Spectacolul „Barbă albastră“, regizat de Alexander Hausvater, are premiera pe 19 ianuarie la Teatrul Stela Popescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Hausvater
Alexander Hausvater

Pe 19 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala Mică a Palatul Naţional al Copiilor, va avea loc premiera oficială a spectacolului "Barbă Albastră", adaptare după Max Frisch în regia lui Alexander Hausvater, producţie a Primăriei Municipiului Bucureşti prin Teatrul „Stela Popescu”.

"Barbă Albastră", spectacol regizat şi dramatizat de Alexander Hausvater, a fost realizat după romanul omonim al prozatorului elveţian Max Frisch.  Alexander Hausvater l-a adaptat pentru scena Teatrului "Stela Popescu" ca să introducă publicul într-un univers de vis şi imaginaţie aflat în conflict permanent cu lumea obiectivă şi fragilă în care trăim.

Afis Barba albastra

Regizorul Alexander Hausvater spune că „personajul lui Max Frisch trece pin viaţă fără să-şi revendice dreptul primordial al omului, să iubească". "Dr. Schaad e iubit dar nu iubeşte. Ca în biliard aşa şi în viaţă  preferă să se izoleze în singurătatea sa, acolo unde nici o nevastă nu reuşise să pătrundă, până la Rozalinde, cea care a fost asasinată. Întrebări în căutarea adevărului. Răspunsuri în iluzia stabilirii unui adevăr. Cel care întreabă îşi asumă rolul de model moral, cel care răspunde îşi asumă responsabilitatea memoriei care niciodată nu e pe deplin obiectivă. Întrebarea conţine elemente pe care se bazează răspunsul iar răspunsul poartă în el suspiciunea ascunsă în întrebare, ca orice răspuns e doar reflecţia subiectivă a omului confruntat cu totalitatea vieţii.  Judecata de sine exprimată prin întrebări şi răspunsuri duce la o sentinţă morală mult mai profundă decât oricare alta dată de un tribunal, o instanţă, o autoritate”, afirmă Hausvater.

Legenda cavalerului Barbă albastră versus straniul destin al doctorului Schaad. Un om, din epoca modernă, dar care poartă în suflet o poveste cu rădăcini în lumea lui Charles Perrault, intră într-un bar de biliard. Experienţa închisorii este recentă şi tulburătoare, crima de care este acuzat  este teribilă. Două poveşti suprapuse creează un univers magic şi plin de suspans, într-un spectacol de teatru, muzică, mişcare, dans şi pantomimă. Totul pare un joc de biliard, un joc al eliminării şi al singurătăţii. Jucătorul principal este veşnic îndrăgostit şi totuşi incapabil să lege o relaţie profundă cu cineva. O enigmă, în spatele căreia descoperim necesitatea omului de a iubi şi de a fi iubit. În centrul enigmei este femeia, cea care dărâmă barierele lumii fizice prin intuiţie şi forţă interioară în căutarea adevărului. 

Echipa care a realizat spectacolul este compusă din Alexander Hausvater – regia, Adina Mastalier – scenografia, Florin Fieroiu – coregrafia, Tibor Cari – sound design, Lucian Moga – sound design, Constantin Şimon – video design. În distribuţie: Dr Schaad - Marius Stănescu, Procurorul - Adrian Ciobanu, Lilian/Gisel/Corinne/Andrea/Dna Jetzer/Jutta - Ada Navrot, Rosalinde Z. - Crina Matei, Dra Schlegel/Dna Hoffer - Irina Cărămizaru, Avocatul apărării/Dl. Bickel/Stocker - Cătălin Frăsinescu, Dna Bickel/Chelneriţa - Ana Maria Ivan, Fiul Egon/Judecătorul - Cristian Neacşu, Pfeifer/Tatăl victimei - Sorin Aurel Sandu, Figuraţie specială - Silvia Mauriţiu, Alin Potop, Alexandra Dogaru, Andrei Dogaru, Cristina Marin Neagu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite