Spectacolele anului 2014 din Capitală. Radu Afrim, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Tompa Gabor montează în teatrele din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele dintre cele mai importante spectacole ale anului 2014 vor avea premiere în teatrele din ţară. Silviu Purcărete va pune în scenă la Sibiu, „Oedipe rege“, iar celebrul regizor american Robert Wilson va monta la Craiova un text după Eugène Ionesco.

După montarea precedentă, „Dineu cu proşti“, Ion Caramitru, în calitate de regizor, ne propune o farsă palpitantă la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB): spectacolul „Bârfe, zvonuri şi minciuni“, de Neil Simon, va avea premiera pe 19 ianuarie. O întâmplare bizară se petrece în casa viceprimarului New York-ului, chiar la aniversarea căsătoriei. Spectacolul mizează pe coincidenţe, iar cinci cupluri ni le demască într-un ritm alert. Întâmplare bizară se petrece în casa viceprimarului New York-ului, chiar la aniversarea căsătoriei.

Spectacolul mizează pe coincidenţe, iar cinci cupluri irezistibile (Monica Davidescu-Marius Bodochi, Cecilia Bârbora-Silviu Biriş, Rodica Ionescu-Armand Calotă, Oana Ioachim/Florentina Ţilea-Gavril Pătru, Victoria Dicu-Dorin Andone) ni le demască într-un ritm alert.

Radu Afrim, din nou la Naţional

image

Radu Afrim (foto), aflat la a treia colaborare cu TNB , după „Avalanşa“ şi „Năpasta“, este regizorul care va avea următoarea premieră la sfârşit de ianuarie-început de februarie. 

Spectacolul „Hoţi“, de Dea Loher,se va juca Sala Studio, spaţiul de joc fiind configurat ca o arenă. Din distribuţie fac parte, printre alţii, Marius Manole, Mihai Călin, Medeea Marinescu, Ana Ciontea, Claudiu Bleonţ, cărora li se alatură Cornel Scripcaru, precum şi tineri actori. Radu Afrim a mai montat două spectacole după texte ale autoarei germane  „Adam Geist“ (la Brăila) şi „Piaţa Roosevelt“, (la Timişoara).

Teatrul Naţional este în tratative cu regizorul bulgar Alexander Morfov pentru o montare după Shakespeare, „Furtuna“, după succesul precedentului lor spectacol, „Vizita bătrânei doamne“ de Friedrich Dürrenmatt, din decembrie 2011  până în vara  2013  - când această sală a intrat în renovare. Alexander Morfov a fost distins cu „Masca de aur“ la Festivalul de Teatru de la Moscova pentru montarea aceluiaşi titlu shakespearian.

În atenţia TNB stă şi un text contemporan românesc în premieră absolută. Este vorba de piesa « Dumnezeu se îmbracă de la second-hand » a dramaturgului vâlcean Iulian Margu, care ar urma să fie pus în scenă la TNB în toamna acestui  an.

Mălăele va monta Cehov la Bulandra

La Teatrul  Bulandra se va relua „Ce păcat că-i curvă“ după John Ford, în regia lui Alexandru Darie, cu schimbări în distribuţie şi într-o nouă viziune (la Sala Liviu Ciulei). Spectacolul a avut, iniţial, premiera în 2008.

 De asemenea, va avea loc premiera „Dumnezeu iubeşte“, de Zlata Demina, în regia Ioanei Petre, la Laboratorul de noapte (sala Liviu Ciulei Laborator). Horaţiu Mălăele va pune în scenă „Livada de vişini“, de A.P. Cehov, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra.

Dan Puric joacă de ziua lui de naştere

La Teatrul Mic, săptămâna viitoare intră în repetiţii „D’ale carnavalului“, în regia lui Dragoş Galgoţiu şi scenografia Liei Manţoc. În rolurile principale sunt Florin Călinescu, Doru Ana, Cristian Iacob.

 La Sala Rapsodia de pe Lipscani, Dan Puric va juca pe 12 februarie, chiar în ziua când va împlini 55 de ani, în spectacolul „Suflet românesc“.

Alexandru Dabija montează  „Casa Bernardei Alba“, la Teatrul Comedie

alexandru dabija

La Teatrul de Comedie, la Sala Radu Beligan, se va juca „Casa Bernardei Alba“, de Federico Garcia Lorca, în regia lui Alexandru Dabija (foto), spectacol care va avea premiera în luna martie. Premiera va fi în luna martie 2014.

Vor mai monta la această sală - Horaţiu Mălăele şi László Bocsárdi.

La Sala Nouă a Teatrului de Comedie, se va juca  "Factorul uman", de Thierry Janssen, în regia lui Alexandru Mîzgăreanu. Premiera va fi în luna aprilie. Va mai monta la Sala Nouă - Vladimir Anton.Spectacolelele regizate de Alexandru Mîzgăreanu şi Vladimir Anton se înscriu în proiectul Noi la Sala Nouă început în 2013 cu Vlad Cristache şi Eugen Gyemant.

Copilăria lui Richard Wagner, la Teatrul Odeon

Pe 12 ianuarie va avea premiera spectacolului Copilăria lui Richard Wagner, în cadrul proiectului educativ prin şi pentru muzică adresat copiilor, Clasic e fantastic - Copilăria marilor compozitori (Concepţie şi construcţie păpuşi: Aurelia Olteanu, regia:  Monica Ciută, scenariul: Emanuel Ciocu, scenografia: Sânziana Tarţa, consultant de specialitate: Cristina Sârbu). Din distribuţie fac parte:  Alin Olteanu, Monica Ciută, Sânziana Tarţa, Irina Sârbu, Aurelia Olteanu, Valeria Cristia, Raluca  Ouatu (pian). 

La Teatrul Odeon, în afară de „Titanic vals“, care a avut premiera în această săptămână, regizorul Alexandru Dabija va mai monta în luna ianuarie, la Sala Studio, spectacolul „Contra democraţiei“, de Esteve Soler. Regizorul a montat o producţie după acelaşi text şi la Sibiu. Tot la Sala Studio in luna februarie, Gelu Colceag va avea premiera cu piesa "Poveste despre tatăl meu" de Radu F. Alexandru.

În martie Carmen Vidu pregăteşte Pescarul si sufletul sau dupa Oscar Wilde, tot Sala Studio.
In luna mai Gianina Carbunariu va realiza un spectacol pe un scenariu propriu in cadrul proiectului european  Hunger for Trade, proiect la care Teatrul Odeon participa alaturi de teatre din Germania, Belgia, Marea Britanie, Elvetia, India, Africa de Sud, Brazilia si Burkina Faso. La finalul stagiunii, Teatrul Odeon l-a invitat pe Radu Afrim să revină cu o nou spectacol pe scena teatrului.

In afara de aceste premiere, se va relua Povestea soldatului care a avut o singura reprezentatie in iulie 2013. Primul spectacol din acest an va fi pe 31 ianuarie si va continua sa fie programat cate o data si in lunile urmatoare. Este un spectacol - concert cu Dorina Lazar, Silvestri Ensemble, dirijor Tiberiu Soare.
Vor fi continuate proiectele Teatrul si scoala (coordonat de actorul Gabriel Pintilei) si Fabulamundi. Playwrintinf Europe, un proiect european de promovare a dramaturgiei contemporane. In acest an vom avea autori si texte din Spania, Germania si Franta. Primul spectacol lectura va avea loc pe 25 februarie pe textul Umbre de Marilia Samper (Spania), in prezenta autoarei.

Victor Ioan Frunză va monta Shakespeare la Nottara

image

La Teatrul „Nottara”, până în luna iulie, Gábor Tompa va monta un spectacol după Eugène Ionesco: Noul locatar (decorul: Helmut Stürmer )şi Iona, de Marin Sorescu (scenografia: Carmencita Brojboiu). 

De asemenea,  regizorul Victor Ioan Frunză (foto) va pune în scenă un spectacol după Nevestele vesele din Windsor (titlu provizoriu), de William Shakespeare (scenografia: Adriana Grand).

Teatrul „Nottara”, Bucureşti vor mai fi montate Rapsodie-n roz (Oscar şi Tanti Roz) după Eric Emmanuel Schmitt. (regia: Alexandru Repan, scenografia: Iulian Bălţătescu) şi  Poker Face de Petr Kolečko ( regia: Adela Biţică. scenografia: Ştefan Caragiu).

Cristi Juncu revine la Teatrul Act

La Teatrul ACT în luna februarie vor avea premeira două spectacole: cont(r)ACTe" - regia Cristi Juncu şi "Cockosi" - regia Horia Suru.

Teatrul Evreiesc

În prima parte a acestui an, Teatrul Evreiesc are în proiect doua premiere: un spectacol dedicat Sărbatorii de Purim, spectacol care va avea premiera la inceputul lunii martie. Teatrul condus de Maia Morgenstern se află în tratative pentru a obţine dreptul de a pune in scena romanul „Poveste despre dragoste şi întuneric“, de Amos Oz. Premiera este programata pentru luna mai.

Florin Zamfirescu, în "Doi pe o bancă", la Metropolis

La Twatrul Metropilis, în acest weekend a are loc prima dintre premierele anuluii 2014: "Doi pe o bancă", de Alexander Ghelman, în regia lui Emanuel Pârvu, cu: Tania Filip (Ea) şi Florin Zamfirescu (El).

Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti

În ianuarie vor fi demarate cursurile de dans contemporan pentru copii, adolescenti si adulţi. în februarie se va organiza - Festivalul de Iarna -  unde vor fi invitate spectacole semnate de Farid Fairuz (Realia), Andreea Novac (Despre tandrete si Dance a playful body), Vava Stefanescu (Cvartet pentru o lavaliera), Cristina Lilienfeld (Lay(ers)), Madalina Dan (Hematopoesis - un maraton de 8 ore de miscare), un spectacol nou de la Cluj semnat Ferenc Sinkó şi Leta Popescu (Parallel) si o invitata din Franta – Isa Balog.
Între 28 martie si 11 aprilie Centrul Naţional al Dansului din Bucuresti (CNDB) va fi partenerul Institutului Polonez intr-un eveniment mai extins “Zilele dansului polonez la Bucuresti”, gazduit de CNDB.
În aprilie va fi organizat un showcase al dansului contemporan romanesc
În iunie va fi prezentata o productie majora – un spectacol de dans cu copii si pentru copii.
Se au in vedere parteneriate cu Cehia si Polonia, in ideea de a prezenta spectacole romanesti pe scene internationale.

Teatrul Ţăndărică

La Teatrul Ţăndărică vor avea loc în 2014 următoarele premiere: Muzicanţii din Bremen după Fratii Grimm (regia Atila Vizauer, scenografia Mihai Pastramagiu, muzica Ioan Gyuri Pascu, spectacolul se află in repetii), Vasilache, ministrul papusilor ( regia Călin Mocanu), Cui i-e frica de Bau-Bau (regia Ivica Simic, Croaţia, care va semna si Parasutistii). Se va juca spectacolul pe care l-am putut vede în cadrul Festivalului de Animaţie, Calatorie spre Soare-Apune (regia Simon Wong şi Călin Mocanu).

Citiţi şi:

Unele dintre cele mai importante spectacole ale anului 2014 vor avea premiere în teatrele din ţară. Silviu Purcărete va pune în scenă la Sibiu, „Oedipe rege“, iar celebrul regizor american Robert Wilson va monta la Craiova un text după Eugène Ionesco.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite