Teatrul din Braşov devine teatru de război cu Primăria oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraşul în care primarul este cercetat penal şi Primăria o instituţie aservită acestuia, actorii Teatrului ”Sică Alexandrescu”  au decis să nu mai urce pe scenă în semn de protest împotriva încercării Primăriei de a numi în funcţia de manager al teatrului un candidat favorizat la concursul din septembrie.

Concursul are două probe: proiectul de management şi interviul. La proba de interviu, comisia este obligată să pună întrebări candidatului astfel încât acesta să poată demonstra că este creatorul strategiei de management şi că este în măsură să o susţină coerent. Candidatul de la concursul din septembrie a fost respins în luna mai 2016. Dan Marius Zarafescu a obţinut la proba de interviu din mai 2016 nota 5,45. Media de atunci nu i-a permis să promoveze. La concursul din septembrie comisia a fost schimbată în totalitate, astfel încât acelaşi candidat a obţinut la interviu nota 9,21. 

La proba de interviu, cea de a doua probă din cadrul concursului, la care personalul artistic al teatrului a asistat, lipsa de imparţialitate a unei părţi dintre membrii comisiei, respectiv: Beatrice Rancea, Emil Boroghină şi Mircea M. Ionescu, a fost flagrantă. Aceste persoane au încălcat normele de procedură ale concursului, prin faptul că nu au pus întrebări candidatului, ci doar au încercat să convingă pe cei prezenţi că trebuie validat.  

Acest lucru poate fi confirmat de către înregistrarea aşa zisului interviu, din data de 29 septembrie 2016 şi compararea cu înregistrarea concursului anterior la care candidatul Dan-Marius Zarafescu a participat şi a fost respins (în data de 26.05.2016). Diferenţele de corectitudine în ceea ce priveşte intenţiile şi acţiunile comisiei vor fi astfel clare.

Teatrul numără 21 de actori angajaţi. Dintre aceştia, 13 protestează, 5 sunt împotrivă şi 3 se abţin. Colectivul tehnic şi administrativ este şi el scindat.

Actori angajaţi protestatari (în ordine alfabetică): Mihai Bica, Marius Cordoş, Ada Galeş, Maria Gârbovan, Oana Hui, Vlad Jipa, Bogdan Nechifor, Virginia Itta Marcu, Claudiu Mihail, Vlad Pavel, Simona Pop, Iulia Popescu, Bianca Zurovski. Acestora li se adaugă mulţi colegi din colectivul tehnic şi administrativ, precum şi Mariana Hudişteanu, director interimar al teatrului, contabil-şef al instituţiei, Claudiu Goga, regizor angajat şi Oana Borş, secretar literar.

Lista actorilor care se opun protestului: Mirela Borş, Gabriel Costea, George Custură, Viorica Geantă Chelbea, Ligia Stan.

Performanţele artistice ale celor din grupul de protestatari sunt de necontestat. Cele mai importante premii acordate în România, premiile UNITER, au revenit unora dintre cei care se află în grupul protestatarilor: de la decana de vârstă, actriţa multipremiată la Gala UNITER , Virginia Itta Marcu, la cel mai tânăr membru al trupei, actriţa Ada Galeş, cea care a obţinut anul acesta Premiul UNITER pentru debut.

În momentul în care corupţia riscă să fie demascată şi să se descopere motivaţiile oneroase din spatele unor abuzuri, atenţia publicului trebuie deturnată şi găsit un vinovat. În scandalul de la teatrul din Braşov, se încearcă deturnarea atenţiei de la abuzuri către Claudiu Goga, care anul trecut a făcut gestul extrem de a demisiona din postul de director al teatrului, alegând să rămână doar regizor angajat, în semn de protest împotriva abuzurilor pe care le făcea Primăria asupra teatrului. 

Cei 5 actori care se opun protestului, la umbra organizaţiei sindicale pe care o conduc, au depus o declaraţie la Primărie pe modelul mulţumirilor către partid care funcţionau în trecutul îndepărtat: „dorim să felicităm angajaţii Primăriei Municipiului Braşov pentru profesionalismul de care au dat dovadă în organizarea concursului”. Încearcă să manipuleze opinia publică folosindu-se de apartenenţa la sindicat şi de faptul că îşi pot permite să depună adrese la oficialităţi în numele consiliului director al sindicatului (3 membri) fără consultarea tuturor membrilor de sindicat, dintre care unii sunt în grupul protestatarilor.

Având în vedere cele de mai sus, majoritatea actorilor teatrului, fără de care niciunul dintre spectacolele Teatrului „Sică Alexandrescu” nu se pot juca, a decis ca începând cu data de 29.09.2016 să suspende, în semn de protest, toate reprezentaţiile până nu se va desfăşura un concurs transparent, cu o comisie imparţială.

Declaraţia actorilor protestatari:

”Suntem un singur teatru şi servim un singur public. Ne interesează doar actul artistic. Şi ne-a rămas numai demnitatea de apărat. În toţi anii aceştia de când ne-am străduit să avem o calitate înaltă a spectacolelor am urcat pe scenă şi nu am refuzat niciodată să jucăm. Între timp a devenit prea mult şi prea greu. Ne pare rău că am ajuns să luăm astfel de măsuri şi să suspendăm spectacolele. Doar că am încercat toate variantele de a convinge primăria să organizeze un concurs cinstit. Până acum nu am reuşit. Vom continua să vorbim cu #voceacurajului şi să ne luptăm pentru demnitate şi dreptate.”
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite