Teatru

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Actorul Radu Beligan a sărbătorit  95 de ani pe scenă: „Prea multă iubire mă doare“

0
15 Dec 2013 14:19:04
Autor: Corina Zorzor
Echipa spectacolului „Lecţia de violoncel": de la dreapta la stânga - Lamia Beligan, Radu Beligan, Mona Radu, Marius Manole şi Tania Radu FOTO Monica Nicoleta
Echipa spectacolului „Lecţia de violoncel": de la dreapta la stânga - Lamia Beligan, Radu Beligan, Mona Radu, Marius Manole şi Tania Radu FOTO Monica Nicoleta

Sâmbătă seara, de ziua sa, actorul şi regizorul Radu Beligan a jucat în spectacolul „Lecţia de violoncel“, prezentat în premieră la Teatrul Metropolis. La finalul reprezentaţiei, personalităţile prezente i-au oferit flori şi cadouri şi i-au cântat „La mulţi ani“ în jurul unui tort ce reprezenta în cele mai mici detalii o scenă de teatru.

Spectacolul „Lecţia de violoncel“ a adunat sâmbătă seară o mulţime de artişti şi de persoane publice în sala de spectacole a Teatrului Metropolis. Reprezentaţia a fost gândită special pentru actor de către Mona Radu şi pus în scenă de regizorul Felix Alexa, avându-i în distribuţie pe Radu Beligan, Lamia Beligan, Tania Popa şi Marius Manole. Printre cei care i-au urat cele mai bune gânduri s-au numărat soprana Mariana Nicolesco, primarul Capitalei, Sorin Oprescu şi jurnalista  Andreea Esca. Din sală îl aplaudau colegii săi de breaslă: George Ivaşcu, Marin Moraru, Oana Pellea, Florina Cercel, Ileana Stana- Ionescu, Dan Puican, Costel Constantin, Alice Barb, precum şi fostul preşedinte Emil Constantinescu.
 
„Ce-i prea mult nu-i bine. Prea multă iubire mă doare“
 
Beligan a tăiat simbolic prima felie a tortului, în timp ce publicul nu a contenit cu aplauzele. Modest, actorul a spus: „Nu-i bine... Ce-i prea mult nu-i bine. Prea multă iubire mă doare...“. Seara a continuat cu un cocktail în foaierul teatrului, alături de actorii din spectacol şi de cei din public. Beligan a oferit autografe pe un album de fotografii lansat cu ocazia aniversării sale. 
 
Actorul Radu Beligan aniversează 95 de ani pe scenă
   
Actriţa Ileana Stana-Ionescu nu are cuvinte să exprime relaţia care o leagă de Radu Beligan. „Toată viaţa mea profesională a fost influenţată de prezenţa lui Radu Beligan. Datorită lui sunt la Teatrul Naţional, fiindcă m-a văzut într-un spectacol la Piatra-Neamţ, unde eram actriţă la timpul acela. El m-a sprinijit să vin la Naţional, eu n-aş fi avut curajul pentru nimic în lume. Datorită lui sunt aici de 50 de ani. Sunt copleşită de tot ce înseamnă această creatură, de influenţa teribilă pe care a exercitat-o şi o exercită în continuare asupra noastră. Am fost favorizaţi de soartă că am avut un asemenea tovarăş de muncă, de viaţă. Îmi doresc foarte mult să ne mai întâlnim o dată pe scenă. De la el deprinzi disciplina profesională, dragostea faţă de teatru, faţă de colectivitate, relaţiile prieteneşti dintre noi, gândirea liberă, onestitatea“, a spus Ileana Stana-Ionescu.
 
Directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, îl iubeşte pe maestru şi nu se sfieşte s-o declare şi cu această ocazie.
„Exact acum şase ani, când inauguram cel mai tânăr teatru, Teatrul Metropolis, Radu Beligan ne-a făcut onoarea să taie panglica împreună cu noi. Este directorul onorific fondator, alături de mine, al acestei instituţii de cultură, care va dăinui. De multă vreme ne propusesem să-l vedem şi pe scenă, în calitate de actor. Iată că a venit momentul când Domnia Sa a ales să-şi sărbătorească ziua alături de noi. Nu pot decât să fiu mândru şi emoţionat şi alte cuvinte nu am în afară de: Vă iubesc, maestre, for ever! Ori de câte ori am avut o premieră, domnul Beligan ne-a purtat de grijă, iar această generozitate şi înţelepciune numai în cazul unui actor genial cum este Domnia Sa se poate întâmpla“, a punctat George Ivaşcu. 
 
Spectacolul „Lecţia de violoncel“ s-a mai jucat pe 9 şi pe 10 decembrie, iar pe 16 decembrie are loc premiera oficială, urmând ca din ianuarie 2014 să intre în programul Teatrului Metropolis. 
Duminică seară, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), Beligan a jucat în spectacolul „Egoistul“. La finalul reprezentaţiei de la TNB i sa acordat trofeul cu care a intrat în Cartea Recordurilor, drept cel mai longeviv actor încă în activitate. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii