Înmormântarea Irinei Petrescu, cu onoruri militare, în ploaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garda de onoare a purtat pe braţe sicriul actriţei Irina Petrescu FOTO Eduard Enea
Garda de onoare a purtat pe braţe sicriul actriţei Irina Petrescu FOTO Eduard Enea

Actriţa Irina Petrescu a fost înmormântată vineri cu discreţie, la Cimitirul Reînvierea din Capitală. Apropiaţii şi admiratorii au venit să-şi ia rămas bun de la actriţă, iar cortegiul funerar a fost condus de garda de onoare a Armatei. Irina Petrescu a murit, marţi, la Spitalul Elias, fiind bolnavă de cancer.

Trei maşini negre au intrat pe poarta cimitirului în jurul orei 13.30, în care se aflau apropiaţi ai Irinei Petrescu, alături de maşina funerară. După ce au înaintat până în dreptul Capelei, garda de onoare a luat pe braţe sicriul în care se afla actriţa. Sunetul sobru al trompetei s-a auzit până când sicriul a fost depus în Capelă. La slujba de înmormântare au avut acces numai rudele şi prietenii actriţei. Presa a fost ţinută de partea cealaltă a porţilor cimitirului pe toată durata funeraliilor.

Ion Dichiseanu şi Irina Nistor, printre cei prezenţi

Printre personalităţile care au venit astăzi să o conducă pe ultimul drum pe actriţa Irina Petrescu, decedată, marţi, la Spitalul Elias, s-au numărat actorul Ion Dichiseanu, regizorii Alexandru Darie şi Alice Barb şi criticul de film Irina Margareta Nistor. 

Colegii de breaslă ai Irinei Petrescu au numai cuvinte de laudă la adresa ei, actriţa fiind apreciată atât pentru talentul deosebit, cât şi pentru caracterul său nobil aparte. Toate aceste calităţi erau încununate de o frumuseţe catalogată ca fiind „tulburătoare“.  

image
„De fiecare dată când o întâlneam, emana o nobleţe, o fineţe sufletească cum rar întâlneşti. Persoana ei te fermeca, te fascina“, a rememorat Ion Dichiseanu, stând în faţa Capelei din incinta Cimitirului Reînvierea.

„Ultima oară când am văzut-o a fost acum o lună şi jumătate şi arăta foarte bine. Cu toţii avem suferinţe, e-adevărat, dar ea a fost de o discreţie absolută şi nu a arătat-o deloc“, a subliniat actorul. 

Criticul de film Irina Margareta Nistor şi-o aminteşte pe frumoasa actriţă în ultimele luni din viaţă ca fiind „extrem de demnă, ca şi cum ar fi cel mai sănătos om din lume“. 

„Spunea că se internează doar puţin, să-şi facă nişte analize la inimă, şi apoi pleacă într-un turneu să facă un spectacol“, a spus criticul de film Irina Nistor, care a întâlnit-o ultima dată pe Irina Petrescu în decembrie, anul trecut, înainte de Crăciun. 

Trupul neînsufleţit al actriţei a fost depus ieri, 21 martie, la Teatrul Bulandra, unde admiratorii au putut s-o aplaude pe Irina Petrescu în ultimul său spectacol. 

 

„Irina, regina“ teatrului şi filmului românesc

Actriţa s-a născut pe 19 iunie 1941 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1963, la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig.

S-a remarcat încă din timpul studenţiei, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul. Acesta a chemat-o să dea probe pentru un proect de film care nu s-a mai realizat, dar atunci a fost văzută de Liviu Ciulei, care a distribuit-o în rolul principal Ana Strejan din "Valurile Dunării" (1960).

image

Foto

inmormantare irina petrescu

La Teatru Bulandra – care i-a fost a doua casă vreme de aproape cinci decenii – Irina Petrescu a întruchipat personaje ca Lena în „Leonce şi Lena” de Georg Buchner, Cecil în „Elisabeta l” de Paul Foster,Jennifer în „Ferma” de David Storey, Cecilia în „Casa cea nouă” de Carlo Goldoni, Cristina în „Judecată în noapte” de Buero Vallejo, Ines în „Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, Ea în „O, ce zile frumoase!” de Samuel Beckett, Margot în „Dimineaţa pierdută” de Gabriela Adameşteanu,Milordino în „Uriaşii munţilor” de Luigi Pirandello,Celimene în „Mizantropul” de Molière, Beatriceîn „Teatrul comic” de Carlo Goldoni, Caesonia în „Caligula”, Doamna Diderot în „Libertinul” de E. E. Schmitt, Regina mamă în „Thomas a Becket” de Jean Anouilh, Maria Vasilievna Voiniţkaia în „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, Maria Mihailovna în „Oblomov”, după I. A. Goncearov,Arina Panteleimonovna în „Căsătoria” de Gogol.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite