Teatru

articolul anterior articolul urmator

Teatrul Naţional din Bucureşti a cucerit Chişinăul cu două spectacole

0
16 Apr 2019 15:26:07
Autor: Otilia Andrei
„Cursa de şoareci”, aplaudată minute în şir la Chişinău               FOTO: Florin Ghioca / TNB
„Cursa de şoareci”, aplaudată minute în şir la Chişinău               FOTO: Florin Ghioca / TNB

Aflat la cea de-a 6-a ediţie, programul Turneul Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău a debutat, la sfârşit de ianuarie, prin două reprezentaţii ale Naţionalului din Chişinău, jucate la Iaşi şi Bucureşti: „Carnavalul” de I.L.Caragiale şi „Livada de vişini” de A.P.Cehov.

În cea de-a doua parte a Turneului, pe 13 şi 14 aprilie, la Sala Mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău,  spectatorii s-au întâlnit cu două dintre cele mai apreciate creaţii ale TNB: „Cursa de şoareci” de Agatha Christie, regia Erwin Şimşensohn şi „A fost odată în România”, un spectacol în regia lui Dragoş Huluba, după un scenariu semnat de el împreună cu Eduard Adam şi Violeta Huluba.

Ambele reprezentaţii s-au jucat cu casa închisă, semn că publicul de dincolo de Prut aşteaptă cu nerăbdare şi cu bucurie întâlnirea cu teatrul românesc. Şi nu a fost deloc dezamăgit, dimpotrivă, dovadă fiind minutele bune de aplauze şi urale de la sfârşitul celor două seri.
 
„S-a încheiat încă o emoţie frumoasă. Mă bucur enorm că proiectul are succes,  aşa cum l-am gândit cu domnul Ion Caramitru în 2014, când am realizat acel frumos schimb de turnee, Teatru românesc la Bucureşti şi Chişinău. Deja suntem la a şasea ediţie şi deja ne gândim la Reuniunea Teatrelor Naţionale din toamnă. S-a încheiat, cum era şi de aşteptat, cu un succes şi cu aplauzele spectatorilor, care sunt cele mai frumoase premii pentru cei care urcă pe scenă, pentru noi, actorii”, a declarat după încheierea evenimentului actorul Petru Hadârcă (foto jos), Directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.
La finalul primei seri, un spectator a ţinut să transmită că realizarea acestui proiect „Este o idee bună: cât mai mult, cât mai des. Noi încercăm să venim, să nu ratăm ocazia asta. Mă tem să nu ajungem în situaţia când va fi mai ieftin să ducem spectatorii de aici acolo”.
 
La rândul lui, regizorul spectacolului „Cursa de şoareci”, Erwin Şimşensohn, a declarat imediat după reprezentaţia primei seri: „Este minunat la Chişinău! Un public foarte cald, foarte prietenos, extrem de bun, un public inteligent. Este pentru a treia oară când un spectacol de-al meu se joacă la Chişinău. E un teatru minunat, sunt onorat, mi se pare important ca teatrul românesc să se joace aici, pe pământ basarabean, sau aş putea spune mai bine, pe pământ românesc”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii