urmări, totodată, să marcheze în mod semnificativ întregul parcurs al festivalului şi se constituie într-o recunoaştere publică a meritelor celor mai importante personalităţi ce au contribuit la dezvoltarea acestui fenomen la Sibiu.

 De-a lungul timpului, Sibiul a fost martorul şi beneficiarul contribuţiei aduse de numeroase personalităţi culturale şi artistice ce au ajutat la dezvoltarea oraşului aşa cum îl cunoaştem astăzi. Fiecare dintre aceste personalităţi are o poveste distinctă şi extraordinară, care o leagă de destinul Sibiului şi care rămâne ţesută în fibra intimă a comunităţii. Sibiul a fost o cetate medievală care nu a putut fi cucerită.

Între primul şi al doilea zid de apărare este o alee pietonală, ce uneşte primul teatru construit pe teritoriul României la 1788 cu „Cazarma 90”, unde va fi construit viitorul teatru. Între trecut şi viitor se va naşte această Alee a Celebrităţilor, unde în fiecare an vor fi adăugate nume importante din lumea teatrului, a dansului, a artelor spectacolului.

"Aleea Celebrităţilor este gândită ca un loc permanent de celebrare, de recunoaştere a acestor contribuţii, precum şi un tribut adus realizărilor în domeniul cultural şi artistic din Sibiu sau în legătură cu acesta. Deşi este inspirată de celebra Walk of Fame de la Hollywood, Aleea Celebrităţilor din Sibiu este gândită ca un eveniment cultural, ceea ce îi conferă propria personalitate, precum şi ca un punct de atracţie turistică care să confere unicitate locului", a declarat Constantin Chiriac, directorul FITS.

De la inaugurarea acestui proiect, acum 2 ani, au fost acordate 13 stele:

Ariane Mnouchkine – regizor (2013)
Declan Donnellan – regizor (2013)
Eugenio Barba – regizor (2013)
George Banu – om de teatru (2013)
Nakamura Kanzaburo XVIII – actor Kabuki (2013)
Silviu Purcărete – regizor (2013)
Gigi Căciuleanu – coregraf (2014)
Krystian Lupa – regizor (2014)
Lev Dodin – regizor (2014)
Martin Hochmeister - fondatorul primului teatru de pe actualul teritoiu al României, Turnul Gros (2014)
Peter Brook – regizor (2014)
Peter Stein – regizor (2014)
Radu Stanca  - poet, dramaturg şi regizor (2014)

Sâmbătă vor fi acordate alte 5 stele:

Klaus Maria Brandauer actor, regizor de film

Eimunstas Nekrošius regizor

Joël Pommerat dramaturg, regizor

Neil LaBute regizor, scenarist si dramaturg

Kushida Kazuyoshi  dramaturg, regizor si actor

Klaus Maria Brandauer (Austria)

ultima banda a lui krapp

Un invitat de onoare al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este marele actor de teatru şi film Klaus Maria Brandauer, unul dintre puţinii actori vorbitori de limba germană care au atins faima internaţională. Publicul festivalului a avut şansa extraordinară de a-l admira pe scenă în spectacolul regizat de Peter Stein, „Ultima bandă a lui Krapp” (foto), dar şi de a-l întâlni sâmbătă, 20 iunie, ora 14:00, la Librăria Habitus.

Sub genericul Actor  -Actor de film, Alegere imposibilă, teatrologul George Banu şi criticul de film Irina Margareta Nistor au dialogat cu Klaus Maria Brandauer despre rolurile sale din teatru şi despre filmele realizate în studiourile de la Hollywood şi nu numai, despre profesia de actor şi despre ce înseamnă pentru el succesul.

Klaus Maria Brandauer primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pe 20 iunie, la ora 18:00, fiind de asemenea prezent la Gala Celebrităţilor, la ora 19:00, la Sala Thalia.

Brandauer (n. 1943) este actor, regizor de film şi profesor la Max Reinhardt Seminar în Viena. Aclamat în întreaga lume pentru paleta largă de roluri interpretate atât în film cât şi în teatru, Klaus Maria Brandauer este mai bine cunoscut publicului român pentru rolul principal din filmul „Mephisto” (1982), pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum şi pentru rolul memorabil alături de Meryl Streep în „Out of Africa”, ce i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar, pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

A colaborat cu Burgtheater Vienna din anul 1972, interpretând numeroase roluri principale: Don Carlos, Ferdinand, Tartuffe, Cyrano de Bergerac, Nathan din piesa lui Lessing şi mai ales Hamlet, de o sută de ori. A jucat timp de 10 ani rolul principal din spectacolul „Jedermann” la Festivalul de la Salzburg.

După ce a devenit celebru pentru rolul „Mephisto” în 1982, a mai jucat în filmul James Bond „Never Say Never Again”, apoi în „Out of Africa”, „White Fang”, „Streets of Gold”, „Rembrandt”, „Introducing Dorothy and Tetro”, în regia lui Francis Ford Coppola.

În anul 2007, a jucat rolurile principale în spectacolele lui Peter Stein: „Wallenstein”, „Oedipus at Colonos” creat pentru Festivalul de la Salzburg şi „The Broken Jug” la Teatrul Berliner Ensemble. Colaborarea cu Peter Stein a continuat în anul 2013, când Klaus Maria Brandauer a interpretat rolul titular din spectacolul „Regele Lear” de William Shakespeare, cu premiera la Burgtheater Vienna.
 

Eimunstas Nekrošius (Lituania)

Eimunstas Nekrošius

Eimuntas Nekrošius (n. 1952) a absolvit Institutul de Teatru Lunacharski din Moscova în 1978. A lucrat la Teatrul de Stat pentru Tineret din Vilnius (1978-1979) şi la Kaunas Drama Theatre (1979-1980). În 1980 revine la Teatrul din Vilnius unde colaborează pentru următoarele producţii: Pătratul de Yeliseyeva (1981), Dragoste şi Moarte în Verona de Antanėlis şi Geda (1982), Pirosmani, Pirosmani, A Day Longer Than a Hundred Years de Aitmatov (1983), Unchiul Vania de Cehov (1986) şi Nasul de Gogol (1991). Toate spectacolele sale s-au bucurat de distincţii atât la festivalurile din Lituania, cât şi la cele din statele baltice.

Între 1991- 1997 a lucrat ca regizor rezident la Festivalul Internaţional de Teatru Lituanian LIFE, pentru care creează: Mozart şi Salieri, Don Juan, Plaga de Pushkin (1994), Trei surori de Cehov (1995) şi Dragoste şi Moarte în Verona (1996). În 1994, Nekrošius a primit premiul „Regizorul anului”, din partea Uniunii Teatrale din Lituania, iar Uniunea Teatrelor din Europa i-a acordat Premiul New European Theatre Realities pentru spectacolul Mozart şi Salieri, Don Juan, Plaga. În 1997, Nekrošius a creat una dintre cele mai de succes producţii ale sale: Hamlet de Shakespeare, care a fost jucată la aproape toate marile festivaluri europene, câştigând numeroase premii.

Din 1998 înfiinţează şi lucrează ca regizor artistic pentru teatrul-studio Meno Fortas. În 1999 a regizat Macbeth de Shakespeare, iar în 2001, Othello, care a avut premiera mondială la Veneţia. În 2002 a regizat prima sa operă, Macbeth de Verdi, la Teatro Comunale din Florenţa.

În 2003, Nekrošius pune în scenă Anotimpurile, bazat pe poemului epic al marelui scriitor lituanian Kristijonas Donelaitis, şi Livada de vişini de Cehov, cu actori ruşi, având premiera la Moscova, şi este lăudat de criticii ruşi ca fiind cea mai memorabilă producţie a piesei lui Cehov din ultimii zece ani. În 2004 creează unul dintre cele mai poetice spectacole ale sale, Cântarea Cântărilor, bazat pe Vechiul Testament.

Sâmbătă seară la Sibiu va fi reprezentat spectacolul Cartea lui Iov, în regia sa.

În 2005 s-a dedicat regizării a două opere: Children of Rosenthal de L. Desiatnikov la Teatrul Balşoi din Moscova şi Boris Godunov la Teatro Comunale din Florenţa.

Ultimele sale producţii includ Goethe de Faust, creat la Meno Fortas, şi Valkyrie de Wagner, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Lituania. Anul 2008 marchează premiera spectacolelor Anna Karenina la Emilia Romagna Teatro din Modena şi cea mai recentă operă, Legenda Invizibilului Oraş Kitez, regizată atât la Teatro Lirico din Cagliari, cât şi la Teatrul Balşoi din Moscova. În 2011, acesta a creat o producţie teatrală la scară mare, bazată pe romanul Idiotul de Feodor Dostoievski.

Joël Pommerat (Franţa)

Joël Pommerat

Joël Pommerat este scriitor şi regizor de teatru. În 1990, a înfiinţat compania Louis Brouillard. Compania a devenit cunoscută în urma prezentării spectacolului Au monde (În lume) la Théâtre National de Strasbourg în 2004 – moment în care a început seria turneele în străinătate. La cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de la Avignon, în 2006, compania sa a fost invitată să prezinte spectacolele Au monde (În lume), Les Marchands (Negustorii) şi Le Petit Chaperon Rouge (Scufiţa Roşie) – primul dintr-o trilogie dedicată copiilor. Din 2007 până în 2010 a fost artist în rezidenţă la Théâtre des Bouffes du Nord din Paris, instituţie asociată cu Peter Brook. Opera sa completă este publicată la editura Actes Sud-Papiers. În 2012 şi 2013 a fost artist asociat la Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris, precum şi la Théâtre National de Bruxelles. Cea mai recentă producţie, La Réunification des deux Corées (Reunificarea celor două Corei), a fost prezentată la Odéon-Théâtre, în 2013, în cadrul proiectului european Oraşe pe scenă/Villes en scène.

Alte piese: Au monde /În lume (2004), Les Marchands / Negustorii, (2006), Je tremble (1 et 2) (Tremur 1 şi 2), Pinocchio (2008), Cendrillon/ Cenuşăreasa (2012).

Neil LaBute (SUA)

neil labute

Neil LaBute, unul dintre cei mai talentaţi şi controversaţi dramaturgi şi regizori americani, a susţinut un atelier de lucru pentru 8 dramaturgi şi 8 actori,  în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. 

"De ce n-o facem în drum?”, un spectacol care s-a născut în urma unui workshop desfăşurat în luna iunie 2014, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi susţinut de Neil LaBute, a avut premiera pe 8 noiembrie, la Teatrul Act. O producţie Asociaţia T.E.T.A. şi Teatrul ACT, „De ce n-o facem în drum?” a însemnat primul spectacol regizat de Neil LaBute în România.
„Vara trecută, în 2014, am fost invitat să iau parte la Festivalul Internaţional de Teatru care are loc în fiecare an la Sibiu, în România. Am participat la o serie de evenimente în cadrul festivalului (o lectură a uneia dintre piesele mele, o sesiune de Q&A la ultimul meu film etc), însă mi-am dedicat mare parte din timp unui atelier cu scriitori şi actori români”, a declarat Neil LaBute.

„În decursul unei săptămâni, dramaturgi şi participanţi la atelier au creat de la zero o serie de monologuri pe care le-au prezentat publicului cu ajutorul unui grup excepţional de actori. Tema pe care am lucrat în cadrul atelierului a fost cea a SINGURĂTĂŢII, iar scriitorii au dat naştere unor monoloage extraordinare, monoloage pe care urmează să le vedeţi şi dumneavoastră. A fost o săptămână de lucru senzaţională şi mă bucur nespus că acest grup a rămas împreună pentru a prezenta spectacolul publicului din Bucureşti”, a spus cunoscutul dramaturg.


„De ce n-o facem în drum?” este un spectacol compus dintr-o serie de monologuri care explorează, cu mult umor negru, tema singurătăţii. . Monoloagele, interpretate de câţiva dintre cei mai cunoscuţi actori din noua generaţie, îi conduc pe spectatori într-o călătorie imprevizibilă prin micro-cosmosurile solitare ale personajelor.

Kushida Kazuyoshi (Japonia, foto dreapta)

Kushida Kazuyoshi

Kushida Kazuyoshi revine la Sibiu la şapte ani de la succesul extraordinar cu spectacolul de Kabuki „O oglindă a Osakăi", un eveniment al ediţiei 2008 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cu participarea lui NakamuraKanzaburo XVIII, unul dintre cei mai faimoşi actori de Kabuki din lume.


În 2015, Kushida Kazuyoshi a montat pentru prima dată un spectacol la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, pe textul piesei „Fantoma e aici” de Kōbō Abe, cunoscutul scriitor japonez nominalizat de mai multe ori pentru Premiul Nobel. 

Tema piesei „Fantoma e aici” este iluzia misterioasă a fantomei ce preia interiorul unui om obişnuit şi manipularea cu ajutorul ei pentru crearea de iluzii colective, iluzii ale societăţii. Povestea începe cu întâlnirea dintre Fukagawa, un soldat întors din război şi Oba Sankichi, un personaj pitoresc ce rătăceşte de opt ani departe de casă, pentru a se sustrage unei pedepse.

Regizorul propune o formă de de teatru psihologic, plin de mister, dar creează în acelaşi timp şi o atmosferă de comedie, cu replici satirice la adresa unei societăţi extrem de serioase. Spectacolul are şansa unor întâlniri artistice unice: pentru a reconstitui atmosfera specifică a unui oraş japonez de provincie, Kushida Kazuyoshi colaborează cu doi creatori români de excepţie - scenograful Dragoş Buhagiar şi compozitorul Vasile Şirli.

Regizorul Kushida Kazuyoshi a spus la conferinţa de presă organizată cu ocazia prezentării spectacolului că se simte ca acasă în teatrul sibian, un sentiment pe care l-a avut de foarte puţine ori în viaţă:

„Am revenit cu bucurie la Sibiu, după experienţa extraordinară pe care am avut-o în anul 2008, în timpul Festivalului, cu spectacolul de Kabuki. De când am intrat în acest teatru şi i-am simţit atmosfera, am avut impresia că sunt acasă”.

Întrebat care este stilul domniei sale pentru acest spectacol, a declarat: „este stilul Kushida pentru România anului 2015”.

Compozitorul Vasile Şirli a explicat care este metoda sa de lucru în scrierea muzicii pentru un spectacol de teatru, pornind de la studiul textului, la lucrul cu regizorul, pentru a cunoaşte intenţiile acestuia şi până la lucrul efectiv cu actorii, care trebuie să interpreze live cântecele.

Constantin Chiriac a vorbit despre personajul pe care îl interpretează în spectacol - Oba Sankichi, un rol complex, pe care regizorul Kushida i l-a propus în mod special, dar şi despre proiectele viitoare ale Teatrului din Sibiu în relaţia cu Japonia, între care un turneu important care va avea loc în toamna acestui an cu „Oidip” şi „Călătoriile lui Gulliver” la Tokyo şi Matsumoto.

Din distribuţie fac parte Constantin Chiriac, Marius Turdeanu, Maria Soilică, Mariana Mihu, Ciprian Scurtea, Florin Coşulet, Pali Vecsei, Adrian Matioc, Dan Glasu, Codruţa Vasiu, Ioan Paraschiv, Cendana Trifan, Diana Fufezan, Cristina Stoleriu, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu şi Vlad Robaş.

În cadrul FITS s-a mai jucat pe 14 iunie Vicleniile lui Scapin, în regia lui Kazuyoshi Kushida.

De la premiera piesei în 1994, Kazuyoshi Kushida a remontat această produţie-reper, încercând idei noi. Piesa este bazată pe o lucrare mai veche a lui Molière, „Vicleniile lui Scapin”, cunoscută ca o piesă satirică.

„S-a tot spus că Molière este cunoscut datorită comediilor scrise, dar eu am simţit întotdeauna ceva apăsător şi întunecat la baza pieselor lui. Nu găseşti superficialitate fără limite sau elemente de vitalitate frivolă. Piesele nu conţin nici ironie, nici satiră. Molière abordează această piesă într-un mod febril şi cu o seriozitate mereu prezentă”, a spus Kushida înainte de premiera producţiei sale în 1994.

Păstrând intenţia lui Molière, însă adaptând materialul pentru publicul contemporan, pentru ca acesta să poată înţelege povestea pe loc, piesa a fost interpretată şi concepută ca într-un stil nou. Introducând elemente din poveşti actuale pe parcursul repetiţiilor riguroase, piesa care a rezultat a fost SCAPIN. Spectacolul a avut o distribuţie nouă de fiecare dată când a fost produs, iar scenariul a fost revizuit de la producţia din 2004. Având acum o distribuţie nouă, această piesă prinde din nou viaţă, reflectând o nouă eră.

Vicleniile lui Scapin

Bazată pe scrierea originală a lui Molière
Traducere: Toshihito Naito
Concept artistic, scenografie şi regie: Kazuyoshi Kushida
Lumini: Shigeo Saito
Sunet: Kunihiko Ichiki
Costume: Kaoru Nakano
Asistent de regie: Mitsuaki Adachi
Regizor tehnic: Yoshitaka Shiraishi
Distribuţie: Kazuyoshi Kushida, Sousuke Takaoka, Erika Mabuchi, Midori Laurence Ota, Shinichiro Uchida, Keisuke Sakamoto, Jun Kondo, Takashi Hosokawa, Taku Sato, Naoko Shimoji şi alţii


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite