Silviu Purcărete la 70 de ani. O întâlnire-eveniment cu celebrul regizor la Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu, transmis de la Teatrelli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi seară, de la ora 19.00, criticul de teatru Octavian Saiu îl are ca invitat pe regizorul Silviu Purcărete, într-o ediţie extraordinară a Anotimpurilor dialogului despre teatru. Dialogul cu aclamatul regizor român va fi difuzat în premieră, în regim live, pe pagina de Facebook Teatrelli.

Conversaţiei se alătură alătură, cu ocazia acestui moment aniversar, actriţele Coca Bloos şi Ofelia Popii, precum şi fostul director al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, Jonathan Mills.

Sub genericul Teatrul unei nopţi de vară: Silviu Purcărete şi magia nocturnului, de la „Danaidele” la „Faust”, ediţia din 20 august a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu marchează o premieră extraordinară. Regizorul Silviu Purcărete, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români ai tuturor timpurilor,participă la un amplu dialogonline–eveniment conceput ca o dublăsărbătoare: Silviu Purcărete la 70 de ani şi la 25 de ani de la premiera mondială a spectacolului „Danaidele”, spectacol ce avea să marcheze istoria teatrului deopotrivă în România şi în lume.

Alături de Silviu Purcărete, vor fi prezenţi la evenimentactriţa Coca Bloos, legendară în rolul său din „Danaidele”, actriţa Ofelia Popii, memorabilă în „Faust” şi Jonathan Mills, fostul director al prestigiosului Festival Internaţional de la Edinburgh, precum şi al Festivalului de la Melbourne.

Imagine indisponibilă

Este primul eveniment de acest gen dedicat lui Silviu Purcărete la împlinirea vârstei de 70 de ani. Această ediţie specială a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiueste accesibilă gratuit publicului român, dar şi străin, urmând a fi transmisă în premieră, în regim de live, pe pagina de Facebook a Teatrelli, pe 20 august, de la ora 19 – ora României. Dialogul se va desfăşura în limba română, cu subtitrare în engleză.

„Câteodată, destul de rar, Silviu Purcărete acceptă supliciul unor întrebări, le răspunde cu o seninătate dezarmantă, aproape că se destăinuie. Şi, atunci, dincolo de reticenţa lui de a intra în toate detaliile posibile şi mai presus de refuzul de a elabora teorii despre poetica regiei, cei care îl ascultă au şansa de a-l descoperica om: deschis, sincer şi generos. Sunteţi invitaţi, aşadar, la o întâlnire online cu şi despre Silviu Purcărete – aflat la el acasă, într-o perioadă de izolare pe care o consideră binevenită şi chinuitoare, deopotrivă. La 70 de ani, rămâne acelaşi spirit sceptic, dar se pregăteşte de un nou spectacol la Tokyo şi îşi păstrează intact simţul umorului”, a declarat pentru presă Octavian Saiu.

Regizorul de teatru SilviuPurcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, la Bucureşti.A absolvit secţia de regie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale (IATC). A colaborat cuTeatrul din Piatra-Neamţ şi Teatrul din Constanţa. Începând din 1978, a lucrat la Teatrul Mic din Bucureşti, montând piese de Giraudoux, Sartre, Shakespeare, şi devenind apoi profesor la IATC. În 1992, a fost numit director artistic al Teatrului Bulandra, iar în 1996, a devenit director al Centrului Dramatic din Limoges, Franţa. În 2002, Silviu Purcărete îşi înfiinţează propia companie teatrală.

Numele său este strâns legat decolaborarea cu Teatrul Naţional din Craiova unde a montat spectacole memorabile precum Titus Andronicus, Danaidele sau a A douăsprezecea noapte, multe dintre acestea fiind invitate la numeroase festivaluri din întreaga lume: Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna. Este cunoscut, în egală măsură, drept un foarte bun regizor de spectacole de operă: La Boehme de Puccini (Essen), Parsifal de Wagner (Scottish Opera), Roberto Devereux de Donizetti (Wiener Staatsoper), Castor şi Polux de Rameau (Opera din Bonn).

În anul 2007, Silviu Purcărete a pus în scenă pentru vestita Royal Shakespeare Company piesa lui Eugen Ionescu Macbett şi, în acelaşi an, a montat Troilus şi Cresida laTeatrul Katona Jozsef din Budapesta.

La a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Sibiu (2008), i-au fost prezentate trei spectacole: Lulu, Aşteptându-l pe Godot şi Faust. Cu Faust, Silviu Purcărete a deschis şi Festivalul Internaţional de la Edinburgh din august 2009, spectacolul fiind declarat sold out cu două săptămâni înainte de a avea prima reprezentaţie.

În cinematografie, Silviu Purcărete a regizat şi a scris scenariul pentru película Undeva la Palilula.
Din 2003, este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa. Pentru prodigioasa activitate, regizorul a fost răsplătit cu numeroase premii, printre care: Premiul Naţional pentru Teatru (pentru piesa Campiello de Goldoni, 1986); Premiul criticii şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh, 1991); Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993); Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală (1995); Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996); Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional Shakespeare, Gdansk (2006).

Silviu Purcărete este distins cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor.

Imagine indisponibilă

Octavian Saiu (foto) este profesor, cercetător şi critic de teatru. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia, dar susţine conferinţe şi master-class-uri şi la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia. Din 2004, este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 11 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatro în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013, iar în 2020, Preşedintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Teatrelli este un proiect al Primăriei Capitalei, prin creart, un spaţiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producţii proprii de teatru şi dans, serii de dezbateri şi artist-talk-uri, precum şi concerte acustice.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite