Teatru

articolul anterior articolul urmator

Teatrul Bulandra, despre boala lui Alexandru Darie: Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic şi nu a fost vreodată pe nicio listă de transplant

9
19 Sep 2019 05:10:45
Autor: Otilia Andrei
Alexandru Darie ( 15 iunie 1959-18 septembrie 2019)
Alexandru Darie ( 15 iunie 1959-18 septembrie 2019)

Regizorul Alexandru Darie, care a murit, miercuri, la Institutul Clinic Fundeni,  va fi depus vineri,  ora 20.00, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei, până duminică, la ora 12.00. În acest interval vor avea loc, zilnic, slujbe religioase. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 22 septembrie, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu, se anunţă într-un comunicat al teatrului, care face precizări şi despre  boala care l-a răpus pe artist.

GALERIE FOTO

Teatrul Bulandra a făcut, miercuri seară, câteva precizări despre boala şi dispariţia directorului instituţiei, Alexandru Darie, care a murit, pe 18 septembrie, la vârsta de 60 de ani. Alexandru Darie a condus destinele instituţiei din 2002.

Vă prezentăm informaţiile postate de colegii regizorului de la Teatrul Bulandra, pe site-ul instituţiei.

"A încetat din viaţă, miercuri, la ora 2.00 PM, după o scurtă şi fulgerătoare suferinţă regizorul Alexandru Darie, omul care timp de 17 ani a condus Teatrul Bulandra. Parcursul lui creator se identifică în ultimii 27 de ani cu Teatrul Bulandra, care a reprezentat viaţa lui artistică.

Diagnosticat în anul 2016, de conf. dr. Tudor Nicolae, cu ciroză hepatică în stadiu incipient, a continuat să lucreze şi să trăiască în condiţii de absolută normalitate şi a reuşit să finalizeze supraproducţia Coriolanus.

Îngrijit de medici de la spitalele Elias şi Ponderas, supravegheat de doamna doctor Dana Safta, cea pe care o numea îngerul lui păzitor, s-a aflat sub tratament în ultimii 2 ani iar afecţiunea hepatică s-a menţinut în parametrii iniţiali, fără modificări evolutive, neprezentând vreo complicaţie, fără probleme portale, esofagiene şi fără episoade hemoragice. Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic şi nu a fost vreodată pe nicio listă de transplant.

În ultima perioadă a fost tratat de doamna doctor Mariana Mihăilă, unul dintre cei mai buni specialişti în boli de ficat de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti. La începutul lunii septembrie a prezentat afecţiuni respiratorii care s-au complicat şi au necesitat ventilare mecanică. Ulterior au apărut şi alte complicaţii, pe fondul unei depresii imunitare şi a instalării sindromului de coagulare intra vasculară diseminată. S-a aflat sub îngrijirea secţiei de terapie intensivă condusă de doamna profesor doctor Dana Tomescu, unde s-a considerat norocos că ajuns şi unde a afirmat că nu credea să fie atât de bine. Şi într-adevăr acolo, doamna profesor, echipa de medici, asistente, infirmiere au făcut totul pentru el, la nivelul oricărui alt centru medical din lume, atât pentru menţinerea vieţii cât şi în ultimele clipe, pentru liniştea şi respectul acordat unui suflet care pleacă într-o altă Lume. Le suntem profund recunoscători tuturor pentru că i-au confirmat credinţa că totul în viaţă este despre Oameni şi Umanitatea lor!

A fost un om care a iubit enorm Teatrul, Oamenii şi Viaţa. A trăit demn, discret şi delicat şi a trăit frumos! A avut forţa interioară să lupte pentru viaţă şi să intre fără frică în moarte, prezent, puternic, înconjurat de iubire, de multă iubire!


Ultima piesă (n.r.- Coriolanus) pe care o moştenise fără să vrea, dar pe care a înţeles-o atât de bine, era despre moarte, despre lumină şi despre conştiinţa pură.

Alexandru Darie îşi dorea ca lumea să fie mai bună şi o vedea de multe ori mai bună decât era. Preţuia cel mai mult integritatea şi încrederea şi le dorea tuturor să fie mai buni.

Vă dorim tuturor să vă amintiţi de el aşa cum noi, cei foarte apropiaţi, l-am văzut în momentul intrării în lumină: strălucitor, împăcat cu tot, indestructibil şi invincibil! Lumină clară!", se arată în mesajul Teatrului Bulandra.

 Preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Alexndru Darie s-a născut la 15 iunie 1959, într-o familie de artişti: Iurie Darie şi Consuela Roşu.

Şi-a petrecut viaţa în teatru de la vârsta de 3 ani. De la 14 ani şi-a dorit să fie regizor. A fost asistentul lui Dinu Cernescu şi a învăţat meserie de la David Esrig, Gheorghe Harag şi Lucian Giurchescu.

A absolvit Academia de Teatru şi Film - Facultatea de Regie de Teatru, Film şi Televiziune, în 1983.

Din 2006 şi până în prezent a fost director al Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Între 2006 şi 2011 a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa. 

A fost recompensat pentru merite artistice deosebite Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, distincţie acordată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer.

 

Citiţi şi:

Doina Papp: Ducu. Personajul şi opera

Mircea Morariu: Câteva cuvinte şi amintiri la despărţirea de Alexandru Darie

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

MV R.
19.09.2019, 08:21:20

Dumnezeu să-l odihnească în pace!🕯🙏

+7 (7 voturi)
gigione deladolj
19.09.2019, 09:40:23

totuşi, de la ciroză incipientă, în doar 3 ani să te cureţi, e cam aiurea, cu tot respectul pt marii doctori care au tratat. Sînt indivizi care trag de aşa ceva 10 ani lejer. Altceva a fost acolo. Oricum, moartea e urîtă, iar elucubraţiile scrise de colegi.."împăcat, senin, lumină..indestructibil" arată cît de singur e cel care moare şi cît de imposibil e celor care rămîn să înţeleagă.Nu vă faceţi iluzii, moartea e urîtă şi celui aflat în prag îi este sigur frică..foaarte frică.

-2 (6 voturi)
BYBY BYBYKU
19.09.2019, 10:13:25

ciroza hepatica si mai ales curba de evolutie a ei este dependenta de consumul alcolului.

+1 (5 voturi)
ileana iliescu
19.09.2019, 10:13:53

gigione priceput la toate,mai doftore boala desi are aceeasi denumire se manifesta diferit de la individ la individ,domnul Ducu Darie asa cum frumos l-au descris colegii de la Bulandra "dorea o lume mai buna si uneori o vedea mai buna decat era"ca sa o vezi asa consumi multa energie si sensibilitate,numai un nesimtit,un cocalar se simte bine in romanica cea imorala,condusa de lichele,hoti si prosti. moartea poate fi o binefacere atunci cand suferinta psihica si cea fizica depasesc limitele si fiecare le cunoaste pe ale lui,o actrita devenita maicuta intr-o manastire din Israel spunea intr-un interviu ca menirea omului pe pamant este nu sa faca avere sau copii, ci sa caute mantuirea,dar asta este prea mult pentru dumneata.din pacate in romanica nimeni nu te pregateste nici pentru viata,nici pentru moarte,familia,scoala,religia,societatea in general nu fac nimic pentru individ(singurii fiind doar parintii responsabili ,si acestia din ce in ce mai putini.un studiu facut in America demonstra pentru prima data in istorie, adolescentii din ziua de astazi sunt mai needucati(au mai putine studii) decat parintii lor).

0 (4 voturi)
Caius Iulius Caesar
19.09.2019, 08:31:56

Sa-l odihneasca Dumnezeu ! Dincolo de regretele firesti la trecerea in nefiinta a unui om bun, despre meseria de regizor vorbesc piesele montate. Sa fiu sincer, dupa retragerea de pe firmament a doamnei Catalina Buzoianu, (aproximativ dupa 2000) nu am reusit sa vad decat cu totul sporadic montaje teatrale la Bulandra care sa merite numele de piese de teatru memorabile. Acest fenomen a atacat intreg "stabilimentul" teatral din pacate, situatie in care chiar plasatoarele de bilete de la anumite teatre de renume (ex: TNB...) iti recomandau sa incerci altceva, pentru ca in stagiunea respectiva se jucau numai susanele sau alte prostii cu tematica sexologica. Cu stima

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (9)